Kokoomus patisti hallitusta aktiivisuuteen uuden ydinvoimalahankkeen alullepanossa

Kokoomus patisteli hallitusta torstaina eduskunnan kyselytunnilla aktiivisuuteen, jotta Suomeen saataisiin uusi ydinvoimalahanke Fennovoiman karille karahtaneen Pyhäjoen voimalan tilalle.
Ydinvoimayhtiö Fennovoima ilmoitti maanantaina purkaneensa Hanhikiven ydinvoimalan laitossopimuksen venäläisen ydinvoimayhtiö Rosatomin kanssa.
Kokoomuksen Pia Kauma muistutti, että Suomen ilmastotavoitteiden saavuttaminen ja huoltovarmuuden vahvistaminen edellyttävät, että Suomeen saadaan Fennovoiman hanketta vastaava määrä uutta kotimaista ja päästötöntä energiaa.
Kauman mukaan ydinvoimaloiden kaltaiset suurhankkeet vaativat vahvan tahtotilan myös maan hallitukselta.
”Hanhikiven ydinvoimalan oli tarkoitus tuottaa tulevaisuudessa noin kymmenesosa Suomen sähköntarpeesta. Tällainen hanke vaatii noin kymmenen vuoden aikaperspektiivin. Tässä suhteessa on aivan välttämätöntä, että hallitus toimii ja on aktiivinen suhteessa yrityskenttään”, Kauma patisteli.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi toivovansa Kauman lailla lisää ydinvoimaa Suomeen, mutta vieritti vastuuta yrityskentän suuntaan. Valtio ei Lintilän mukaan ole lähdössä mukaan ydinvoimabisnekseen, vaan investoijan on löydyttävä yksityiseltä sektorilta.
Lintilä muistutti, että vallitseva maailmanpoliittinen tilanne, energianhintojen kova heilunta ja yleinen epävarmuus ovat omiaan vähentämään yritysten investointi-intoa.
"Tämä on vaikeaa aikaa löytää sellaista investoijaa, joka on valmis laittamaan miljardeja kiinni. Käsittääkseni aika harva niistä omistajista, jotka tällä hetkellä ovat tässä hankkeessa, olisivat valmiit jatkamaan seuraavaan hankkeeseen riippumatta siitä, millä tekniikalla se tulisi”, Lintilä sanoi viitaten Fennovoiman kaatuneeseen hankkeeseen.
"Periaateluvat ovat aina haettavissa, ei ole vain ollut hakijoita”, Lintilä sanoi.
Kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen moitti Lintilän suhtautumista pessimistiseksi ja ponnettomaksi ja muistutti, että elinkeinoministerin keskeisiin tehtäviin kuuluu elinkeinojen edistäminen.
"Kun keskustelee esimerkiksi ydinvoimayhtiöiden tai energiayhtiöiden kanssa, niin he kaipaavat nimenomaan signaalia ja ennustettavuutta ja näkymää siitä, että kannattaa lähteä myös suuriin investointeihin ja että ne ovat Suomessa kannattavia ja toivottuja”, Grahn-Laasonen sanoi.
Lintilä kiisti, että hän antaisi negatiivista viestiä potentiaalisille ydinvoimainvestoijille, mutta muistutti edelleen potentiaalisten investoijien löytämisen vaikeudesta.
"Sen voin luvata, että kaikille niille investoijatahoille, jotka ovat kiinnostuneita, tulen kyllä esittelemään Suomen erittäin potentiaalisena maana investoida, ja tulen auttamaan heitä kaikissa niissä tarpeissa, mitä heillä on esimerkiksi luvituksen ynnä muitten selvitysten tekemisessä”, Lintilä summasi.
Lue lisää
Osaston luetuimmat
- Upseeriliitto: Nato-jäsenyys edellyttää kriisiajan reservin käyttöä ‒ ”Suomen pitää lähettää Natoon vähintään sata upseeria”19.5.
- Ministeri Kurvinen hämmästelee EU-parlamentin ympäristövaliokunnan linjausta metsäenergiasta ‒ ”outo ja järjetön kanta”19.5.
- Kärnä nostattaa boikottia Turkkia vastaan ‒ ”Annetaan Erdoganin maistaa omaa lääkettään” 17.5.
- Metsäkaurisonnettomuuksia sattuu toukokuussa keskimäärin 27 päivässä ‒ näissä maakunnissa kaurisvahinkoja tapahtuu eniten19.5.
- Energialaskua voi pienentää monin tavoin sähköllä lämpenevässä kodissa ‒ ”Tuttuni selvisi koko talven lähes ilmalämpöpumpun varassa”14.5.
- Meppi Katainen vastaa EU-parlamentin ympäristövaliokunnalle: ”Metsäenergialinjaus sotii biologiaa vastaan”19.5.
- EU-komission ristiriitainen ratkaisu: päästöt kasvavat ja ruokaturva heikkenee, kun Putinin energiatuonnista rimpuillaan eroon20.5.