Tiesitkö: Paistijauheliha ei ole vain paistia
Vähän parempaa lihaa etsivä kuluttaja päätyy helposti naudan paistijauhelihaan. Sana paisti kuulostaa hyvältä, mutta koostumus voikin olla toinen.Ruokakaupoissa myydään paistijauhelihana sekoituksia ruhon eri osista. Paistin osuus voi Maaseudun Tulevaisuuden kokoamien tietojen mukaan jäädä 5–30 prosenttiin.
Lihatalojen pakkaamiin tuotteisiin jauhetaan esimerkiksi naudan lapaa ja etuselkää.
Eviran lakimies Jorma Pitkänen pitää markkinoiden omaksumaa merkintäkäytäntöä pakkauslainsäädännön vastaisena.
”Jos halutaan käyttää erityisnimitystä paistijauheliha, kyllä koostumuksen täytyy sitä vastata.”
Keskustelua asiasta on käyty ainakin Snellmanin Lihanjalostus Oy:ssä.
”Meillä ei ole mitään sitä vastaan, että paistijauhelihalla olisi paremmin sitä kuvaava nimi”, myynti- ja markkinointijohtaja Peter Fagernäs sanoo.
”Paistijauheliha on kuitenkin niin iso käsite markkinoilla, ettei yksittäinen toimija pysty sitä muuttamaan.”
Pitkäsen mukaan Evira kehottaa tarvittaessa lihalaitoksia valvovia viranomaisia varmistamaan, ettei paistijauhelihasta käytetty nimitys ole harhaanjohtava.
"Ei tilannetta voi katsoa läpi sormien, jos ihan selkeästi nimi ei vastaa tuotetta."
Kaikesta naudanlihasta myydään esimerkiksi S-ryhmän ruokakaupoissa jo 80 prosenttia erilaisina jauhelihoina.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

