Uutiset

Lexus Dreamin kasvattaja-omistaja Toni Lasila: hevosten kanssa kaikki taivaan ja maan välillä on mahdollista

Yksi lauantaisen Seinäjoki Racen mielenkiintoisimmista hevosita on kotimainen Lexus Dream. Sen kasvattaja-omistaja Toni Lasila luottaa mahdollisuuteensa kasvattaa uusia "lexusdreameja".

Toni Lasila, 32, on "erilainen" suomalainen huippuhevosen kasvattaja-omistaja. Lexus Dream on lauantaina ehkä uransa kovimmassa paikassa. Kävi miten kävi, se on jo osoittanut omaavansa huippuhevosen ominaisuuksia: nopeutta ja kapasiteettia.

Lasila on harrastanut raveja perheensä kautta jo nuoresta ja harrastus on syventynyt vähintään puoliammattilaistoiminnaksi kumppaninsa Vera Viitasen ja toisaalta onnistumisten myötä. Pariskunta asuu Vihdissä Viitasen kotitilalla, jolla vaikuttaa myös Viitasen kengitysseppäisä Aimo Viitanen. Jälkimmäinen on tunnettu monista voitokkaista suomenhevosistaan.

Upea Lexus Dream.Suomenhevosilla tuli myös Lasilan perheen ensimmäinen suurmenestys raviradoilta, kun 2011 Teivossa Seppo Suurosen valmentama ja Toni Lasilan sekä Ravitalli Suurosen omistama Villihotti otti ravikuninkaan seppeleen.

"Meillä oli omaakin harrastustoimintaa valmennusta myöten, muttei siitä syntynyt mitään mainittavaa tulosta", Toni Lasila kertoo.

"Villihotti oli Suurosen projekti, mutta mukana oltiin. Sitten meillä oli tämä Lovely Dream, Lexus Dreamin emä."

Toni Lasila tekee osittain perheyrityksen töitä, mutta suurimman osan ajastaan vie nyt hevoset.

"Lovely Dreamin omisti se kilpaillessaan meidän perheyritys Tendac Oy, metallin kierrätysfirma. Nyt minun ajankäyttöni on mennyt niin, että teen firmankin töitä, mutta täällä tallilla ja omien hevosten asioissa menee aikaa enemmän ja enemmän. Viitasen tallilla on 30 karsinaa, joista suurin osa vuokralla. Täällä on maneesi ja treenipaikat ravureillekin, ja tallin pyörittäminen on ennen kaikkea Veran työ, mutta omien hevosten kanssa ja tallilla on aina tekemistä, se ei lopu ikinä."

Lasilalla on kilpahevosten Lexus Dreamin ja sen veljien osuuksien lisäksi kolme siitostammaa sekä kolmevuotias Boksun Kanuuna (Boker) yhdessä Veran kanssa.

"Boksun Kanuuna vaikuttaa myös lupaavalta. Se on ennen kaikkea Veran projekti. Siitostammoista vain uusin Thai Katie (Credit Winner) on kantava, sen laskettu aika on 28. päivä, joten kyllä tässä kaikin puolin on jännät ajat. Tämän tamman suvussa on aika lähellä Tiburkin. Minusta on hyvä, kun hevosen suvussa on ripaus ranskalaistakin, ja se näkyy meidän muidenkin hevosten suvuissa. Thai Katie varsoo Villiamista."

"Lovely Dreamin kaksivuotias poika Trixton Jr (Trixton) on jo kimppahevonen, ja se on Markku Niemisellä myös. Juuri eilen hain kotiin Maharajahin pojan vuoden ikäisen Lovely Dreamista, Rajah Dreamin. Se opetetaan täällä ja katsotaan sitten, minne se menee valmennukseen. Ehkä Niemiselle, jos hän huolii sen."

Ajatus on nyt itse koittaa tehdä ravureita.

"Valmiit kilpahevoset ovat tosi kalliita, jos niillä tekee yhtään mitään. Tällä kokemuksella, mikä minulla on, ajattelen, että pitäisi löytää hyvät tammat, ja koittaa itse tehdä tulevaisuuden kilpahevosensa. Tämä on aika kallista hommaa,  kun kaikkea ei voi eikä kannata tehdä itse, ja niin olenkin yrittänyt löytää hevosiin sopivia osakkaita. Sellaisia ihmisiä, jotka ymmärtävät, että nämä ovat eläviä olentoja, ja mitä tahansa taivaan ja maan välillä voi tapahtua. Tai ainakin olen yrittänyt tehdä tämän puolen asiasta tosi selväksi. Nyt on kivoja hetkiä Lexus Dreamin kanssa, mutta se ei välttämättä jatku. Toivotaan tosiaan, että jatkuu, mutta olen realisti."Lexus Dreamin viime kausi oli mahtava. Tällä kaudella ei ole tullut onnistumista, mutta hevonen on näyttänyt niin hyvältä, että Seinäjoen valitsijat halusivat sen. Tilanne on kai kuitenkin aika hyvä?


"Joo, ilman muuta. Se, että olen realisti, ei tarkota, ettei meillä olisi odotuksia. Lexus Dream on lahjakas, ja se näyttää nyt tosi hyvältä. Oikeastaan se meni viime vuonna ihmeen hyvin, kun ottaa huomioon, ettei talvitreeni ennen kautta ollut mennyt tosiaankaan nappiin. Nyt talvitreeni meni valmentaja Niemisen mukaan erittäin hyvin, joten tottakai on odotuksia. Ja omaan silmäänkin hevonen on näyttänyt hienolta. Jo viime vuonna se näytti millaista vauhtia ja lahjakkuutta siinä on."


Kyllähän Seinäjoki Race on ensimmäisestä metristä alkaen tosi jännää.

"En oleta, että Lexus Dream paiskaa vain keulaan, kun 

Dreammoko 

ja 

Pastore Bobkin 

ovat tosi nopeita ja satsaavat. Toivon enemmänkin, ettei alku maksa liikaa. Toivescenario olisi varmasti, että nuo kaksi viimemainittua vetäisivät tosi lujaa ja Lexus Dream pääsisi vaanimaan siinä perässä. Toivotaan ennen kaikkea hyvää uraa ja hyvää kautta, kuitenkin. Tämä ei ole viimeinen iso lähtö, eikä toivottavasti viimeinen Lexus Dreamillekaan."Markku Nieminen valmentaa Toni Lasilan lämminverisiä.Toni Lasilan hevoset tällä hetkellä:

-Lovely Dream 13,8 (Coktail Jet), synt. 2004, seitsemän jälkeläistä, joista neljä kilpaillutta: tienanneet yhteensä 247353 euroa. Ei kantava, astutetaan Trixtonilla.

-Edellisen tytär Big Lovely 14,3ake (Orlando Vici), 6, oma kasvatti, astutetaan S.J.'s Caviarilla.

-Thai Katie 12,3 (Credit Winner), 12, kaksi ei kilpailuikäistä varsaa Ruotsissa, kantaa Villiamista ja astutetaan Andover Hallilla.

-Lexus Dream (Lexus Font) 10,0, omistaa yhdessä Toni Rytkölän kanssa, oma kasvatti.

-Trixton Jr (Trixton), 2v ruuna, valmennuksessa Markku Niemisellä, omistaa Talli Trixtonin osakkaana, oma kasvatti.

-Rajah Dream (Maharajah), vuoden vanha ori, oma kasvatti.

-Boksun Kanuuna (Boker), 3v ori, omistaa yhdessä Vera Viitasen kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lexus Dreamin kausi paketissa?

MT Ravit: "Kyl meillä reenataan raskailla kengillä ja sitten starttiin niin keveään kuin vain saa"

Ala-Rantalalla suursuosikki ja makoisa yllättäjäehdokas Superlauantaille

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video