Suomalainen Maaseutu

Kylvökonekauppiaat tyytyväisiä talveen - Junkkarin uudistettu mallisarja veti

Maatalouskonekaupassa oli pitkästä aikaa vilkas talvi ja kylvökoneet ovat tehneet erinomaisesti kauppansa.
Arto Takalampi
Tälle kaudelle Junkkari uusi 3-4-metrisen mallistonsa, johon tuli kokonaan uutena T-sarja. Toimitusjohtaja Toni Ruokojan (vas.) ja myyntipäällikkö Teemu Nyrhilän mukaan malli otettiin hyvin vastaan markkinoilla.

Kuluva myyntikausi on ollut kylvölannoittimia valmistavalle Junkkarille hyvä. Junkkari kuuluu Kauhavan Ylihärmässä toimivaan MSK Groupiin.

”Ennakkokauppa kävi hyvin jo aikaisessa vaiheessa ja koneita meni kaupaksi aiempia vuosia enemmän. Vuodenvaihteeseen mennessä kevät oli käytännössä jo myyty”, sanoo Junkkarin toimitusjohtaja Toni Ruokoja.

”Sen jälkeen olemmekin myyneet sekä omia että Hankkijan varastokoneita, joita riittää vielä jonkin verran kevään myynteihin”, jatkaa myyntipäällikkö Teemu Nyrhilä.

Junkkari uudisti vuonna 2014 lanseeratun kylvölannoitinmallistonsa täksi kaudeksi. Ruokojan mukaan kyse oli paitsi 3-4-metrisen malliston faceliftistä, myös käyttäjiltä tulleiden ideoiden toteuttamisesta ja kahdesta uudesta mallista.

”Tunnistimme tarpeen täydentää aiempaa S-M-D-mallisarjaamme M:n ja D:n väliin tulleella T-sarjalla ja S:n ja M:n väliin tulleella SH-sarjalla.”

Nyrhilän mukaan uusi T-sarja on järeämpi ja aggressiivinen malli Etelä-Suomen savikoihin isommalla vannaspainatuksella ja terävämmällä kiekolla. Se sopii myös kevyiden maiden suorakylvöön.

”Tällaista oli kaivattu, sillä se myi heti hyvin uutena koneena.”

Järeämpien koneiden lisäksi kysyntä painottuu yhä enemmän leveämpiin malleihin. Nyrhilän mukaan harppaus on ollut iso, sillä nyt jo puolet koneista tehdään nelimetrisinä, kun aiemmin osuus jäi kolmasosaan.

Junkkari valmistaa kylvölannoittimensa moduuleista kokoamalla. Perusrakenne ja tietyt osat ovat samat, mutta runko ja vantaisto eroavat sarjoittain. Koneet valmistetaan linjalla tilausten perusteella.

Vaikka maatalouskonealalla markkinanäkymät ovat hyvät, koronasta johtuvia uhkatekijöitä on Ruokojan mukaan olemassa maailmankaupassa. Ne voivat toteutuessaan aiheuttaa pulaa tietyistä materiaaleista ja komponenteista.

”Materiaalin saatavuudessa on jo ollut haasteita, jollaisia ei hankintapuolella ole aiemmin ollut, ja toimitusajat ovat pidentyneet. Lisäksi teräksen hinnan ja komponenttien rahtikulujen kallistuminen lisäävät paineita lopputuotteen hintaan.”

Lue lisää

Täsmäviljelyn suosio näkyy myös kylvökoneissa – "Jokainen isäntä tekee omat ratkaisunsa"

Konevalmistaja hieroo kauppoja varovaisen toiveikkaasti Sarka-messuilla

Tume-Agri ja Junkkari saavat lapualaiset toimitusjohtajat

Retro puree myös kylvökoneessa: Vanha ulkonäkö kätkee uuden teknologian – Multivalla robotti hitsaa vantaat