Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Ravintoloille kehitellään hiilijalanjäljen mittaria – "Vaikutusta syntyy, kun tarpeeksi suuri joukko tulee omilla teoillaan mukaan”

    Keväällä järjestetään työpajoja, joihin toivotaan osallistujiksi ruoka-alan ja digitaalisten palveluiden edustajia sekä ravintoloiden asiakkaita.
    Hillitsemällä ruokahävikkiä ravintolat säästävät sekä rahaa että ympäristöä.
    Hillitsemällä ruokahävikkiä ravintolat säästävät sekä rahaa että ympäristöä. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Suomalaiset syövät vuodessa kodin ulkopuolella yli 700 miljoonaa ruoka-annosta, ja ravintoloita on Suomessa yli 10 000. Hävikin vähentäminen, ekologisuus ja hiilineutraalisuus kiinnostavat ravintola-alalla, mutta avoin mittari kehityksen seuraamiseksi puuttuu.

    Mission Zero Foodprint -hanke pyrki kehittämään ravintoloille hiilineutraaliuteen tähtäävän toimintamallin erityisesti pienten ja keskisuurten ruokapalveluyritysten tarpeisiin.

    Hanketta vetää Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki yhdessä Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa. Lisäksi mukana on verkosto yhteistyökumppaneita, kuten Kotipizza Group, Helsinki Marketing ja Smart & Clean -säätiö.

    Hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä pyrkivä Helsinki on laatinut myös kuluttajille vastuullisempien valintojen kriteeristön. Valitse vastuullisemmin -palvelu auttaa valitsemaan kestävästi toimivia ravintoloita, liikkeitä, käyntikohteita, tapahtumia ja majoitusvaihtoehtoja Helsingistä.

    “Ruuan hiilijalanjäljen mittaaminen lisäisi niin ravintoloiden kuin asiakkaiden mahdollisuuksia vaikuttaa valinnoillaan. Uudet työkalut tukisivat hyvin Valitse vastuullisemmin -kriteeristöä. Aitoa vaikutusta syntyy, kun tarpeeksi suuri joukko tulee omilla teoillaan mukaan”, kertoo Laura Saksala Helsinki Marketingista.

    Hiilijalanjäljen mittarin laatimiseksi Laurea-ammattikorkeakoulu järjestää kevään mittaan työpajoja, joihin voivat osallistua ruoka-alan ja digitaalisten palveluiden edustajat kuin asiakkaatkin. Työpajoissa käsitellään muun muassa hävikkiä, energiatehokkuutta ja hiilijalanjälkeä.

    Työpajoissa syntyviä toimintamalleja on tarkoitus testata syksyllä.