LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Ruoka

Lidl toi joulusesonkiin ulkomaiset juustotarjottimet – "Suomalaisista juustoista emmental myy jouluna kuin häkä"

Emmentaljuustojen myynti kasvaa joulukuussa 80 prosenttia, kertoo Lidlin maitotuotteista vastaava Tommi Lehmussaari.
Nelli Kivinen
Osa herkuttelujuustoista, kuten brittiläinen Stilton, on alkuperäsuojattuja eli niitä ei saa muualta kuin alkuperämaasta.

Tommi Lehmussaari perustelee tuontijuustojen valikoiman kasvua sillä, että mukana on myös alkuperäsuojattuja juustoja. "Juustotiskiin sopivien tuotteiden löytämistä rajoittaa toisinaan niiden alkuperäsuoja – joitain erikoisjuustoja ei tehdä kuin tietyillä maantieteellisillä alueilla. Ei näitä appenzellereitä ja gruyereitä voi edes hakea muista kuin niiden alkuperämaista eli esimerkiksi Sveitsistä."

Lehmussaaren mukaan Lidlin maitotuotteiden kotimaisuusaste on kokonaisuudessaan yli 60 prosenttia.

Valikoimasta löytyy tuontijuustojen ohella monia kotimaisia suosikkeja kuten emmentaljuustoa sekä kermajuustoa. Lidlin valikoimissa ei ole yhtään Valion juustoa. Suurin suomalalinen juustokumppani on Kuusamon Juusto, jonka kanssa Lidl on tehnyt pitkään yhteistyötä.

Lidl avasi noin viikko sitten uuden juustotiskin 54:ään Etelä-Suomen myymälään, missä on myynnissä pikkupaloja kahtatoista eri juustoa. Yksikään näistä juustoista ei ole suomalainen.

Lehmussaaren mukaan suomalaisten pienten juustonvalmistajien kanssa on kyllä myös keskusteltu, mutta rajoittava tekijä on hänen mukaansa valikoiman koko.

"Olisi toki hyvä saada suomalaisiakin herkuttelujuustoja. Saksan Lidlin juustotiskissä on suomalainen Juustoportin brändi-pähkinäjuusto. Oli kiva nähdä siellä tiskissä Suomen-lippu."

Niklas Keski-Kasari Juustoportista kertoo, että heiltä menee useampia juustoja Saksaan juustotukkurille, jolla on omat asiakkaansa. Lidl on yksi näistä.

"Yhteistyö juustotukkurin kanssa alkoi noin viisi vuotta sitten, kun tapasimme Saksassa Anuga-messuilla", Keski-Kasari toteaa.

Suomen Lidlille Juustoportilta menee ainoastaan tuoremaitotuotteita. Määriä ja hintoja Keski-Kasari ei paljasta. "Viranomaisohjeistuksen mukaan emme kommentoi määriä ja hintoja julkisesti."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

K-ryhmä tutki: Kuluttajilla voimakkaampi huoli kotimaisen ruokatuotannon säilymisestä kuin koskaan – tältä näyttää ensi vuoden ruokakori

Koulun hävikki hupeni ja lapset oppivat, miten köyhillä ritareilla voi hillitä hukkaa – Kangasniemen maaseutuseura palkittiin ahkerasta ruokahävikkityöstä

Viisi Laitilan olutta mitalisijoille merkittävässä olutkisassa – kultaa tai pronssia kaikille oluille, joilla kilpailuun osallistui

Suomalaiset kuluttivat kotimaista kalaa viime vuonna vain kolme ja puoli kiloa asukasta kohti – tuontikalaa upposi yli yhdeksän kiloa