Hei, onko ihan pakko uida? – Katso videolta orivarsojen pääsy vapaaksi Särkisaareen laitumelle - Hevoset - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Hevoset

Hei, onko ihan pakko uida? – Katso videolta orivarsojen pääsy vapaaksi Särkisaareen laitumelle

Kesä on varsoille vapauden ja ystävyyden aikaa. Varsalaitumia pidetään eri puolella Suomea. MT seurasi Hämeen hevosjalostusliiton orivarsalaitumelle menoa sunnuntaina.

Särkisaaren orivarsalaitumella on pitkä perinne. Orivarsoja on päästetty Hämeenlinnan Hauholla sijaitsevaan saareen vuodesta 1953. Tänä vuonna laitumella kirjaa seitsemän 1-vuotiasta ja kolme 2-vuotiasta oria. Kaikki ovat poikkeuksellisesti suomenhevosia.

"Tänne tulevissa varsoissa on näkyvissä siirtymä harrastehevosiin, kun aiemmin oli enemmän ravurin alkuja", kertoo Hämeen hevosjalostusliiton puheenjohtaja Mikko Salminen Somerolta.

Normaalina vuonna tapahtuma kerää toista sataa katsojaa, joille Pohjois-Hämeen ravinaiset järjestävät paikalle kahvituksen. Tänä vuonna laitumelle lasku toteutettiin kuitenkin koronaepidemian vuoksi hiljaisuudessa helluntaina, ja paikalla oli vain hevosten omistajia.

16 hehtaarin saari on Salmisen mukaan sikäli hyvä paikka varsalaitumen pitoon, että se on monellakin tapaa turvallinen hevosille.

"Kun kotieläinten määrät ovat maatiloilla kokonaisuudessa vähentyneet, ihmisten mahdollisuudet kohdata eläimiä myös vähenevät. Niinpä vuosittain tapahtuu sitä, että joko tietämättömyyttä tai vain hyvästä tahdosta eläimille esimerkiksi ruokitaan jotain, mikä niille ei sovi", Salminen sanoo.

Saaressa tätä ei pääse tapahtumaan, sillä mökissä hevosia tarkkailemassa asuu koko kesän vahti. Omistajat pääsevät puolestaan liiton omistamilla veneillä käymään tervehtimässä hevosiaan.

Lue lisää varsojen laitumelle laskusta ja katso hienot kuvat.

Lue lisää

Merkittävä löytö: Suomenhevosten kantaori Einon jäänteet kaivauksissa esiin tien alta – kovia kokenut ori pelastettiin vanhoilla päivillään saareen Leppävirralle

Suomenhevonen ja Siittolanmäen kiinteistöt kuuluvat kansallisiin aarteisiin – Hevosopistolla ei ole kuitenkaan rahoitusta niiden säilyttämiseen

MT Ravien drone seuraa orien laskua laitumelle Miehikkälässä – koronan vuoksi laidunpäivä oli salaisuus

Kasvattajat haluavat suunnata palkintoja tasaisemmin nuorille