Suomalainen Maaseutu

Työn helpompi suunnittelu ja turhan ajon minimointi automaattiohjauksen parhaat edut: "Turhaa ajoa ei tule"

Koneurakoitsija Ari-Pekka Kangas ei kymmenen käyttövuoden kokemuksen jälkeen antaisi enää automaattiohjausta pois.
Visa Vilkuna
Silmämääräisesti multaimen käsittelemää peltoa ei pysty traktorin ohjaamosta arvioimaan, sillä maan pinta ei rikkoudu oikeastaan ollenkaan. Ajettaessa aistivarainen arviointi vaikeutuu entisestään, kun vaunu on rapuasennossa.

Alahärmän Voltissa lypsykarjatilaa pitävä ja monipuolista koneurakointia harjoittava Ari-Pekka Kangas on käyttänyt traktoreissaan automaattiohjausta jo kymmenkunta vuotta. Kangas hyödyntää John Deere traktoreissaan maksutonta signaalia, joka antaa noin 15 sentin tarkkuuden. Tämä on katsottu riittäväksi lietteen ja väkilannan levitykseen sekä täydennyskylvöön, jyräykseen ja äestykseen.

"Automaattiohjaus on aivan verraton enkä sitä enää mistään hinnasta pois antaisi. Kun tietty lohko uritetaan, niin lietteen levitys onnistuu erittäin sujuvasti. Turhaa ajoa ei tule ja kiilapalat voidaan helposti hoidella vajaalla säiliöllä peltoa turhaan tiivistämättä", Kangas perustelee.

Hänen mukaansa erityisesti työn helpompi suunnittelu ja turhan ajon minimointi ovat automaattiohjauksen suurimpia etuja. Luonnollisesti levitystarkkuus on taasen viljelijän näkökulmasta erittäin tärkeä seikka suuriin ja korkealaatuisiin satoihin pyrittäessä.

Kangas levittää lietettä Agronicin multaavalla rapuvaunulla noin 30 000 mottia kesän mittaan.

"Lietettä levitetään melko usein maksimimääriä, jonka takia päällekkäistä levitystä on varottava. Hyvässä kasvukunnossa olevilla pelloilla lanta on levitettävä erittäin tasaisesti, jotta sadon laatu pysyy korkeana. Pienikin päällekkäisyys näkyy viljan lakoontumisena ja laadun huojumisena. Vastaavasti ilman lietelantaa jääneet paikat potevat voiman vähyyttä."

"Äestyksessä automaattiohjauksesta on selkeästi hyötyä, sillä tietyillä maalajeilla kaksinkertainen äestys lisää liettymisen ja kuorettumisen riskiä. Väkilannoitteita levitettäessä silmämääräinen ajolinjojen arviointi on erittäin hankalaa etenkin vastaniitetyllä nurmisängellä. Kehittynyt pintalevitin yhdessä automaattiohjauksen kanssa takaavat uskomattoman tasaisen lopputuloksen."

Automaattiohjauksella valitaan työlaitteen leveys ja ajomalli, riippuen pellon muodosta. Ensimmäisen vedon aikana laite laskee ajoreitit koko lohkolle.

Jatkossa kuskin on vain ajettava päisteessä traktori ”hollille” ja kytkettävä automaattiohjaus päälle. Tämän jälkeen automatiikka hakeutuu oikealle jäljelle. Menetelmän eräs oivallisuus piilee siinä, että pystytään jättämään yksi tai useampi täsmälleen työkoneen työleveyttä vastaava työskentelykaista väliin.

Kankaan Jontikoissa oli alkujaan GreenStar 3000 -laite, joka on hiljattain päivitetty 6000-malliksi.

Yleensä satelliittien signaalin voimakkuus ja tarkkuus vaihtelee ja käytännössä on havaittu, että automaattiohjaus on tarkempi kuin luvatut senttimäärät.

Lyhytaikaisesti on mahdollista käyttää tarkempaa maksullista signaalia. Luonnollisesti maksullisen signaalin antama muutaman sentin tarkkuus olisi Kankaan mielestä mukava, mutta kustannuksia ja hyötyjä puntaroitaessa hän ei ole sitä kuitenkaan vielä hankkinut.

"Työtä helpottamaan minä automaattiohjauksen hankin enkä tosiaankaan ole pettynyt. Luonnollisesti edistyksellinen tekniikka lisää urakoitsijan uskottavuutta", Ari-Pekka Kangas summaa.

Visa Vilkuna
Automaattiohjauksella valitaan työlaitteen leveys ja ajomalli, riippuen pellon muodosta. Ensimmäisen vedon aikana laite laskee ajoreitit koko lohkolle. Jatkossa kuskin on vain ajettava päisteessä traktori ”hollille” ja kytkettävä automaattiohjaus päälle.
Lue lisää

Katso video lietteen levityksestä: "Minuutti on pitkä aika odottaa"

Video: Näin leviää liete isoilla koneilla – syksyn suurin työnäytös järjestettiin eilen Nivalassa

Naudanlihantuottaja ja koneurakoitsija ei niele syytöksiä maatalouden ravinnepäästöistä

Katso videolta, minkälaista kyytiä toimittaja saa Messukeskuksen takapihalla