Ruoka

Turvallisuuden huippu Ruotsissa – grilleillekin omat roskiksensa

Turvallisuushakuinen Ruotsi ottaa nurmikko palot ja paloturvallisuuden tosissaan. Tukholmassa roskakorit saivat vierelleen omat roskikset kertakäyttögrilleille.
Kimmo Lundén
Kertakäyttögrillit ovat mitä ilmeisimmin tärkeä osa tapakulttuuria Ruotsissa. Tämä kertakäyttögrilleille osoitettu roskalaatikko sijaitsee Tukholman Folkuniversitetin puistossa. Samanlaisia erillisiä grilliroskiksista huolehtii Tukholman kaupunki.

Tukholma varusti kaupungin kertakäyttögrillien roskiksilla. Alkukevät oli kuiva, ja nurmikkopalojen vaara todellinen.

Kertakäyttögrillejä ja grillihiiliä ei aiemminkaan ole saanut heittää kuumina roskien joukkoon palo- ja syttymisvaaran vuoksi.

Turvallisuushakuisena tunnettu Ruotsi ei ole jättänyt enää turhia grillaamisesta aiheutuneita paloja sattuman varaan. Normaalien roskalaatikoiden vierelle Tukholman kaupunki on varustanut erityisesti vain kertakäyttögrilleille varatut roskapöntöt.

Grillaus avotulella luonnossa on kielletty. Suosiossa olleiden kertakäyttögrillien myynnin lopettamisesta Ruotsin eräissä kauppaketjuissa MT uutisoi jo aiemmin keväällä. Ica, Coop ja Lidl ovat päättäneet luopua grilleistä ja Hemköp-ketju vetää kertakäyttögrillit myyntihyllyiltään metsäpalovaroitusten aikaan.

Ruotsissa palolaitos ja Södertörns brandförsvarsförbund ohjaa kuluttajia varovaisuuteen: "Grillatessa tulee aina ottaa sääolosuhteet huomioon. Grillaaja vastaa itse turvallisuudesta."

Suomalaisille lihataloille Ruotsin viimekesäiset kuivuuden vuoksi julistetut grillauskiellot tuntuivat tuolloin myös myynnin heikkenemisenä. Atrialle ja HKScanille Ruotsi ja Suomi ovat tärkeimmät markkina-alueet, ja kesän grillauskausi parhaita sesonkeja liha- ja makkaratuotteiden myyjille. Kruunun heikentynyt kurssi on painanut suomalaisten lihatalojen alkuvuoden tuloksia muutenkin Ruotsissa.

Vielä alkukeväästä ei erityisiä grillauskieltoja ollut asetettu Ruotsissakaan. HKScanin tiedotus selvitti juhannusta edeltävän viikon tilannetta grillaajien kannalta Ruotsissa:

"Sunnuntaista 16.6. alkaen Tukholman läänin alueelle on asetettu voimaan grillauskielto. Syynä tähän on alueella jo muutaman viikon ajan jatkunut lämmin ilma. Päätös grillauskiellosta tehdään lääneittäin."

"Lääninhallitus viesti aiemmin keväällä, että mahdolliset grillauskiellot tulevat koskemaan julkisia alueita, kuten puistoja ja metsiä - ei yksittäisten ihmisten takapihoja."

Kertokäyttögrillejäkin voi käyttää, mutta ei grillauskiellon ollessa voimassa.

.

Kesäkuun toisella viikolla Ruotsin ilmatieteenlaitos SMHI julisti metsä- ja ruohikkopalopalovaaran olevan korkealla suuressa osassa itäistä Ruotsia. Aftonbladet-lehti raportoi, että 7. kesäkuuta jälkeen Kaakkois-Ruotsin useilla paikkakunnilla ollut kiellettyä sytyttää avotulta ulkona.

Suomessakin tulentekoon suhtaudutaan vakavasti varsinkin metsäpalovaroitusten aikaan. Ilmatieteen laitos varoittaa ruohikkopalovaarasta tarvittaessa huhti–toukokuussa.

Keväisin sulavan lumen alta paljastuva edellisen vuoden kuiva ruoho voi syttyä palamaan, vaikka puusto ei vielä helposti sytykään. Kasvukauden päästyä vauhtiin ruohikkopalovaarasta ei enää tiedoteta.

Atria ja HKScan opastavat parhaansa mukaan myös oikeaoppisessa grillaamisessa: lihaa, makkaraa ja muita grillattavia eineksiä ei saa suotta polttaa ja kuumentaa liikaa. HKScan kehottaa verkkosivuillaan käyttämään lihalämpömittaria apuna myös grillatessa:

"Hyvä apuväline oikean grillaustekniikan ja -ajan löytämiseksi on lihalämpömittari. Laita mittarin piikki pihviin samalla tavalla, kuin laittaisit puhelimeen laturin piuhan kiinni. Työnnä mittarin piikki suunnilleen pihvin puoliväliin ja seuraa pihvin sisälämpötilaa, ohjeistaa HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminaho.

Atria jatkaa viime kesäistä Grillaamo-rekkakiertuetta. Grillaamorekka kiertää grillattavineen ympäri Suomea ja pysähtyy ohjelman mukaan K-Citymarkettien, Prisman ja kahden Minimanin pihoilla.

Heinäkuun grilliparkkeihin Atria tuo paikalle "liudan Weberin pallogrillejä ja hoidamme kuntoon myös briketit ja muut. Grillikansa voi keskittyä vain olennaiseen, eli grillaamiseen ja nauttimiseen. Tarjoamme setin grillattavaa", lihatalo lupaa.

Lue lisää: Mahdolliset grillauskiellot Ruotsissa voivat iskeä loven suomalaisten lihatalojen myyntiin

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Söin täällä: SicaPellen brunssilla kukkakaali on pihvi ja punajuuria piristävät punaherukat

Kaloille happoista valkoista, kinkulle kepeää punaista – joulupöytään kannattaa nostaa omat lempijuomat

Lukija kysyy: Voiko rypsiöljyyn päätyä gluteenia, jos samalla pellolla on viljelty viljaa?

Piparkakkua on käytetty Suomessa ulosheittotarjottavana – talot mukailivat aluksi Hannu ja Kerttu-sadun mallia