Grillauskulttuuri on nuori
Suomalainen grillauskulttuuri on nuori. Kesäinen grillaaminen alkoi yleistyä vasta 1970-luvulla, muistuttaa ravitsemusterapeutti Senja Arffman.
”Grilliin valitaan mielellään tuttua ja turvallista, eli makkaraa. Kokolihan grillaaminenkin on uusi juttu, ei siihen ollut ennen varaa.”
Tutun ja turvallisen makkaran sijaan tai lisäksi Arffman kannustaa kokeilemaan uusia reseptejä ja ujuttamaan ruokiin kasviksia mukaan.
”Esimerkiksi vartaista on helppo lähteä liikkeelle. Vartaaseen voi laittaa melkein mitä vain, helppoja lisukkeita kasvisten kaveriksi ovat vaikkapa lihapullat tai nakit.”
Grillibaarissa Leppävirralla vartaisiin laitettiin maustamattomia broilerisuikaleita. Marinadi tehtiin makeasta chilikastikkeesta, hunajasta ja soijakastikkeesta.
Lihoja marinoitiin liemessä tunnin verran.
Vartaisiin laitetut lihat pyöriteltiin vielä seesaminsiemenissä.
Kasviksia pitää kypsentää pitkään matalassa lämmössä, jotta ne hautuvat herkullisiksi, neuvoo Arffman. ”Pinnalta palanut ja sisältä raaka kesäkurpitsa ei ole mikään makuelämys.”
Makkaraa ei tarvitse tiputtaa grillattavien listalta kokonaan pois, eikä makkaran liha- tai rasvapitoisuuden tuijottaminen ole olennaista.
”Syöminen on kokonaisuus. Olennaisempaa on syötyjen makkaroiden määrä, syödäänkö pelkästään makkaroita vai syödäänkö samalla kertaa myös paljon vihanneksia sekä kasviksia.”
Kesä on syömisen kannalta haastavaa aikaa ja ihmiset sallivat itselleen enemmän herkuttelua kuin muulloin.
”Kilokaloreita kertyy helposti etenkin alkoholista. Moni vertaa kevytmaidon ja oluen energiasisältöä, mutta kuinka moni juo maitoa litratolkulla esimerkiksi saunan lämmityksen ja saunomisen yhteydessä?” kysyy Arffman.
SARI PENTTINEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
