Uutiset

Norjalaisvalmentaja Jan Roar Mjölneröd tekee täsmäiskuja Ruotsiin – kolminkertainen Derby-voittaja on kylmäverivalmentajien aatelia: "Ilman kunnollista hevosmateriaalia ei tuollaisia tuloksia voisi saavuttaa"

Kotimaan raviurheilun tilanne huolestuttaa ammattilaista.
Jan Roar Mjölnerödin albumi
Jan Roar Mjölneröd ja S.K.'s Ariel* Färjestadissa voiton jälkeen maaliskuussa 2021.

Jan Roar Mjölneröd lienee suurimmalle osalle suomalaisista tuntemattomampi ravivalmentaja. Lähellä Ruotsin rajaa Norjan Haldenissa hevosiaan valmentava, tänä vuonna 50 täyttänyt, Mjölneröd on niittänyt menestystä kylmäveristen ikäluokkakilpailuissa niin kotimaassaan kuin Ruotsin puolella.

Ruotsin kylmäveriderbyn voitto on matkannut kolmesti Mjölnerödin matkassa Norjaan. Viimeisimpänä vuoden 2016 voitto omalla kasvatilla Mjölner Herkuleksella.

"Meillä on ollut onni saada hyviä hevosia valmennukseen. Ilman kunnollista hevosmateriaalia ei tuollaisia tuloksia voisi saavuttaa”, toteaa Jan Roar Mjölneröd vaatimattomasti.

Vuonna 2009 Jan Roar voitti Norjan kriteriumin osaomistamallaan Horgen Torella. Kilparadoilta eläköitynyt ori on suosittu siitosori sekä Norjassa että Ruotsissa. Tänä vuonna sillä siemennettiin 76 tammaa.

"Horgen Tore on aloittanut siitoksessa todella hyvin. Edellä mainittu Mjölner Herkules on yksi paremmista jälkeläisistä. Sen lisäksi Teddy Guttten Stöen on menestynyt hyvin. Tammajälkeläisistä Brenne Rödi, jolla voitimme useimmat tammojen ikäluokkakilpailut, tienasi yli kaksi miljoonaa kruunuissa”, listaa Mjölneröd siitosoriinsa parhaita jälkeläisiä.

Momarkenin lisenssialueeseen kuuluvalla Mjölnerödillä on valmennuksessaan kolmisenkymmentä hevosta. Lähes kolmannes valmennettavista on omia kasvatteja, jotka tunnistaa Mjölner-etuliitteestä.

Yhteensä hevosia on viitisenkymmentä, kun mukaan lasketaan kymmenkunta kylmäveristä siitostammaa ja niiden jälkeläiset.

"Kaikki hevoset eivät mahdu kotitilallemme. Valmennettavat ovat kotona, osa siitostammoista ja varsoista on muualla. Pyrin myymään mahdollisimman monta omista kasvateista. Toki ostajat saavat mielellään jättää ne valmennukseeni."

Tänä viikonloppuna Norjassa ravataan sekä kylmäveristen että lämminveristen kriterium- ja derbyfinaalit. Tämän vuoden derby- ja kriteriumfinaaleissa ei Mjölnerödin valmennettavia nähdä.

Sitä vastoin Helma sekä Lodins Luna ovat mukana tammakriteriumin ja tammaderbyn finaaleissa lauantaina. Tammojen finaaleiden voittajat palkitaan 500 000 ja 750 000 kruunulla.

"Pääsimme viimeisten joukossa finaaleihin mukaan. Tänä vuonna meidän tallimme tuskin juhlii Bjerkessä”, toteaa valmentaja realistisesti.

Norjalaisella raviurheilulla on ollut useampi taloudellisesti tiukempi vuosi. Pelivaihtojen ja maksettujen palkintojen kehitys oli laskussa jo ennen koronapandemian tuomia ongelmia. Jan Roar Mjölneröd ei ole kovin optimistinen norjalaisen raviurheilun suhteen.

"En haluaisi kuulostaa valittajalle. Negatiivinen palkintorahojen kehitys etenkin tavallisissa lähdöissä ei kuitenkaan helpota hevosten myyntiä ja alan eteenpäin viemistä. Puolentoista vuoden korona-aika vei asioita vielä hankalampaan suuntaan."

Mjölnerödin tallin sijainti lähellä Ruotsin rajaa edesauttaa kuorma-auton suuntaamisessa Ruotsin parempien palkintojen äärelle. Norjalainen menestysvalmentaja kävi jokin aika sitten Ruotsin ammattivalmentajakoulutuksen. Suurempia suunnitelmia toiminnan siirtämisestä Ruotsiin ei kuitenkaan ole.

"Koulutuksen ansiosta minulla on varasuunnitelma takataskussa. Saa nähdä, mihin suuntaan tilanne Norjassa kääntyy. Kun on oma paikka Norjassa, ei täältä noin vain lähdetä. Filiaalin avaaminen Ruotsin puolelle vaatii panostusta lisähenkilökuntaan, ja ajan myötä kahden paikan välillä ravaaminen kuluttaa miehenkin loppuun”, pohtii Jan Roar Mjölneröd.

Jan Roar Mjölnerödin albumi
Horgen Tore on Jan Roar Mjölnerödin mainio siitosori. Siellä siemennettiin 76 tammaa tänä vuonna. Kuvassa ori on huhtikuussa Rommessa matkalla Fredrik Franssonin tallille Ruotsiin, jossa se oli sijoitettuna tämän kauden.
MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

”Minulla on ollut hirmuisen onnellinen elämä, kun olen saanut yhdistää harrastukseni ja työni” – Anna Nordströmin sydän sykkii hevosille pitkässä sukupolvien ketjussa

MT Hevoset -ohjelma vierailee lähes 150 suomenhevosta kasvattaneen Kari Viitalan luona – Ovi, Kaappi, Tärpätti, Vaiva, Kiisseli, Rypäle, Ämpäri ja kumppanit ovat tuttuja nimiä raviradoilta

"Eläinten kanssa toimiessa on osattava varautua ikäviinkin asioihin" – Por Nie Rockin jalka ei parantunut toivotulla tavalla

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle