Uutiset

Jan-Olov Persson: "Meillä kylmäveri-ihmisillä on velvollisuus lähteä reissuun, jos vain mahdollista”

"On tosi mukava tulla Suomeen ja tavata tuttuja ravimiehiä. Turku maksaa hyvän ykköspalkinnon, ja satsaa muutenkin tapahtumaan."
Ville Toivonen
Jan-Olov Persson tuo Turun PM-lähtöön kaksi hevosta. Itse hän ajaa Bellfaksenia ja Smedheim Solanin rattaille hyppää Olli Koivunen.

Turussa ravattavan kylmäveristen PM-lähdön ulkomaalaisvieraat tulevat tänä vuonna Ruotsin Hudiksvallista. Kylmäverilegenda Jan-Olov Perssonin tallista saapuvat Bellfaks sekä Smedheim Solan. Samalla kyydillä saapuu jo pitkään Ruotsissa vaikuttaneen norjalaisvalmentaja Jan Ove Olsenin kaksikko Kong Henry ja Faks Nils.

Kumpikin valmentajista korostaa kansainvälisiin kylmäverilähtöihin osallistumisen tärkeyttä.

"On tosi mukava tulla Suomeen ja tavata tuttuja ravimiehiä. Turku maksaa hyvän ykköspalkinnon, ja satsaa muutenkin tapahtumaan. Meillä kylmäveri-ihmisillä on velvollisuus lähteä reissuun, jos vain mahdollista”, toteaa Jan Olov Persson.

Perssonin kaksikosta Bellfaks on esittänyt oivaa kuntoa viimeisissä starteissaan. Viimeksi tuli voitto Bergsåkerin pitkältä matkalta ennen matkakaveri Smedheim Solania. Perssonin itsensä ajama Bellfaks arvottiin takariviin. Lähtöpaikkaan Persson melko tyytyväinen.

"Eiköhän me kymppiradalta saada asiallinen juoksu. Suomalaishevoset ovat sen verran kovia, ettei kaksikollani taida olla voiton kanssa tekemistä. Bellfaks on kuitenkin mennyt mailin 20-vauhtia, joten kyllä sen tason pitäisi riittää."

Yli neljän miljoonan kruunun voittosumman kerännyt Smedheim Solan on kokenut Suomen kävijä. Viime vuoden PM-lähdössä 10-vuotiaaksi varttunut ori ei ollut parhaimmillaan. Tänä vuonna ori on kuitenkin osoittanut piristymisen merkkejä.

"Se on ollut vähän vaikea saada takaisin huipputasolleen. Nyt on ollut vähän valoa tunnelin päässä. Viimeksi Bergsåkerissa ori oli hyvä. Luulen Bellfaksin olevan vähän vahvempi tallin hevosista. Kummallakin ajetaan kengät jalassa”, analysoi Persson Smedheim Solanin mahdollisuuksia, joka kiihdyttää matkaan radalta viisi Olli Koivusen ohjastamana.

Perssonilla pitää kiirettä viikonloppuna. Valmentaja itse suuntaa Suomeen. Samanaikaisesti tallin hevosia juoksee Norjassa Birissä ja Momarkenissa. Persson nostaakin esiin ongelman liittyen kilpailukalenteriin.

"Norjalaishevosille oli tarjolla niin ikäluokkalähtöjä kuin avoimia lähtöjä Norjassa samana viikonloppuna. Ihan ymmärrettävää, että he keskittyvät oman maan kisoihin. Harmi että kylmäverilähdöt ovat päällekkäin useammassa maassa."

Jan Ove OIsenin Faks Nils yllätti viime vuonna neljännellä sijallaan PM-lähdössä. Tänä vuonna Seppo Markkulan rattailleen saava ruuna ei ole esittänyt viime vuoden tapaisia otteita.

”Ruuna oli hyvä viime syksynä. Talven jälkeen en ole saanut sitä syttymään kilpailussa. Kotona se tuntui tälläkin viikolla oikein hyvälle. Ei taida kärryille hyppäävä Seppo Markkulakaan pystyä tekemään ihmeitä kasiradalta”, tunnustaa Jan Ove Olsen.

Tallin toisen edustajan Kong Henryn mahdollisuuksiin Olsen suhtautuu myönteisemmin. Kakkosradalta matkaan lähtevä 10-vuotias ruuna lähestyy miljoonan kruunun voittosummaa.

”Se on ollut meillä vuoden verran. Se kehittyy vielä vanhempanakin. Kakkosradalta olemme valmiina toisella radalla. En olisi lainkaan yllättynyt jos Harri Koivunen nappaisi Kong Henryllä asiallisen sijoituksen. Kummallakin hevosella ajetaan ilman kenkiä ja laitetaan jenkkikärryt perään”.

Olsen oli aikeissa itse saapua Suomeen, mutta reilun 30 hevosen valmennustallia pitävän miehen on ajettava saman aikaan Bergsåkerissa kilpaa.

"Sunnuntaina sitten Solängetiin ja maanantaina kotona Hagmyrenissä ravit. Suomessa on tosi mukava käydä. Nyt aikataulut eivät valitettavasti täsmänneet."

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Juha Vidgrén vetämään hevostalouden vastuullisuutta ja elinvoimaa selvittävää työryhmää

Bergsåker satsaa uuteen talviseen suurkilpailuun - ”Meidän pitää uskoa omaan tuotteeseemme”

”Vanha Välähdys ei ole hävinnyt mihinkään” - Paluu lähestyy: Pohjoismaiden mestari virtavana harjoitusraveissa

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video