Löysin listan maailman tuotteliaimmista kirjailijoista ja kauhistuin

Agatha Christien romaaneja on myyty arviolta kaksi miljardia kappaletta. Hänen alle sadan kirjan kokoinen tuotantonsa kalpenee silti joidenkin kirjailijakollegoiden teoslistojen rinnalla.
Kari Salonen
Maailman myydyimpien kirjailijoiden teoksia on myyty arviolta kaksi miljardia kappaletta.

Heinäkuu on ollut minulle Agatha Christie -kuukausi, olenhan tutustunut rikosten kuningattaren elämään ja tuotantoon varsin perusteellisesti kirjoittaessani esseetä sata vuotta sitten alkaneesta menestyksekkäästä kirjailijaurasta. Esseen oikolukuvaiheessa työtoverini lähetti viestin, jossa hän kauhisteli tekstissä esiintynyttä tietoa kahdesta miljardista myydystä kirjasta. Pysähdyin hetkeksi itsekin. Olinko kenties livauttanut lukuun muutaman nollan liikaa? Selasin lähteitäni ja tein vielä pari verkkohakua todetakseni luvun olevan täysin oikea.

Kaksi miljardia nidettä on käsittämättömän suuri määrä. Vertailun vuoksi todettakoon, että viime vuonna myydyin kaunokirja Suomessa oli Ilkka Remeksen Kremlin nyrkki, jota myytiin 40 700 kappaletta. Vertailu ei tietenkään anna kovin paljoa lisäarvoa, onhan Christien miljardeissa mukana kymmenittäin kirjoja lukemattomilla kielillä ja vieläpä sadan vuoden ajalta. No ainakin vertailu alleviivaa, että hitokseen Christien kirjoja on totisesti myyty.

Googlettelemalla päädyin tutkimaan erittäin kiinnostavaa Wikipedia-artikkelia. Kyllä, joskus toimittaja selailee tätä loputonta suhteellisen oikeaa tietoa tarjoavaa sivustoa, vaikka faktat toki tarkistetaan muista lähteistä. Tässä blogitekstissä uskaltanen hieman pohdiskella löytämiäni seikkoja, kunhan vaan muistutan teille lukijoille, että näissä tiedoissa saattaa olla jonkin verran puutteita tai heittoja.

Englanninkielinen artikkeli esittelee listan parhaiten myyneistä kirjailijoista. Listaa hallitsevat suurimmaksi osaksi brittiläiset ja yhdysvaltalaiset kirjailijat, mikä lienee aivan ymmärrettävää. Christie on listattu toiseksi heti Shakespearen jälkeen. On huimaa alkaa ajatella kaikkia näiden kirjailijoiden niteitä, jotka nököttävät kirjahyllyissä ympäri maailmaa.

Toinen kiinnostava seikka listauksessa on kirjailijoiden tuotannon koko. Christiekin oli tuottelias kirjailija, mutta hänen kirjaluettelonsa jää alle sadan teoksen mittaiseksi. Hieno suoritus toki sekin (kuinka moni meistä kirjoittaa edes sen yhden romaanin elämänsä aikana?), mutta se kalpenee joidenkin Christien kollegoiden tuotannon rinnalla. Wikipedian lista kertoo esimerkiksi Viisikko-sarjasta tunnetun Enid Blytonin kirjoittaneen 800 kirjaa. Kirjailijaa käsittelevät verkkosivut tarjoavat puolestaan hieman erilaisia numeroita, ja laskelmia on pilkottu osiin, sillä Blyton kirjoitti runsaasti hyvin lyhyitäkin kertomuksia. Niin tai näin, Blytonin tuotanto on hämmästyttävän laaja.

Wikipedia-listauksen kolmannella sijalla patsastelee puolestaan brittiläinen romanttisiin kirjoihin erikoistunut Barbara Cartland, jonka tuotannon sanotaan käsittävän yli 700 kirjaa. Pelkästään vuonna 1976 hän julkaisi lähes 20 romaania. Onko hän mitään muuta ehtinyt tehdäkään kuin kirjoittaa? Nostan juuri lattiaan asti pudonnutta alaleukaa paikalleen ja seuraavaksi alan pohtia, miten en ole koskaan lukenut yhtään erikoisen tuottoisan kirjailijan teosta.

Joskus huomaan haaveilevani, että suosikkikirjailijoiltani ilmestyisi uusi kirja heti kun olen edellisen ehtinyt lukea. Tehokirjailijoita pohtiessani olen ehkä kuitenkin iloinen siitä, että kirjojen ilmestymisväleissä puhutaan ennemmin vuosista kuin kuukausista. Enhän meinaa tälläkään julkaisutahdilla ehtiä lukea kaikkia haluamiani kirjoja!

Lue lisää:

Agatha Christie ansaitsi ensimmäisellä salapoliisiromaanillaan vähemmän kuin palvelijansa – kirjailija oppi työssään kaiken myrkyistä ja suhtautui rikollisuuteen hyvin tiukasti