Atrian bloggari: "Vegaaniksi heittäytymällä vähentäisin päästöjäni viiden Helsingin-lennon verran"
Onko ruokavalintojen merkitys yhtä suuri kuin ajatellaan, Tuomas Herva miettii blogissaan.Atrian laatupäällikkö ja eläinlääkäri Tuomas Herva kirjoittaa blogissaan ruokavalion ilmastovaikutuksista. Hän kertoo kokeilleensa Suomen ympäristökeskuksen Ilmastodietti-laskuria, jolla voi laskea eri valintojensa aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä.
"Huomaan olevani 17 tonnin hiilidioksidipäästösaavutuksellani varsinainen tupruttaja. Keskivertokansalainen päästelee hiilidioksidia 40 prosenttia vähemmän kuin minä. Yli kaksi viidesosaa päästöistäni aiheutuu henkilöautoilusta ja lentomatkoista. Näistä noin 80 prosenttia on työmatkoja. Omakotiasumisesta aiheutuvat päästöni ovat lähellä liikenteen lukuja", Herva kirjoittaa.
"Syömisestä muotoutuu vain 10 prosenttia aiheuttamistani päästöistä. Vegaaniksi heittäytymällä vähentäisin päästöjäni noin 5 prosentilla vuodessa. Saman verran päästöjä säästyy, kun jätän viisi Helsingin-lentoa väliin ja hoidan kokoukset internetissä."
Hervaa mietityttää, voidaanko yleisellä tasolla tehdyistä laskelmista vetää suoria johtopäätöksiä yksittäisen suomalaisen kuluttajan ruokavalintojen ilmastovaikutuksista.
"Todelliset vaikutuksethan riippuvat lukuisista vaikeasti ennustettavista eri tilanteissa vaihtelevista muutoksista viljelytavoissa ja maankäytössä. Ne voivat poiketa huomattavastikin mallinnuksessa käytettävistä lähtöarvoista", hän huomauttaa.
"Näin ollen päivittäisten ruokavalintojen ilmastovaikutukset tuntuvat olemattomilta omaan energian käyttöön tai matkustukseen kohdistuvien valintojen rinnalla – puhumattakaan kulutuksesta riippumattomista kansantalouden päästöistä."
Blogi: Pelastettaisiinko sittenkin maailmaa eikä pelkästään omaatuntoa?
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

