Metvurstin yhteyttä räjähdysmäisesti lisääntyneisiin hepatiitti E -tartuntoihin selvitetään
Lähes kaikki sairaalahoitoon hepatiitti E:n vuoksi joutuneet olivat THL:n mukaan syöneet metvurstia.
Metvursti- ja salamituotteiden yhteyttä hepatiitti E -tartuntuntoihin selvitetään. Kuvan makkarat eivät liity puheenaoleviin sairastumisiin. Kuva: Jaana KankaanpääMaksatulehdusta aiheuttavat hepatiitti E -infektiot ovat lisääntyneet lyhyen ajan kuluessa Suomessa räjähdysmäisesti. Eri puolilla maata on tänä vuonna todettu 44 hepatiittitapausta.
”Se on poikkeuksellisen paljon, tyypillisesti edes koko vuoden tartuntamäärät eivät ole näin suuria”, epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne Terveyden ja hyvinvoinninlaitokselta sanoo.
Tartuntojen kasvua on havaittu Suomen lisäksi Euroopan maista ainakin Tsekeissä ja Belgiassa. Syytä hepatiitti E -sairastumisten kasvuun ei tiedetä. Tyypillisesti virus siirtyy ihmiseen elintarvikkeiden, kuten sianlihatuotteiden välityksellä. THL:n mukaan valtaosaa nyt todetuista tapauksista yhdistää se, että 26 haastatellusta potilaasta 25 oli nauttinut lihaa tai lihaleikkeleitä ennen sairastumistaan.
Jäljet johtavat eri tuotemerkkien salami- ja metvurstituotteisiin, sillä potilaista 22 mainitsi syöneensä niitä oireiden alkamista. Normaali ruuan kypsennys tuhoaa viruksen, mutta kylmäsavustusmenetelmällä kypsennettävien kestomakkaroiden valmistusprosessissa hepatiitti E -virus voi tietyissä olosuhteissa säilyä tautia aiheuttavana.
”Tartunnan selvittämistä vaikeuttaa se, että taudin itämisaika on pitkä. Tammikuussa sairastuneet ovat voineet saada viruksen siis jo pikkujouluaikana”.
Sairastuneiden mediaani-ikä on 64 vuotta ja heistä selvä enemmistö eli 70 prosenttia on miehiä.
Sairastuneiden mediaani-ikä on 64 vuotta ja heistä selvä enemmistö eli 70 prosenttia on miehiä.
”Lihatuotteet ovat yleisesti nautittuja elintarvikkeita, joten havainnon merkityksestä tarvitaan lisäselvityksiä. Keski-ikäisten tai sitä vanhempien miesten yliedustus sairastuneiden joukossa voi selittyä runsaasta lihatuotteiden kulutuksesta ryhmän sisällä.”
THL tutkii, onko Suomessa havaittujen virusten välillä samankaltaisuutta Tsekeissä ja Belgiassa havaittujen taudinaiheuttajien kanssa. Kotimaassa THL jatkaa Ruokaviraston kanssa selvityksiä, joiden toivotaan selventävän tartuntojen mahdollista yhteyttä tiettyihin elintarvikkeisiin.
Niiden pohjalta Ruokavirasto laatii tilanteen niin vaatiessa suosituksia tai käyttörajoituksia elintarvikkeille.
”Sellaisten asettamiselle ei toistaiseksi ole nähty syytä, mutta tutkimuksia jatketaan”.
Hepatiitti E -infektiota hoidetaan tavallisesti tukihoidolla. Tauti on yleensä oireeton, mutta se voi aiheuttaa pitkän listan erilaisia vaivoja, kuten kuumetta, väsymystä, pahoinvointia, oksentelua ja vatsakipua. Oireet paranevat usein itsestään, mutta saattavat vaatia myös sairaalahoitoa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




