Matkaratsastuksen konkari tempaisee – ratsastaa ensimmäisenä suomalaisena Hangosta Nuorgamiin suomenhevosillaan - Hevoset - Maaseudun Tulevaisuus
Hevoset

Matkaratsastuksen konkari tempaisee – ratsastaa ensimmäisenä suomalaisena Hangosta Nuorgamiin suomenhevosillaan

MT tavoitti Lampisen matkaseurueen tiistaina, kun seurue oli tauolla Salon Kiskossa.
Valokuva: Kirsi Kokkosen kotialbumi, grafiikka: Heta-Linnea Kovanen
Kartalla näkyy Ritva Lampisen alustava ratsastusreitti. Kuvassa vasemmalta oikealle: Kirsi Kokkonen Sävelen selässä, Ritva Lampinen Rusliinan kanssa ja Lampisen sukulaisnainen Pinja Mäntynen sekä Turporiina. Kuva on otettu lauantaina Hangossa.

Hevosella ratsastaen Suomen päästä päähän? Kukaan ei ole tätä aiemmin tehnyt, mutta nyt siitä tulee totta, kun jämsänkoskelainen Ritva Lampinen ratsastaa Suomen halki Hangosta Nuorgamiin.

Matka alkoi viime lauantaina Hangosta, ja tiistaihin mennessä seurue oli ehtinyt Salon Kiskoon saakka. Yhteensä matkaa Hangosta Nuorgamiin kertyy reilut 1 800 kilometriä.

Reitti Etelä-Suomesta Lappiin kulkee suunnitelman mukaan länsirannikkoa pitkin ja Pohjois-Suomen halki. Perille Nuorgamiin Lampisen on tarkoitus päästä syyskuun 19. päivään mennessä.

Lampisen mukana kulkevat koko matkan ajan huoltojoukot pakettiauton ja hevostrailerin kanssa. Matkan kahden ensimmäisen viikon sekä mahdollisesti myös kahden viimeisen viikon ajan Lampisen seurana on hänen ystävänsä Kirsi Kokkonen Vihdistä Sävel-suomenhevosensa kanssa.

Lampisella itsellään on ratsuina vuorotellen kaksi suomenhevosta: Turporiina ja Rusliina.

Matkalle valikoitui vain suomenhevosia, mutta ei sattumalta: "Tämä on kunnianosoitus suomenhevosille", Kokkonen kertoi MT:lle tiistaina puhelimitse.

Matkan alku- ja lopputaipaleella retkueessa on mukana Lampisen ja Kokkosen lisäksi myös muutamia muita ratsastajia. Matkan varrella mukaan saattaa liittyä muitakin innokkaita saattajia.

Välille mahtuu myös yksinäisiä osuuksia: "Ainakin kaksi ensimmäistä ja kaksi viimeistä viikkoa Ritvan mukana ratsastaa joku toinenkin, siinä välillä Pohjanmaan lakeuksilla hän ratsastaa yksikseen", Kokkonen kertoo.

Matka on sujunut toistaiseksi oikein hyvin ja vastaanotto matkan varrella sijainneissa majapaikoissa on ollut lämmintä, Kokkonen iloitsee.

Myös autoilijat ovat huomioineet seurueen mainiosti: "Ihmiset ovat olleet ihania ja autoilijat kohteliaita, vaikka ratsastamme tosin melko vähän autoteillä", Kokkonen toteaa.

Suomen halki ratsastusta on suunniteltu Kokkosen mukaan puolisen vuotta, mutta tempaus on itsenäinen eikä liity mihinkään kampanjaan tai vastaavaan.

Ritva Lampinen on kaksinkertainen matkaratsastuksen suomenmestari. Hän on edustanut Suomea kolme kertaa matkaratsastuksen MM-kisoissa ja toiminut maajoukkuevalmentajana.

Tässä tempauksessa ei kuitenkaan ole kyse matkaratsastuksesta, vaan vaellusratsastuksesta, täsmentää Kokkonen. Matkaratsastus on kilpalaji, eikä Suomen halki ratsastuksessa ole kyse muusta kuin itsensä ylittämisestä.

Oikaistu 23.7.2020 klo 10.09: Hevoset eivät ole yli 20-vuotiaita, kuten alkuperäisessä jutussa kerrottiin. Poistettu maininta hevosten iästä.

Lue lisää

Merkittävä löytö: Suomenhevosten kantaori Einon jäänteet kaivauksissa esiin tien alta – kovia kokenut ori pelastettiin vanhoilla päivillään saareen Leppävirralle

Suomenhevonen ja Siittolanmäen kiinteistöt kuuluvat kansallisiin aarteisiin – Hevosopistolla ei ole kuitenkaan rahoitusta niiden säilyttämiseen

Hei, onko ihan pakko uida? – Katso videolta orivarsojen pääsy vapaaksi Särkisaareen laitumelle

Helluntai oli täynnä vauhtia: Oripoikien kesäloma alkoi kosteasti