Talous

Rakentaminen romahtamassa? Asuinkerrostalojen rakennusluvat vähenivät yli kolmanneksen vuoden takaisesta

Yhteensä uusia rakennuslupia myönnettiin maalis-toukokuussa 17,7 prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna, kertoo Tilastokeskus.
Jarkko Sirkiä
Myönnettyjen rakennuslupien määrä on perinteisesti ennakoinut varsin hyvin rakentamisen kehitystä.

Asuinrakentamiseen myönnettyjen rakennuslupien määrä laski noin neljänneksen vuoden takaisesta. Eniten pudotusta oli asuinkerrostalojen lupamäärässä, joka väheni 35,8 prosenttia myönnetyissä kuutiometreissä mitattuna.

Vuosi sitten myönnettiin poikkeuksellisen paljon lupia asuinkerrostalorakentamiseen.

Pientalorakentaminen hyytyi huomattavasti vähemmän kuin kerrostalojen rakentaminen. Niiden lupakuutiomäärä väheni 13,0 prosenttia vuodentakaisesta.

Myönnettyjen rakennuslupien määrä on perinteisesti ennakoinut varsin hyvin rakentamisen tulevaa kehitystä.

Rakentamisen volyymi eli käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo oli vielä kasvussa. Volyymi kasvoi maalis-toukokuussa 9,6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Rakennusteollisuuden (RT) pääekonomisti Sami Pakarinen arvioi, että ilmassa on merkkejä rakentamisen suhdannekäänteestä.

"Merkit siitä käänteestä vain vahvistuvat päivä päivältä", Pakarinen sanoo STT:lle.

Nykyinen rakentamisen buumi käynnistyi kesällä 2015 suurten kaupunkien kerrostalorakentamisen vetämänä. Viime vuonna aloitettiin noin 46 000 asunnon rakennustyöt, mikä on suunnilleen 20 000 enemmän kuin vuonna 2014. Tälle vuodelle RT ennakoi 44 000 asuntoaloitusta keväällä julkaisemassa suhdannekatsauksessaan.

"On luonnollista, että näin kovan nousun jälkeen jossain vaiheessa tilanne rauhoittuu. Nyt näyttäisi, että se rauhoittuu", Pakarinen sanoo.

Asuntorakentamisen tavoin myönnettyjen rakennuslupien määrä tippui myös liike- ja toimistorakentamisessa, jonka lupamäärä väheni 29 prosenttia maalis-toukokuussa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Rakentamista syytä helpottaa

Kun uusi broilerihalli valmistuu, päivitetään myös vanhan tekniikka

Siisti rakennustyömaa säästää rahaa ja hermoja