
Pientuottajan hengitys helpottuu ketjuohjauksen vähentyessä: "Kauppiaiden kanssa yhteistyö on mutkatonta"
Perunanviljelijä toivoo kaupalta paikallisten tuotteiden näkyvää esillepanoa.
Paikallista sinulle -lätkät jäävät K-supermarket Kankaroon pidemmäksikin aikaa kertomaan asiakkaille, mistä voi napata lähituotteita mukaansa. Kuva: Kari Salonen
Paikallista sinulle -lätkät jäävät K-supermarket Kankaroon pidemmäksikin aikaa kertomaan asiakkaille, mistä voi napata lähituotteita mukaansa. Kuva: Kari SalonenIso pottu komeilee Timo Vanosen vakan päällä K-supermarket Kankaron pientuottajatempauksessa Kouvolassa. Vanonen lupaa perunan painon arvanneelle 20 kiloa perunaa Kouvolan alueelle kotiin vietynä ja kuorimaveitset päälle.
Valkealassa perunaa viljelevästä Vanosesta on kiistaton tosiasia, että kuluttajat haluavat lähituotteita. Sitä mukaa on myös kauppiaiden kiinnostus lisääntynyt.
”Lähiruoka-ajattelu oli ennen puheiden tasolla, nyt se on alkanut konkretisoitua tekoina.”
Toki arvostus voisi viljelijän mielestä näkyä myös kaupalta saadussa hinnassa.
Vanonen sanoo parinkymmenen vuoden uransa aikana käyneensä välillä tiukkaakin vääntöä hinnoista – joidenkin kauppojen kanssa enemmän kuin toisten.
”Hinnan on oltava sellainen, että viljelijä elää. Aina sitä ei ole kaikkialla ymmärretty.”
Nyt Vanonen luonnehtii vuorovaikutusta hyväksi ja neuvottelutilannetta kohtuulliseksi.
”Parempaan suuntaan on menty, koska ketjuohjaus on vähentynyt. Kauppiaiden kanssa yhteistyö on mutkatonta.”
Vanonen paitsi viljelee perunat, myös markkinoi ja kuljettaa ne Kouvolan alueen kauppoihin yhdestä kolmeen kertaan viikossa. Hänellä on viisi päämyymälää ja pienemmät päälle. Se riittää, sillä perunahehtaareja on kymmenen.
”Siitä saan oman elannon, mutta vaimo käy muualla töissä.”
Kaupoilta Vanonen toivoo lähiruuan parempaa esillepanoa. Kankaron K-kauppias Jukka Pekka Järvinen on lähiruokatempaukseen hankkinut erilaista mainosrekvisiittaa, ja hän lupaa, että näyttävät, vihreän haarukan komistamat Paikallista sinulle -lätkät jäävät lähituotteita osoittamaan myös jatkossa.
Lähiruuan hinnoittelussa Järvinen ei ole kokenut olevan ongelmaa.
”En väännä yhtään mitään. Tavarantoimittajalta tulee hinta, ja minä pistän siihen oman palkkion päälle. Sen jälkeen asiakas päättää. Mutta jos puhutaan vaikka kahden euron leivästä, en usko, että ostaminen on viidestä sentistä kiinni suuntaan tai toiseen.”
Kauppiasuraa 20 vuoden ajan tehnyt Järvinen kertoo saaneensa lähiruokaherätyksen vuosien varrella.
”Aina on parempi, että ruoka tulee läheltä kuin kaukaa.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

