Tiede & tekniikka

Uskoisiko tätä: muna pysyy pystyssä talvipäivänseisauksena

Talvipäivänseisaukseen liittyy legenda, jonka mukaan kananmuna pysyy tuolloin pystyssä pöydällä. MT:n toimittaja onnistui tempussa viime vuonna.
Kananmuna on muotonsa takia yleensä mielellään kyljellään, mutta talvipäivänseisaus on poikkeus. Joidenkin lähteiden mukaan temppu onnistuu vain puualustalla.

Vuoden lyhimpänä päivänä voi yrittää erikoista temppua.

Talvipäivänseisaukseen liittyy nimittäin perinteinen uskomus, jonka mukaan raaka kananmunan pysyy tuolloin pystyssä, kun sen laittaa kärjelleen pöydälle.

Talvipäivänseisauksena Aurinko on pohjoisella pallonpuoliskolla suoraan Kauriin kääntöpiirin yläpuolella eikä nouse napapiirin pohjoispuolella lainkaan.

Temppua voi yrittää tänä vuonna kello 22.23 eteenpäin muutaman tunnin ajan.

Legenda ei välttämättä ole silkkaa satua. MT:n toimittaja sai raa´an kananmunan pysymään onnistuneesti kärjellään pöydällä viime vuonna, ilman apuvälineitä.

Myös Yle on uutisoinut karijokelaisista miehistä, jotka todistetusti onnistuivat tempussa.

Jos vanhan kansan tietoa on uskominen, munan voi saada pystyyn myös syys- ja kevätpäivän tasauksen aikaan. Asiaa ei tosin ole tieteellisesti todistettu.

Jos temppu ei ota onnistuakseen, voi kokeilla myös vanhaa niksiä: ripottele pöydälle hieman suolaa ja aseta muna sen päälle. Joko kananmuna seisoo?

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viisi syytä, miksi maanviljelijällä on haasteista huolimatta vastustamaton ammatti

Tältä kuulostaa suvivirsi Savon murteella: "jo joutuu pittään lommoo, ee käsi heilaha..."

Tunnetko kotimaiset linnut? Testaa visassa oletko muna, untuvikko vai lintutietäjä!