Uutiset

Juoksijakantakirjojen oripäivät Jokimaalla helmikuun puolivälissä – ilmoittautuminen on auki

Suomenhevosten ratsu-, pienhevos- ja työhevossuunnan orit arvostellaan huhtikuun alussa Hevosopistolla.
Rami Marjamäki
Jalostuskäytön luvan saamiseksi ori tulee arvostella näyttelyssä. Näyttelymaksu kattaa samalla uusilta oreilta vuosittaisen orilisenssin. Arkistokuva.

Ilmoittautuminen juoksijasuunnan suomenhevosten sekä lämminveristen ravihevosten orinäyttelyyn on avattu. Ravuriorit arvostellaan Lahden Jokimaalla 17.-18. helmikuuta.

Minimiosallistujamäärä on kahdeksan hevosta. Näyttely järjestetään joko yksi- tai kaksipäiväisenä sen mukaan, montako oria ilmoitetaan.

Ilmoittautumisen yhteydessä tulee maksaa näyttelymaksu, joka pitää sisällään tulevan vuoden orilisenssin. Se on suomehevosten J-suunnalla 350 ja lämminverioreilla 900 euroa.

Lisäksi orilisenssin saamiseksi tulee röntgenkuvauksen, spermatestin, kesäihottumatutkimuksen, CEM-testin tai muiden vaadittavien tutkimusten kuluja.

Juoksijaoripäivillä noudatetaan ravikilpailusääntöjä kiellettyjen lääkeaineiden osalta. Niitä voidaan myös sääntöjen mukaisesti testata näyttein.

Näyttelyissä arvostelut pohjautuvat rotukohtaisiin vaatimuksiin. Näyttelytuloksista saadaan puolueeton arvostelu hevosen tai ponin rakenteesta ja liikkeistä sekä nähdään viitteitä sen vanhempien jalostusarvosta.

Ori saa näyttelyssä jalostushevosen arvon, jonka lisäksi se voi saada myöhemmin jälkeläisten perusteella palkintoja. Ravihevosille lasketaan vuosittain myös jalostusindeksit BLUP-menetelmällä, joka pohjautuu hevosten sukuun, yksilötuloksiin ja jälkeläistuloksiin.

Ratsujen oripäivät järjestetään Ypäjällä Hevosopistolla 2.–3.4.

Siinä yhteydessä arvostellaan suomenhevosten ratsu- ja pienhevossuunnan oriit sekä ne, jotka halutaan kantakirjata työhevoskantakirjaan joko ajettavuus- tai vetokokeella.

Näyttelymaksu on ratsusuunnalla sekä pienhevosratsuoreilla 400 ja työhevos- sekä ajokokeella hyväksyttäville pienoreille 350 euroa.

Molemmille oripäiville ilmoittaudutaan sähköisesti Heppa-järjestelmän kautta. Ilmoittautuminen Jokimaalle päättyy 20. tammikuuta ja Ypäjälle 3. maaliskuuta.

Järjestelyistä vastaavat Lahdessa Suomen Hippos ja Etelä-Suomen hevosjalostusliitto ja Ypäjällä Hippos, Hämeen hevosjalostusliitto ja Hevosopisto.

Ohjeet ilmoittautumiseen

Ori ilmoitetaan viimeistään torstaina 20.1. Heppa-järjestelmän linkin kautta.Röntgenkuvat toimitetaan samaan päivään mennessä: Suomen Hippos / Tommi Lähdekorpi, Kalkkipellontie 6, 02650 EspooNäyttelymaksu laskutetaan ilmoittautumisajan päätyttyä.Tuontihevosten rekisteröinti hoidetaan valmiiksi ilmoittautumisajan kuluessa.Oripäivillä noudatetaan ravikilpailusääntöjen 45 § määräyksiä koskien kiellettyjen lääkeaineiden käyttöä ja näytteiden ottoa.Lisätietoja ravisuunnan oriiden jalostusarvostelusta Suomen Hippoksen sivulla.Myös ratsuoripäivien ilmoittautuminen ratsu- pien- ja työhevoskantakirjaamista varten on avoinna Hepassa. Se päättyy 3.3.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Nelivuotias juoksijasukuinen Kiaskaneiti läpäisi jalostusarvostelun koulussa ja esteillä – ”hybridihevonen” aloittaa kilpauransa raviradoilla, myöhemmin vuorossa kenttäkilpailu

Ratsu- ja ponioripäivät pidetään vappuviikolla, suomenhevosoriit arvostellaan erikseen – yleisö voi seurata verkosta

Suomenhevosoreja jalostusarvosteltiin 15 – yksi ykköspalkinto ja viisi hyväksyttiin ilman palkintoa

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video