Ympäristö

Maatalous ei pilaakaan Itämerta – Tuore tutkimus selittää sinilevälautat suolapulssien puuttumisella

Tuoreen väitöskirjatutkimuksen mukaan ihmisen toiminnan sijaan suolavesipulssien taajuuden romahtaminen määrää pääosin Itämeren tilan.
Loviisa Linjama+Savon Sanomat
Limnologi Matti Lappalaisen tutkimuksen mukaan maataloutta syyllistetään perusteettomasti Itämeren alennustilasta.

Tuoreen väitöskirjatutkimuksen mukaan ihmisen toiminnan sijaan suolavesipulssien taajuuden romahtaminen määrää pääosin Itämeren tilan.

Ei ole perusteita syyllistää peltoviljelyä ja lihansyöntiä Itämeren rehevöitymisestä, sanoo meren rehevöitymistä tutkinut limnologi Matti Lappalainen. Lappalaisen Oulun yliopistossa kesäkuussa tarkastetun väitöskirjatutkimuksen mukaan ulkoinen kuormitus ei voi olla suurin sinilevän aiheuttaja.

"Itämeren prosesseissa on nyt epäonneksemme meneillään suolavesipulssien harventumisesta lähtevä sisäkuormitusongelma. Sama tilanne oli jo tuhansia vuosia sitten kolmena rehevyysjaksona ilman ihmisen vaikutusta", Lappalainen kertoo.

Ihmisperäisen kuormituksen verrattuna Itämeren sisäkuormitus on Lappalaisen tutkimuksen mukaan noin nelinkertainen.

Itämeren sinileväkukinnot koostuvat Lappalaisen mukaan pääasiassa niin sanotuista typensitojalevistä.

Sinilevälauttojen vähentäminen edellyttäisi tutkimuksen mukaan veden ravinnetypen ja -fosforin suhteen tasapainottamista. Eli nitraattitypen lisäämistä merivedessä.

"Näille erikoisleville liuennut nitraattiravinnetyppi on lähes myrkkyä, se pysäyttää niiden kasvun. Siksi typensitojasinilevien torjunnan yleisneuvo on, että veteen on saatava tavalla tai toisella riittävä nitraattiravinnetyppipitoisuus tai pikemminkin tasapainoinen ravinnetypen ja -fosforin suhde.

Karulla, hapellisella ja sinilevättömällä Perämerellä nitraattityppeä on yli kaksinkertaisesti eikä se ole aiheuttanut haittoja, Lappalainen huomauttaa.

Itämeren hapettomien syvänteiden parantaminen on Lappalaisen mukaan myös mahdollista, eikä se ole niin kallista kuin luullaan.

Lue myös:

Matti Lappalaisen mielipidekirjoitus: Itämeren alennustilan monimutkaiset syyt

Aiheeseen liittyvät artikkelit

EU-ministerit päättivät itäisen turskan kalastuksen lopettamisesta – "Vastuullinen ja kestävä ratkaisu"

Sinilevä voi yllättää uimarin myös syksyllä

Suojelun vesistöpäästöjä