HELLAN KULMALLA Herkkusienet ovat pikakokin aarre
Herkkusienien viljely on kiireisen kokin tarpeisiin loistava keksintö. Edullinen rasia sisältää ravitsemuksellisesti täyttä tavaraa, joka maistuu hyvältä yllättävän monessa ruuassa.
Ruskea herkkusieni paistuu viipaloituna nopeasti pannulla. Se sisältää vähemmän vettä kuin valkoinen herkkusieni ja aromi on voimakkaampi. Kun sekaan lisää purjoa, mausteita ja kermaa, maukas pastakastike on valmis.
Lisään paistettuja herkkusieniä usein jauhelihakastikkeeseen, riistapataan ja keittoihin. Aromi tulee miellyttävästi esiin jopa tomaattimurskaan pohjautuvassa papukeitossa.
Valkoista herkkusientä siivutan tuoreena salaatteihin. Pienimmät sienet napostelen rasiasta suoraan suuhun. Aito maku on elämys, johon liittyy viljelytaidon ja puhtaan lopputuloksen ihmettelyä.
Herkkusienien käyttö lisääntyy omassa keittiössäni näin keväällä, kun viimeiset metsäsienet on poimittu pakastimesta. Niitä löytyy melkein aina jääkaapista. Jos joku rasiallinen uhkaa vanhentua, paistan sienet pakastimeen odottamaan seuraavaa käyttöä.
Herkkusieni on maailman viljellyin sieni, joka kasvaa villinä Etelä-Euroopassa. Suomessa viljely pääsi vauhtiin 1990-luvulla. Nykyään herkkusieniä tuotetaan kotimaassa kaksi miljoonaa kiloa.
Viljellyn sienen suosiosta kertoo hyvä saatavuus. Valkoista herkkusientä saa pienestäkin kivijalkakaupasta. Niitä tuodaan myös halvempien tuotantokustannusten maista, ainakin Liettuasta. Hintaero on kuitenkin yllättävän pieni.
Oman lähikauppani hyllyssä on onneksi kotimaisia herkkusieniä. Ruskeat herkkusienet ja siitakkeet pitää hakea isommasta kaupasta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
