
Norovirus yleisin ruokamyrkytysten aiheuttaja – näin ehkäiset tartuntaa
Vuosina 2020–2022 elintarvikkeiden välityksellä sairastui 2 543 henkilöä. Norovirus aiheutti yli 30 ruokamyrkytysepidemiaa.Tuoreen raportin mukaan norovirus on edelleen yleisin ruokamyrkytyksen aiheuttaja Suomessa.
Elintarvike- ja vesivälitteiset epidemiat Suomessa -raportin mukaan vuosina 2020–2022 elintarvikkeiden välityksellä sairastui 2 543, talousveden välityksellä 58 ja uimavesien välityksellä 210 henkilöä. Norovirus aiheutti yli 30 ruokamyrkytysepidemiaa.
Ruokaviraston tiedotteessa muistutetaan, että huolellinen käsienpesu ja elintarvikkeiden lämpötiloista ja säilytysajoista huolehtiminen ovat tärkeimmät keinot ehkäistä ruokamyrkytyksiä.
Norovirustartuntaan voi sairastua elintarvikkeiden välityksellä esimerkiksi silloin, kun elintarvikkeen raaka-aine on saastunut viruksella eikä raaka-ainetta kuumenneta kunnolla ennen ruokailua. Vuosien 2020–2022 aikana osterit aiheuttivat viisi norovirusepidemiaa.
Ulkomaiset pakastemarjat aiheuttivat vain yhden hepatiitti A -virusepidemian. Ruokavirastosta arvioidaan, että kuumennussuositus ulkomaisille pakastemarjoille on todennäköisesti vaikuttanut epidemioiden vähenemiseen.
Infektoituneen keittiötyöntekijän osallistuminen ruoanvalmistukseen oli syynä yli 20 norovirusepidemiaan ja yhteen salmonellaepidemiaan vuosina 2020–2022.
Ulkomaiset pakastemarjat aiheuttivat vain yhden hepatiiti A -virusepidemian. Ruokavirastosta arvioidaan, että kuumennussuositus ulkomaisille pakastemarjoille on todennäköisesti vaikuttanut epidemioiden vähenemiseen. Kuva: Jaana KankaanpääRuokaviraston tiedotteessa muistutetaan, että koska hyvin pieni määrä viruksia riittää aiheuttamaan sairastumisen, kaikki työvaiheet, joissa ruokaan kosketaan käsin, ovat riski. On syytä muistaa, että myös oireeton noroviruksen kantaja voi levittää tautia eteenpäin. Käsihygieniaan tuleekin aina kiinnittää erityistä huomiota. Norovirukset säilyvät hyvin myös pinnoilla ja voivat siirtyä elintarvikkeisiin pinnoilta kosketuksen välityksellä.
Puutteet ja virheet elintarvikkeiden lämpötiloissa ja säilytysajoissa johtivat 16 epidemian syntyyn vuosina 2020–2022. Tyypillisiä käsittelyvirheitä olivat ruuan jäähdyttäminen liian hitaasti sekä säilyttäminen ja tarjoileminen liian matalassa lämpötilassa.
Elintarvike- ja vesivälitteiset epidemiat Suomessa -raportin pääset lukemaan tästä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








