Uutiset

Fredrik Wallin profiloitunut tammojen valmentajaksi – "On reilua myös omistajia kohtaan satsata hyväpalkintoisiin nuorten lähtöihin"

Ruotsalaistreenarin tallista kilpailee lauantaina tammojen Oaks-finaalissa suomalaisen Mika Vihelän kasvattama Identity.
MARIA HOLMÉN / TR BIL
Nyt 6-vuotias kruunumiljonääri Activated on Fredrik Wallinin uralla merkittävä hevonen. Se on myös henkilökohtaisesti tärkeä, sillä hän on omistaa siitä suuren osan.

Hebyssä Julmyran valmennuskeskuksen lähellä hevosia valmentaa 41-vuotias Fredrik Wallin, joka on profiloitunut lämminveritammojen valmentajaksi.

Taloudelliset realiteetit ajoivat vuodesta 2014 ammattivalmentajana toimineen Fredrik Wallinin hankkimaan tammavarsoja.

” Aloitellessani valmentajana minulla oli varaa ostaa edullisempia tammavarsoja huutokaupoista. Niiden menestyessä asiallisesti, tarjosivat omistajat tammoja valmennukseeni. Toki viime vuosina hevosmateriaalikin on parantunut”, toteaa Wallin.

Nuorten tammojen palkintorahoihin on satsattu Ruotsissa viime vuosina. Esimerkiksi E3- ja Breeders Crown-finaaleissa kummankin sukupuolen finaaleissa voittaja kuittaa saman määrän kruunuja. Wallin on luonnollisesti tyytyväinen kehitykseen.

”Palkintojakauma sukupuolten välillä ikäluokkalähdöissä on ilahduttavasti tasaantunut. Hyvä tamma tienaa hyvin palkintorahoja ikäluokkalähdöistä.”

Wallinin uran paras vuosi tähän mennessä oli 2019, jolloin Gävlen-lisenssillä kilpaileva talli keräsi yli 10 miljoonan kruunun (986 000 euron) ansiot.

”Sinä vuonna onnistui useampi hevonen. Toki Activatedin suurkilpailuvoitoilla oli iso merkitys”, toteaa Wallin hieman vaatimattomasti.

Nyt 6-vuotiaalla Activated-tammalla on Wallinin äänensävystäkin päätellen erityinen paikka hänen elämässään. Vuoden 2016 Kriterium-huutokaupasta 130 000 kruunulla (nykykurssilla noin 12 800 euroa) ostettu tamma on tienannut urallaan yli kuusi miljoonaa kruunua (592 000 euroa). 4-vuotiaana tamma voitti muun muassa Drottnings-pokalenin sekä Stochampionatin.

”Omistan siitä melko suuren osan. Activatedin menestyksen myötä olen pystynyt satsaamaan taloudellisesti puitteiden kehittämiseen”, kiittelee Fredrik Wallin tähtitammansa roolia niin radoilla kuin päivittäisessä toiminnassa.

Tämän vuoden tammaderbyn kolmosella Sayonaralla (i. Donato Hanover) Wallin menestyi jo 2-vuotiaana hyvin. Tamma voitti puolen miljoonan kruunun ykköspalkinnon Svampen-lähdöstä Örebrosta.

”Tähtäämme hevosten ehdoilla nuorten hevosten lähtöihin. Kuten todettua nuorten hevosten lähdöissä on parhaat palkinnot. On reilua myös omistajia kohtaan satsata hyväpalkintoisiin lähtöihin.”

Fredrik Wallin on laajentanut toimintaansa myös Ranskan suuntaan. Ensi talvena on tarkoitus jälleen lähettää joukkue vanhempia hevosia Ranskaan kilpailemaan.

”Näillä näkymin lähetän sinne tammojani, joiden voittosumma on miljoonan kruunun kieppeissä. Niille on oikein hyvin tarjolla lähtöjä Ranskassa. Kilpaileminen Ranskassa tuo mukavaa vaihtelua tallin arkeenkin”.

Wallinin vajaat 60 valmennettavaa ovat jakautuneet kahdelle eri tilalle. Wallin hankki jokunen aika sitten omistukseensa toisen tilan ensimmäisen läheisyydestä.

”Meillä on hyvät valmennuspaikat kotona. Ratahiitit käymme ajamassa Julmyran radalla. Sinne on tästä noin vartin ajomatka autolla."

Lauantaina Solvallan V75-kierroksen neljäntenä kohteena ravattavassa lämminveritammojen Oaks-finaalissa Fredrik Wallinin tallista on mukana suomalaisen Mika Vihelän kasvattama Identity (Maharajah – Sofia’s Love).

Suurhevosomistaja Anders Ström huusi varsan 725 000 kruunulla (71 500 eurolla) vuoden 2019 Elitauktionista Stall Courantille. Wallin sai kolme varsaa Stall Courantilta samanaikaisesti valmennukseen.

”Identity oli näistä kolmesta ehdottomasti paras varsa. Se on parantanut otteitaan starttien myötä."

Karsintakakkosena Wallin pääsi valitsemaan lähtöradan viimeisten joukossa. Niinpä odotukset lauantain finaaliin lähtöradalta kahdeksan eivät ole kovin suuret.

”Karsintavoittajat olivat todella hyviä. Juoksun onnistuessa voisimme ehkä napata viimeisen rahasijan. Jatkamme samoilla varusteilla ja balanssilla."

Vaikka lauantaina ei menestystä tulisikaan, on Wallin toiveikas Identity tulevaisuuden suhteen. Syksyllä on kaiken ollessa kunnossa ohjelmassa Breeders Crown-välierät ja mahdollinen finaali.

”Sen jälkeen suunnataan katseet ensi vuoteen. Tamma on vähintään yhtä hyvän tuntuinen kuin minun muut menestystammani samanikäisenä”, kehaisee Fredrik Wallin Identityä.

Lauantain V75-kierroksella hänellä on mukana kolme hevosta. Edellä mainittu menestystamma Activated ja Orlando starttaavat kolmantena V75-kohteena ravattavan Diamantsto-finaalissa.

”Activatedin tehtävä 40 metrin takamatkalta on liki mahdoton. Orlandolla on meidän V75-hevosistamme parhaat menestyssaumat lauantaina. Kummallakin vanhemmalla tammalla ajetaan ilman kaikkia kenkiä."

LARS JAKOBSSON / TR BILD
Fredrik Wallinilla on Ruotsissa kahdessa lähekkäin sijaitsevassa yksikössä noin 60 hevosta. Talveksi hän kaavailee joiden hevosten lähettämistä kilpailemaan Ranskaan.
MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Video: Vaisun kauden toistaiseksi mennyt Martin De Bos 10,5 on liki palata huipulle

Mikko Laakkonen osti Åbyn huutokaupan kalleimman varsan - Ingman myyyjänä

Lauantaina Ruotsissa ikäluokkakisojen finaalit: Lara Bokon kanssa kaikki on mahdollista

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video