Uutiset

Ravivalmentajien ykkösen valinta erittäin vaikeaa, ohjastajissa vuosi 2021 oli Raitalan

Valmentajien kärjessä on monta, joille vuosi 2021 oli uran paras tai yksi parhaimmista.
Ville Toivonen, Terhi Piispa-Helisten, Elina Paavola, kuvankäsittely: Aatu Jaakkola
Valmentajien kärkeä on vaikea asettaa paremmuusjärjestykseen. Ylärivissä Pekka Korpi ja Antti Ojanperä, alla Ossi Nurmonen ja Tapio Perttunen onnistuivat kaikki hienosti valmennettavillaan.

Ravivuoden 2021 saldoa koottaessa on selvää, että vuoden parhaan valmentajan valinta ei ole yksinkertaista.

Jos arvioinnissa jaettaisiin sisukkuuspisteitä, voitto matkaisi vuoden tauon jälkeen Pihtiputaalle Antti Ojanperän tallille. Mies loukkaantui pahasti heinäkuun alussa ja sen yhteydessä löytyi sydänvika, joka korjattiin leikkauksessa.

Myös tallin ykköshevonen Evartti nousi kuin ihmeen kaupalla toistamiseen ähkyleikkauksesta ravikuninkaaksi. Talliin matkasi samoina viikkoina myös lämminveristen Suur-Hollolan voitto MAS Champilla.

Team Ojanperälle kausi oli kaikkien aikojen rahakkain valmennettavien voittosumman perusteella, vaikka onnettomuuden jälkeen valmennettavien määrää pudotettiin.

Aiempien kriteerien mukaan Ojanperän paremmuus ei ole silti yksiselitteistä. Pekka Korpi on viime vuosina keskittynyt entistä enemmän kilpailemiseen nuorilla, ja Vihdin ”Kultasormi” teki muutamien vuosien jälkeen paluun valmentajien rahatilaston ykköseksi.

Derby-voittaja Magical Princessin lisäksi 3-vuotiaat Magic Madonna ja Bee Combo veivät ikäluokkafinaaleja ja American Hero nousi avointen nimikisojen ykköseksi.

Yhteen pitkän uransa parhaista kausista ylsi valmennettavien voittosummassa myös Tapio Perttunen. Päinvastoin kuin Ojanperällä ja Korvella Orimattilan Maestrolla on talli ollut kasvusuunnassa: sieltä löytyy ravikuningatar Suven Sametin ja kahden kuninkuuskisan finalistin lisäksi pärjääjiä myös lämminverisissä.

Perttunen ahersi hämmentävällä tarmolla edelleen myös lainaohjastajana.

Kuopion Maaningalla valmentavalle Ossi Nurmoselle vuosi 2021 oli uran toiseksi paras, vaikka hän on takavuosista supistanut napakkaan reilun kymmenen valmennettavan joukkoon. Aiemmin lämminveristen taitajana tunnettu Nurmonen teki H.V. Tuurin ja Stallonen kanssa nousun suomenhevosten huipulle.

Turkulainen Harri Koivunen naputti jälleen tasaisen varmasti kärkivalmentajien joukossa.

Sen sijaan Urjalassa ja Teivossa valmentavalle Markku Niemiselle kausi ei ollut yhtä loistokas kuin edeltävät – vaikka huonokaan se ei liioin ollut.

Ennätyskauden tahkosi ja ammattivalmentajien kärkikaartiin murtautui Timo Korvenheimo Orimattilasta ja suomenhevosten mestarina comebackin kärjen tuntumaan teki Seppo Suuronen Juvalta.

Oriveden Eräjärvellä harrastajalisenssillä valmentavan Petri Laineen kausi oli luonnollisesti myös huippuhieno. Parvelan Retu kiri vanhempien oriiden rinnalle ja niistä ohikin Suur-Hollolassa. Siirin Valtsu tahkosi 4-vuotiaiden toisena kärkenä.

Vuoden ohjastajasta ei sen sijaan ole mitään epäilystä: Santtu Raitala teki tuloksen, jota voi nykymaailmassa olla vaikea ylittää ravilähtöjen määrän pikkuhiljaa laskiessa. 357 voittoa samana vuonna on koko ajajatilastojen historian toiseksi suurin ykköstilojen määrä.

Ennen muuttoaan Ruotsiin 2000 Jorma Kontio ohjasti saman vuoden aikana yli 300 voittoa useammallakin kaudella. Hänen ennätyksensä on 417 voittoa vuodelta 1989, mutta hänkään ei päässyt toista kertaa yli 350:n.

300 rajapyykin ovat ylittäneet myös Mika Forss (2016/ 307), Ari Moilanen (2001/ 304) ja Antti Teivainen (2000/ 302).

Marraskuussa 30 täyttäneelle Santtu Raitalalle vuoden voitokkaimman ohjastajan ja vuoden ohjastajan tittelit ovat kolmannet peräkkäin. Hän saanee myös kolmannen vuoden raviurheilijan pystin kaikkien lajien Urheilugaalassa.

Ohjastajatilaston kakkonen viime vuonna oli Hannu Torvinen 242 voitolla ja kolmas Ari Moilanen 212 voitolla. Seuraavina tulivat Olli Koivunen (169) ja Antti Teivainen (161).

Iässä 60 täyteen saanut Moilanen on ohjastanut 25 kertaa yli 200 voittoa vuodesta 1994.

Lue myös kommentti: Hoitajat esiin!

Vuoden 2021 parhaat ravurit ja ammattilaiset palkitaan Ravigaalassa lauantaina 26. maaliskuuta.

Alunperin 22. tammikuuta pidettävä juhla siirrettiin koronatilanteen vuoksi. Se pidetään ja televisioidaan Hotelli Rosendahlista Tampereelta.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Voitokas Malecon menetettiin sydänongelmiin

Kaksinkertainen kuningas Evartti avaa kautensa Oulussa keskiviikkona: ”Aloitetaan sopivasta sarjasta, hevosen puolesta olisi voinut ajaa kilpaa jo joulukuussa”

Aarne Lintulahti on poissa

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle