Arvostelut

Kirja-arvio: Traaginen lento-onnettomuus paljastaa isän suuren salaisuuden Maata jalkojen alle -romaanissa

Elizabeth Acevedon tuore säeromaani on suunnattu nuorille, mutta sen ääressä viihtyvät myös aikuiset lukijat.
Kirjailijan kuva: Stephanie Ifendu / Karisto
Elizabeth Acevedo: Maata jalkojen alle. Suomennos: Leena Ojalatva. 424 sivua. Karisto.

Kun lentokone nousee ilmaan, toinen siskoista kihisee odotuksen innosta, kun taas toinen yrittää karkottaa haikeiden hyvästien aiheuttamaa ikävää. Meren yli lentävä isä on silta kahden siskon välillä, vaikka nämä eivät edes tiedä toisistaan.

Camino asuu Dominikaanisessa tasavallassa ja haaveilee muuttavansa koulun päätyttyä Yhdysvaltoihin opiskelemaan lääkäriksi. Isä viettää hänen luonaan kesät, mutta ehkä he voisivat pian nähdä useamminkin.

New Yorkissa elävä Yahaira ei taas ole viime aikoina juuri puhunut isänsä kanssa. Ennen he pelasivat kaksistaan shakkia, mutta sitten Yahairan löytämä salainen vihkitodistus katkaisi isän ja tyttären yhteyden.

Kun tyttöjen isä joutuu lento-onnettomuuteen, alkavat vuosikausiksi haudatut salaisuudet vihdoin paljastua.

Elizabeth Acevedon Maata jalkojen alle -kirja on nuorille suunnattu säeromaani, jossa romaanimaista tarinaa kuljetetaan eteenpäin niukkojen säkeiden voimin.

Kirjan lähtötilanne on mehukas, ja traagista onnettomuutta tarkastellaan kahden sisaruksen näkökulmasta. Vaikka Acevedo on erinomainen kirjoittaja, tällä kertaa murskaava suru ja elämän karikoihin eksyminen jumittuvat ikävästi kirjan sivuille eivätkä hulahda täydellä voimalla lukijan päälle.

Acevedo jättää myös monet säeromaanin tehokeinot tyystin käyttämättä. Suurin osa kirjasta etenee tasaisin säejoukoin eikä tekstiä juuri rytmitellä sivulla. Se on harmi, sillä säeromaanissa tyhjä tila ja tekstin asettelu ovat voimallisia kerronnan keinoja. Kaikkia säeromaaneja ei tietenkään pidä kirjoittaa samalla kaavalla, mutta tällä kertaa käyttämättä ovat jääneet ne perustavanlaatuisimmat mausteet.

Pienistä vioistaan huolimatta Maata jalkojen alle on hengästyttävä teos, joka jää muhimaan kaikenikäisten lukijoiden alitajuntaan.

Lue lisää

Kirja-arvio: Tarjolla lohdullisia uutisia muun muassa metsänomistajille – Kari Kaunisto ja Veikko Rinne kokosivat kirjan muuttuvasta hyönteislajistosta

Kirja-arvio: Kaiken järjellisen rajojen yli pursuava ylimielisyys ei rajoitu vain politiikan johtajiin

Kirja-arvio: Otavan värikasvio löytyy varmaan joka toisen kesämökin kirjahyllystä – teos uudistui maltillisesti

Kirja-arvio: Taitavana kirjoittajana Alex Schulman kertoo romaanin tapahtuman takaperoisesti – ruotsalainen kirjailija näyttää vanhempien arvaamattomuuden merkityksen