Arvostelut

Kirja-arvio: Sienilläkin on uutuuskirjassa persoonat – Matti Vanhanen on kuin ukonsieni ja korvasieni laatuisa ryppynaama

Kirsti Eskelistä sienet innoittavat tarinoihin ja herkkuhetkiin.
Arkistokuva: Kari Salonen
Eskelinen Kirsti: Ryppynaama ja punainen viettelijä, Tarinoita ja reseptejä hurmaavista sienistä. 123 s. Aurinko kustannus.

Kirsti Eskelisen Ryppynaama ja punainen viettelijä on vähän erilainen sienikirja. Se ei oikein sovellu tunnistusoppaaksi, sillä kirjassa on sienikuvausten lisäksi kosolti tarinoita sienistä ja sienestämisestä.

Kuten kirjan nimikin antaa ymmärtää, Eskelinen tykkää personoida sieniä. Korvasieni on hänelle sienten kuningas, ukonsieni tuo mieleen Matti Vanhasen ja punainen viettelijä on punainen kärpässieni. Jokaiseen kirjan kuuteentoista sieneen liittyy tarinoita ja syötäviin sieniin myös resepti.

Eskelinen on sienestänyt pienestä pitäen. Hän saa lukijankin vakuuttuneeksi, miten metsässä kiertely sienten perässä tekee hyvää: rauhoittaa ja kohottaa kuntoa.

Kirjassa esitellään paitsi tuttuja herkullisia ruokasieniä, myös vähän tuntemattomampia, kuten nokirousku, jota Eskelinen valmisti ruuaksi presidenttiparille. Värikäs filosofi Esa Saarinen sai syödäkseen kantarellimuhennosta. Kirjassa mainittuihin sieniruokiin liittyy myös resepti.

Ensimmäinen kirjassa esitellyistä sienistä on Eskelisen mielestä sienten kuningas, korvasieni, johon liittyy kukkakaali-korvasienimuhennoksen ohje. Eskelinen kuvaa korvasientä laatuisaksi ryppynaamaksi ja opastaa keittämään sen kahdesti ennen käyttöä. Mutta korvasienen myrkyllisyydestä hän ei sano mitään, vaan ilmeisesti olettaa kaikkien tietävän sen.

Lue lisää

Omenasato talteen Kirstin resepteillä: pirtelöksi, purjokeittoon ja pastaan

Kantarellit ja tatit odottavat jo poimijaansa

Sienikirjassa hengenvaarallinen virhe

Kirja-arvio: Lapsi lähtee karjan kanssa evakkomatkalle Lapista – yhteisellä taipaleella kaikki matkaajat kokevat uupumusta, nälkää ja pelkoa