Helteessä grillaamisessa oltava tarkkana – ruokamyrkytys vaanii lämpimässä kokkaavaa
Lämmin sää luo otolliset olot ruokamyrkytysmikrobeille.
Grillatessa pitää käyttää kypsennetyille ja kypsentämättömille ruoka-aineille eri välineitä. Kuva: Carolina HusuHellekeleillä tekee mieli siirtää kokkaaminen kuumasta keittiöstä kesäkeittiöön ulkotiloihin ja vaikka grillailla, mutta silloin kannattaa muistaa muutama asia, ettei tule ikäviä yllätyksiä, muistuttaa Pauligin keittiömestari Petteri Kanerva.
Ruokamyrkytyksen aiheuttaa useimmiten ruokaan päässyt bakteeri, kuten salmonella, kampylo- tai kolibakteeri, tai virus, esimerkiksi norovirus. Lämmin sää ja puutteelliset pesumahdollisuudet saavat ne lisääntymään.
Normaalisti ruokamyrkytys on lievä ja siitä toipuu muutamassa päivässä, mutta tarkkana tulee olla erityisesti, jos ruokailijat ovat lapsia, ikääntyneitä tai vastustuskyvyltään heikentyneitä.
Muista siis nämä vinkit:
Säilytä elintarvikkeet kylmässä, erityisesti raaka liha ja kala.
Älä jätä kypsennettyä ruokaa tai salaatteja esille aurinkoiseen paikkaan kovin pitkäksi aikaa. Pidä ruuat jääkaapissa, kunnes tarvitset niitä, ja siirrä tähteet jääkaappiin mahdollisimman pian.
Pese kädet, ruuanlaittovälineet ja pinnat huolellisesti, niin mikrobit eivät leviä ruokiin.
Kypsennä ruoka oikeassa lämpötilassa ja anna sen kypsyä riittävän pitkään, jotta haitalliset bakteerit varmasti kuolevat. Muista, että broileri ja jauheliha, kuten hampurilaispihvit, täytyy kypsentää läpikypsiksi.
Pidä kypsentämättömät ja kypsennetyt ruoka-aineet erillään. Käytä niille aina eri välineitä.
Lue myös:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
