Hevoset

Koulumestaruuden voittaja Anna Kärkkäinen vertaa Kulta-ahon Kasimiria Ferrariin: "Vaiheet tekevät siitä hienon, mutta myös vaativan"

Viikonloppuna juhlistettiin myös 100-vuotiasta Suomen Ratsastajainliittoa ja Suomenhevosen päivää.
Sanne Katainen
Anna Kärkkäinen luottaa 10-vuotiaan Kulta-ahon Kasimirin kykyihin. Luottamuksen palkintona oli Suomenratsujen kuninkaallisten mestaruuskulta.

Ypäjällä juhlistettiin viikonloppuna suomenhevosratsujen vuoden päätapahtumaa.

Mestaruusluokissa nähtiin mittelemässä "kylän oma tyttö" Anna Kärkkäinen. Hänellä on oma 40 hevosen tila Ypäjällä. Alla oli suomenhevosori Kulta-ahon Kasimir eli Kassu, jonka kanssa Kärkkäinen voitti kouluratsastuksen mestaruuskultaa pistein 73.2%.

Suomenhevoset ovat kulkeneet Kärkkäisen rinnalla lapsuuden ensimmäisen hoitohevosen karsinasta saakka. Hän on kilpaillut suomenhevosilla niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksen mestaruuskisoissakin.

"Sehän niiden paras puoli onkin, että niistä on ihan kaikkeen ja ihan kaikille."

Kärkkäinen myös valmentaa ratsastajia kaikissa kolmessa lajissa harrastajista maajoukkuetasolle saakka.

"Ratsutus on jäänyt vähemmälle. Selkä ei meinaa enää kestää nuorten hevosten laittoa ja kotona on kaksi pientä lasta."

Kärkkäinen kuvailee oria poikkeukselliseksi lahjakkuudeksi. Sen ulkonäkö voi hämätä, sillä jykevän kaulansa kanssa se ei ole erityisen urheilullisen näköinen. "Ei arvaa, millaisen tunteen se antaa selkään."

Orin herkkyys tuo ratsastukseen myös haastetta. "On paljon helpompi ajaa polkuautolla kuin Ferrarilla. Vaihteet tekevät siitä hienon mutta myös vaativan."

Takana on väkevä kausi. Kassu on voittanut kaikki luokkansa.

He voittivat elokuun lopulla myös Maaseudun Tulevaisuuden sponsoroiman luokan Mäntyharjun SM-kisoissa.

Suomenhevosen alkutaipaleella hevostyyppejä oli vain yksi. Sittemmin jalostussuunnat ovat eriytyneet työhevossuuntaan, ravureihin, ratsuihin ja suomenpienhevosiin.

Ratsusukuisista Kärkkäinen nostaa yhdeksi suosikikseen Jaapelin, joskaan se ei tehnyt kovin runsasta määrää jälkeläisiä.

Linjojen totaalista eriytymistä Kärkkäinen ei pidä parhaana vaihtoehtona.

"Ravisukua ei kannattaisi hukata pois. Sieltä voi tulla urheilullisuutta. Hyvä hevonen on hyvä joka tapauksessa: kaikki ei ole niin mustavalkoista."

Tällä hetkellä tallissa varttuu orivarsa, jonka isä on Kasimir, mutta emän puolelta varsa on ravisukuinen.

Sunnuntaina juhlistettiin myös Suomenhevosen päivää.

Monien suomalaisten hevosihmisten mielissä suomenhevosilla on oma erityinen paikkansa.

Monipuolisuus ja suuri sydän ovat tuoneet rodun lähelle myös Kärkkäisen sydäntä.

"Sillä voi kilpailla tosissaan, lähteä maastoon humputtelemaan tai vaikka laittaa kärryt perään. Olen aina ollut sitä mieltä, että jokaisella kilparatsastajalla pitäisi olla yksi suomenhevonen."

Kuvat: Alina Piispa / Kuvitus: Juho Leskinen
MT Hevoset
Lue lisää

Suomenhevosratsujen kuninkaalliset valitaan taas Ypäjällä

Suomen nuorin kunnanjohtaja kyseenalaistaa, miksi valtion virastojen täytyy sijaita välttämättä Helsingissä, eikä esimerkiksi Ypäjällä

Ratsastusväki valitsi parhaat: Lilli Merinen on vuoden valmentaja ja Essi Horttanainen ratsastuksenopettaja, Ritva Lampinen palkittiin vuoden teosta

"Olen asettanut pitkän ajan tähtäimeksi olla ensimmäisiä menestyneitä romanitaustaisia ammattivalmentajia Ruotsissa" – Alvari Svartsilla on selkeät tavoitteet tulevaisuudelle

MT Hevoset