LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat

Yli kaksitoista kirjaa, jotka sinun kannattaa lukea

Tällä kertaa tarjolla on lukuvinkkejä säeromaaneista arvostettuun tietokirjaan ja sarjakuvista englanninkieliseen äänikirjaan saakka.
Laura Kuivalahti
Omaa lukulistaa kannattaa kasvattaa monipuolisesti.

Taannoin pääsin itsekin lehteen haastateltavan roolissa, kun lukijoillemme kerrottiin MT:n uusista blogeista. Tuossa haastattelussa lupasin monen muun asian ohella jakaa lukuvinkkejä. Koska Aitiopaikan ensimmäisen tekstin julkaisusta on pian kaksi kuukautta, päätin selailla lukupäiväkirjaani taaksepäin, ja vihdoinkin vinkata teille yli kaksitoista oivallista kirjaa, jotka olen viime aikoina lukenut.

Thomas Taylor: Malamanteri

Uuden kirjasarjan löytäminen tuntuu suurelta lottovoitolta, koska jos tarina imaisee mukaansa, tietää edessä olevan runsaasti lukemista. Thomas Taylorin Malamanteri aloittaa trilogian, jossa tutustutaan mystiseen merihirviöön eli malamanteriin. Herbert Sitrus työskentelee Hotelli Nautiluksen löytötavaratoimiston hoitajana, vaikka on vasta lapsi. Eräänä päivänä hänen luokseen saapuu Orvokki Parma, joka etsii vuosia sitten kadonneita vanhempiaan. Herbertin ja Orvokin tutkimuksista ei puutu vauhdikkaita käänteitä eivätkä he suinkaan selviä seikkailuistaan kuivin jaloin. Malamanteri on erittäin lupaava aloitus kirjasarjalle, jota suositellaan yhdeksänvuotiaille ja vanhemmille. Tuttuun tapaan rohkaisen ehdottomasti aikuisiakin tarttumaan tähän, vaikka alaikäistä lukukaveria ei olisi saatavilla.

Sarah Crossan: Kuunnousu

Olen julistanut jo jonkin aikaa säeromaanien ilosanomaa! Säeromaani kertoo eheän tarinan perinteisen romaanin tapaan, mutta sen sivuilta on karsittu pois kaikki turhat sanat. Sen lisäksi että sivuja kääntelee huomattavan nopeaa vauhtia kuin perinteisen romaanin kohdalla, on säeromaanien etu myös tunteiden korostuminen. Sarah Crossanin uusimmassa suomennetussa kirjassa Kuunnousu pohdiskellaan miltä tuntuu, kun syyttömäksi itseään väittävä veli odottaa vankilassa kuolemantuomiota.

Stephanie Garber: Caraval-sarja

Tässä kohtaa suosittelen kokonaista trilogiaa. Stephanie Garberin Caraval-sarja (Caraval, Valenda, Finale) sijoittuu Caraval-nimiseen peliin, jonka pelaajat eivät pysty erottamaan totuutta taikuudesta, mutta johon ihmiset haluavat vaaroista huolimatta osallistua upean palkinnon vuoksi. Scarlett ja Tella ovat siskokset, joiden elämän tämä maaginen peli muuttaa totaalisesti. Kirja kirjalta tarina muuttuu intensiivisemmäksi ja siskosten yllä leijuu valtavia vaaroja. Nämä kirjat ovat totisesti lukusukkuloita, jotka liimaavat silmät tiukasti riveilleen. Kirjoja ei halua laskea käsistään ennen viimeistä sivua, sillä tässä sarjassa mikä tahansa on mahdollista.

Enni Mustonen: Pukija

Enni Mustosen Syrjästäkatsojan tarinoita -sarja sai tänä keväänä jatkoa Pukija-romaanin muodossa. Sarja on parhaimmillaan nautittuna aikajärjestyksessä, sillä niin pääset tutustumaan Idan, hänen tyttärensä Kirstin ja tämän tyttären Vienan elämään hyvinkin tarkasti. Toisaalta jos juonipaljastukset eivät pelota etkä halua matkustaa ajassa aivan 1800-luvulle saakka, voit toki aloittaa lukemisen suoraan Pukijasta, jonka päähenkilönä on Viena. Kirja sijoittuu sotien jälkeisiin vuosiin, ja Viena opastaa lukijaa elokuva- ja missimaailmaan niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin.

Taina Tervonen & Anna Autio: Hukkuneet

Viime vuonna Tieto-Finlandian finaalikuusikkoon yltänyt Hukkuneet on kirja, jonka ääressä vollotin kannesta kanteen. Kirjassa perehdytään Välimeren alueen siirtolais- ja pakolaistilanteeseen niiden ihmisten kautta, jotka eivät koskaan päässeet perille Eurooppaan. Siis niihin, jotka tavalla tai toisella kuolivat matkalla. Näiden usein nimettömäksi jäävien henkilöiden tarinoihin tutustutaan muun muassa poliisien, pelastustyöntekijöiden ja hautausurakoitsijoiden avulla. Inhimillinen hätä ja tuska vyöryy kirjan sivuilta lukijan päälle, vaikka Taina Tervonen ei suinkaan mässäile teksteissään kurjuudella, hän lähinnä toteaa asioita. Kirjaa on kuvitettu Anna Aution yksinkertaisen puhuttelevilla kuvilla. Hän on esimerkiksi kuvannut rantoja, siis ottanut sellaisia kuvia, joita olen itsekin napsinut ollessani lomalla Etelä-Euroopassa. Turkoosi vesi ja hiekkaranta tosin saavat aivan uudenlaisen tunnelman, kun jää pohtimaan, kuinka monen elämä on näiden aaltojen pauhussa päättynyt.

Milo Manara: Caravaggio 1 & 2

Toivoisin totisesti, että ihmiset löytäisivät tiensä sarjakuvien ääreen. Pidin itsekin pitkän tauon lapsuuteni Aku Ankka -kauden jälkeen, mutta kun vihdoin askelsin kirjastossa sarjakuvahyllyn ääreen, se oli menoa. Milo Manara todistaa, että sarjakuvan keinoin on mahdollista kertoa myös taiteilijan elämästä. Kahteen teokseen jaettu kertomus taidemaalari Caravaggiosta on niin upeasti kuvitettu, että sarjakuvaa itsessään voi häpeilemättä tutkailla aivan yhtä tarkasti kuin museon seinille ripustettuja maalauksia. Taidehistoria ei ole koskaan ollut yhtä kutsuvasti esillä!

Tiitu Takalo: Memento mori

Suomalaisen sarjakuvan puolelta haluan nostaa esille Tiitu Takalon tänä keväänä ilmestyneen, omakohtaisen Memento mori -teoksen. Se kertoo Takalon vakavasta sairastumisesta sekä pitkästä toipumisprosessista omine haasteineen. Takalon piirrostyyli on mestarillinen ja aihe puhuttelee varmasti monia. Takalon haastattelun pääset muuten lukemaan täältä.

Päivi Haanpää & Terhi Rannela: Miksi en kirjoittaisi?

Suomessa on varmasti lukemattomia pöytälaatikkokirjoittajia ja vielä enemmän niitä, jotka haluaisivat kirjoittaa, mutta eivät saa aikaiseksi aloittaa. Tällaiselle ammattikirjoittajallekin ajatus laajemman kaunokirjallisen tekstin kirjoittaminen on haave, joka pelottaa vähintään yhtä paljon kuin kutkuttaa. Päivi Haanpään ja Terhi Rannelan teos Miksi en kirjoittaisi? tarjoaa vertaistukea ja neuvoja erinäisiin kirjoitusprosessia hidastaviin pulmatilanteisiin.

Kevin Kwan: Ökyrikkaat aasialaiset & Ökyrikas tyttöystävä

Tällaiselle tavalliselle tallaajalle on aivan käsittämätöntä yrittää kuvitella maailman äveriäimpien ihmisten elämää. Mihin rahaa hassaa, jos sitä on niin paljon, ettei se tunnu kuluvan millään? Entä millä osoitetaan omaa statusta, kun kaikilla on niin paljon rahaa, etteivät kalleimmatkaan hankinnat säväytä? Kevin Kwanin teokset Ökyrikkaat aasialaiset ja Ökyrikas tyttöystävä avaavat kurkistusaukon, no, ökyrikkaaseen elämäntapaan. Aivan käsittämätöntä, mutta samalla harvinaisen koukuttavaa ja kiehtovaa! Teokset toimivat mainiosti äänikirjoina, kunhan hyväksyy sen faktan, että erityisen laajassa henkilögalleriassa menee aika ajoin sekaisin. Ensimmäisestä kirjasta on muuten julkaistu myös elokuvaversio.

Paula Noronen: Tarja Kulho – Räkkärimarketin kassa

Jos haluat nauraa, kuuntele Paula Norosen Tarja Kulho äänikirjana. Noronen itse lukee kirjan sellaisella antaumuksella, että lopputulokseen ei voi kuin ihastua. Radiostakin tuttu Tarja Kulho on suorasanainen kassatyöntekijä, joka tällä kertaa päätyy vahingossa kurssille, joka saa hänet pohdiskelemaan elämäänsä. Tämän kirjan hienoutta on vaikea selittää, kuunnelkaa itse!

Garett M. Graff: The Only Plane in the Sky

Äänikirjatarjontaa selatessaan kannattaa ehdottomasti nostaa luureihinsa pyörimään myös Garett M. Graffin teos The Only Plane in the Sky. Syyskuun 11. päivän iskuja kuvaavaan kirjaan on koottu huimaava määrä silminnäkijöiden kertomuksia tuolta historialliselta päivältä. Englanninkielisen äänikirjan lukijajoukko on valtava, mikä tuo lukukokemukseen oman ulottuvuutensa. Mukana on myös muutamia alkuperäisiä ääninauhoja tuolta päivältä. Tätäkään kirjaa ei pysty ohittamaan kuivin silmin.

Aurora Airaskorpi: Riittävän hyvä

Työelämän ristiaallokossa sukkuloiminen ajaa monet uupumuksen partaalle tai jopa tuon rajan yli. Aurora Airaskorven mukaan onkin syytä pohtia, mikä on riittävän hyvä missäkin tilanteessa. Vaikka sosiaalisen median motivaatiotaulut kannustaisivat antamaan itsestään 120 prosenttia, se ei ole mahdollista ainakaan pidemmän päälle aivan jokaisella elämän osa-alueella. Joskus on hyvä unohtaa täydellisyyden tavoittelu ja olla ihan yksinkertaisesti riittävän hyvä. Airaskorven haastattelun pääset muuten lukemaan täältä.