Uutiset

Hetviina voitti, vaikka oli jo hävinnyt – ”Siinä kohtaa tuntui, että kyllä tässä kiire voi tulla”

Kierros ennen kuningatarkisan avausmatkan maalia tuskin kukaan olisi lyönyt rahojaan likoon Hetviinan voiton puolesta. Maalissa suosikki oli kuitenkin selvänä ykkösenä.
Terhi Piispa-Helisten
Hetviina kiidätti Antti Tupamäen ensimmäisenä maaliin.

Kuutosradalta lähteneen Hetviinan kilpailu alkoi hankalasti, sillä se ei löytänyt kiihdytyksessä paikkaa parijonosta. Sama kohtalo oli muillakin ulkoa lähteneillä avainhevosilla, ja Esa Holopainen lähti ajamaan Ciiran Tähdellä eteenpäin. Hetviinalla ja uloimpaa startanneella Suven Sametilla sen sijaan oli suunta taaksepäin. Tapio Perttunen pakitteli Suven Sametilla toiselle radalle kuudenneksi, ja Antti Tupamäki joutui pakittamaan Hetviinalla vielä senkin taakse seitsemänteen ulos.

Kun kakkossuosikki Liisan Tulilintu sai samaan aikaan ottaa vauhtia pois keulassa, takahevosten tilanne näytti aivan toivottomalta. Kierroksen väliaika oli vain 1.25, josta jälkimmäinen puolikas ajettiin vain 1.27:ää. Vajaa kierros ennen maalia Perttunen nosti Suven Sametin kolmannelle ja Tupamäki Hetviinan saman tien sen perään.

”Siinä kohtaa tuntui, että kyllä tässä kiire voi tulla. Matkavauhti oli ollut hiljaista, ja ajattelin, että jos keula ajaa viimeisen ringin 1.22, mahdoton on mahdotonta”, Antti Tupamäki summasi lähdön jälkeen.

Nyt valittu taktiikka oli Tupamäen mukaan Hetviinan kanssa selvä. Hän ei halunnut lähteä ajamaan sillä heti johtavan rinnalle.

”Ehkä jossain muussa lähdössä olisi voinut ajaa eteenpäin, mutta ei tällaisessa kisassa halunnut tehdä sellaista. Oli vaan luotettava kiriin, vaikka yhtä raskaaksihan juoksu joka tapauksessa menee”, Tupamäki kuvaili.

Hetviinan onni oli, että vastoin Tupamäen odotuksia vauhti ei lähtenytkään keulassa kiihtymään. Kolmas puolikas ajettiin 27,5-vauhtia, ja porukka oli päätöspuolikkaalle lähdettäessä erittäin hyvin kasassa. Hetviina oli edennyt Suven Sametin ja sen eteen kolmannesta ulkoa lähteneen Lakan Leijan vanavedessä selvästi parempiin asemiin, ja kun keulahevonen antautui ja Suven Sametti suuntasi neljännelle, sen ja edelleen vetoavusta nauttineen Hetviinan tilanne näytti jo hyvin lupaavalta.

Loppusuoralla Hetviina kiri uloimpana selvästi parhaiten edeten voittoon kokonaisajassa 0,4 sekunnin erolla ennen urheaa Suven Samettia ja Lakan Leijaa. Ciiran Tähti oli johtavan rinnalta neljäs ja sitä seurannut ja lopussa rintaman takana kiritilaa hakenut Vennelmon Varma viides. Kärkikuusikon täydensi hyvin kiertänyt Taksvenla.

”Suht helposti Hetviina voitti”, Antti Tupamäki kuvaili. ”Juoksu meni lopulta hyvin, kun saatiin kirissä hyvää vetoapua. Hetviinalle on tärkeää, että se saa edes vähän vetoapua kirissä, sillä se pykää aina vähän kuin väkisin, kun sen pääsee kääntämään kiriin kaverin selästä. Sen pää vaan on sellainen.”

Hetviina erottui loppumetreillä melko selvästi muista. Antti Tupamäki ei kuitenkaan kokenut suojattinsa olleen erilainen kuin aikaisemmin. Hetviinan voittoajaksi riitti 25,1a, kun viime vuonna se voitti avausmatkan ajalla 23,3a.

”Eikö se sellainen ollut kuin on ollutkin”, hän kuvaili. ”Nythän ei menty kauhean kovaa, eikä siitä pysty sanomaan, että se olisi ollut nyt jotenkin parempi kuin aikaisemmin. Kyllä se olisi muinakin päivinä voittanut tämän lähdön.”

Avausmatkan voitto maistui suosikin paineita kantavalle valjakolle.

”Antaa se enemmän pelivaraa, kun on muutaman kymmenyksen edellä kuin sekunnin jäljessä”, Antti Tupamäki naurahti.

Kuusivuotias Suven Sametti sai täydet pisteet debyytistään kuningatarkilpailussa.

”Tosi hieno esitys. Olen älyttömän tyytyväinen”, Tapio Perttunen kiitteli. ”Viimeinen tuhat kolmatta ja osittain neljättäkin, ja tosi hienosti se tuli maaliin asti. Ehkä se oli vieläkin parempi kuin ajattelin, se on vain kovettunut kovien starttien myötä.”

Myös Lakan Leijan leirissä oli syytä tyytyväisyyteen, olihan se kolmas vain 0,5 sekuntia voittajasta.

”Kaksi selässä kirinyttä tuli lopussa ohi, mutta Leija tuli vahvasti maaliin asti, eikä hävitty kuin ykköskymmenyksiä kärkikaksikollekaan”, ohjastaja Santtu Raitala kiteytti. ”Tosi hyvä kolmonen. Olin kaikin tavoin tyytyväinen Leijan suoritukseen.”

Neljäs oli Ciiran Tähti, joka jäi kärjestä 0,8 sekuntia. Valmentaja Seppo Suuronen ei ollut siihen varauksettoman tyytyväinen.

”Olisi se saanut puristaa vähän paremmin”, Suuronen kuvaili. ”Ei toivoa ole mitenkään menetetty. Huomenna on edessä kaksi lähtöä, ja toivotaan että saadaan hyviä sijoituksia.”

Kokonaiskilpailun tilanteen voi tarkistaa Heppa-järjestelmän mobiiliversiosta

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Puhelinsoitto laittoi Ida Heikkisen työsuunnitelmat uusiksi – Paltamo vaihtui Bolognaan

Kuninkuusravien montémenestyjä Carolina Krokvik osti starttihevosen Ruotsin huutokaupasta

Hetviina aloittaa Helätin-ajossa, Polara etsii tappamisen meininkiä – ”Voihan se vielä innostuakin”

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle