Suomalaiset syövät kotona terveellisesti, paitsi keksejä
Suomalaiset syövät kotona pääosin varsin terveellisesti, mutta poikkeuskin on. Keksit, vohvelit ja pikkuleivät rupesivat maistumaan, kun makeisvero tuli, ilmenee Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimuksesta.Ruuan kulutusmuutoksia ovat selvittäneet Kuluttajatutkimuskeskuksen erikoistutkijat Kristiina Aalto ja Ari Peltoniemi . Heidän tutkimuksessaan selvitettiin kotiin hankittujen elintarvikkeiden määrällisiä ja laadullisia muutoksia vuodesta 2006 vuoteen 2012 sekä pitkän aikavälin muutoksia vuodesta 1966.
Tutkimuksessa on kaupasta ja toreilta ostettujen sekä itse tuotettujen ja kerättyjen elintarvikkeiden määrät. Kodin ulkopuolella ruokailu tai kotiin tilatut tai tuodut valmiit ateriat eivät sisälly lukuihin.
Lihan kokonaiskulutus on kodeissa kuudessa vuodessa hieman kasvanut. Erityisesti on kasvanut siipikarjan lihan kulutus ja se on ohittanut sianlihan suosituimpana kotiin hankittavana lihana.
Yhteensä lihaa kulutettiin riista ja sisäelimet mukaan lukien vajaat 27 kiloa henkeä kohti vuonna 2012, kun kulutus oli 24 kiloa vuonna 2006.
Maidon kulutettiin kotona noin 110 litraa vuonna 2012, mikä on 4,5 litraa vähemmän kuin vuonna 2006. Samaan aikaan laktoosittoman ja vähälaktoosisen maidon kulutus on kuitenkin lähes kaksinkertaistunut 16 litraan.
Jugurttia ja viiliä hankittiin koteihin keskimäärin 30 kiloa henkeä kohti vuonna 2012, missä on kuudessa vuodessa kasvua noin kuusi kiloa. Rahkojen kulutus kasvoi kuudessa vuodessa peräti 72 prosenttia ja oli runsaat 3,5 kiloa vuonna 2012.
Kasvisten kulutus kasvanut
Tuoreita kasviksia hankittiin vuonna 2012 kotiin jopa 45 prosenttia enemmän kuin kuutta vuotta aiemmin ja marjoja vastaavasti 37 prosenttia enemmän.
Tuoreita kasviksia hankittiin kotiin 60 kiloa henkeä kohti, kun määrä oli kuutta vuotta aiemmin 41,5 kiloa. Tutkijat arvioivat, että kasvikset ovat korvanneet perunaa, jonka kulutus aleni kuudessa vuodessa 30,6 kiloon. Pastojen ja riisin kulutus on pysynyt suunnilleen ennallaan.
Marjoja hankitaan kotiin keskimäärin lähes 16 kiloa ja hedelmiä lähes 52 kiloa henkeä kohti vuodessa. Marjojen kulutus on kasvanut kuudessa vuodessa yli neljä kiloa ja hedelmien yli 11 kiloa.
Keksien kulutus ampaisi
Suurin yllätys kulutuksessa on ollut makeisveron vaikutus. Vuoden 2011 alussa voimaan tullut makeisvero ja sen korotus vuoden 2012 alussa eivät olekaan hillinneet makeisten kulutusta, ja makeisveron ulkopuolelle jääneiden keksien, pikkuleipien ja vohveleitten kulutus on suorastaan ampaissut huimaan nousuun.
Keksiryhmän kulutus on vuodesta 2006 vuoteen 2012 kasvanut kaikista elintarvikeryhmistä prosentuaalisesti eniten, 175 prosenttia. Määrä on suuri myös kiloina, sillä keksiryhmän kulutus oli lähes 7 kiloa vuonna 2006, kun se oli peräti 19 kiloa henkeä kohti vuonna 2012.
Samaan aikaan myös makeisten kulutus on kasvanut lähes 9 kilosta noin 9,4 kiloon henkeä kohti.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


