Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Hevoset

Osaomistaja Ypäjä haluaa Hevosopiston toiminnan rehellisille raiteille – "Tulevaa ei voi rakentaa näin suuren epäluottamuksen päälle"

Ypäjä aikoo laatia omistajaohjaukselle säännöt. Kunnanjohtajan mukaan Hevosopiston ja muidenkin kunnan osaomistamien yhtiöiden toiminnan tulee olla avointa, lainmukaista ja kestää eettinen vertailu.
Jarno Mela
Hevosurheilumuseo toimii vanhassa viljamakasiinissa. Sen mahdollisuudet matkailussa ovat vielä suurelta osin hyödyntämättä Ypäjän kunnan näkökulmasta.

Ypäjän kunnanhallitus saa tiistaina käsiteltäväkseen valtuuston aloitteen, jossa vaaditaan Hevosopiston tilanteesta täyttä ulkopuolista selvitystä. Hevosopisto on puolestaan kutsunut omistajansa koolle torstaina.

Kunnanjohtaja Tatu Ujula muistuttaa, että Hevosopiston tilannetta on haastavaa kommentoida tarkasti ennen kuin torstaina on saatu lisävalaistusta koulutusyhtiön henkilöstön työhyvinvoinnista.

"Meillä on se perusajatus, että Hevosopiston eikä minkään muukaan yhtiön toiminnassa, jossa olemme omistajana, osaomistajana tai yhteistyökumppanina, ei voi olla mitään, mikä ei kestä avointa tarkastelua ja missä ei noudateta lainmukaisia ja eettisiä tapoja toimia", hän sanoo.

Ypäjän kunnassa Hevosopisto on keskeinen osa elinkeinoketjua, minkä vuoksi kunnan omakin brändi rakentuu vahvasti hevosten ympärille, Tatu Ujula toteaa.

"Jos Hevosopiston toimintakyvylle sattuisi jotain, sillä olisi todella iso kerrannaisvaikutus moniin kuntalaisiin. Tämän tilanteen ratkaiseminen on siten meille äärimmäisen tärkeä", hän avaa kunnanvaltuuston aloitetta.

Valtuusto myös keskusteli siitä, että Ypäjällä tulisi olla kirjattu omistajaohjausohjelma Hevosopiston suhteen. Ujula pitää ohjelmaa tärkeänä, koska se toisi hallitustyöhön selkeyttä.

Omistajaohjauksen puolesta puhuu myös kunnanvaltuutettu Juha Lundström (vihr./sit.). Hän oli yksi valtuuston aloitteen tekijöistä, koska hän on tarkastuslautakunnan puheenjohtajana pyrkinyt selvittämään Hevosopiston tilannetta.

"Huoli on täällä suuri, että Hevosopiston asiat menevät eteenpäin rehellisillä raiteilla ja että se kehittyy. Tulevaa ei voi rakentaa näin suuren epäluottamuksen päälle, vaan pitää putsata pöytä", hän toteaa.

Lundström muistuttaa, että Ypäjällä on Hevosopiston suhteen suhteellisesti enemmän munia kopassa kuin muilla seudun kunnilla tai muilla omistajilla ylipäätään.

Hevosopiston omistavat tasaneljänneksin valtio, kunnat Ypäjä, Forssa ja Jokioinen sekä kaksi järjestöä Suomen Hippos ja Suomen Ratsastajainliitto. Ypäjä siis omistaa koulutusyhtiöstä vain reilun kahdeksan prosenttia, mutta opistoon liittyvistä Ypäjän hevossairaalasta sillä on 28 ja Kiinteistöyhtiö Ypäjän opiskelija-asunnoista 53,3 prosenttia. Ypäjä on myös mukana Hippolis -hevoskeskuksessa.

Alueella toimii Hevosurheilumuseo, jossa olisi matkailun kannalta huomattavia kehittymisen mahdollisuuksia nyt, kun myös Suomen Hippoksen arkistot on liitetty siihen, hän huomauttaa.

Hän ei ole saanut reilu viikko sitten pyytämäänsä raporttia Hevosopiston kiinteistöstä ja niiden korjausvelasta, koska Ypäjän kunta ja tarkastuslautakunta haluavat riskiperusteisesti arvioida opiston koko tilannetta.

Yrittäjänä hän tietää, että ongelmien kohtaaminen rehellisesti ajallaan on kaiken toiminnan perusta. "Korjaavat toimet pitäisi tehdä ja juurisyyt pohtia, miksi tähän kahtiajakoon on jouduttu. Vai ollaanko jo liian pitkällä?"

"Minua huolestuttaa tässä myös opetuksen laatu. Eikö sen pitäisi olla tärkeintä, kun suurin osa rahoista tulee ammatillisen opetuksen rahoituksesta?"

Lundstömin mukaan opetustarjonnaltaan kattavin hevosalan oppilaitos, Hevosopisto, on opetushallinnon kokoamissa arvioinneissa opiskelijapalautteiden perusteella häntäpäässä.

Lue aiemmin tapahtunutta:

Hevosopisto sai pikavauhdilla erillisen henkilöstön kehitysjohtajan selvittämään sekavaa tilannetta – omistajat koolle ensi viikolla

Hevosopistolla henkilöstön kahtiajako – HU väittää: Koulutusyhtiötä johdetaan pelolla, Opiston johto: enemmistö ei koe ongelmia

Hevosopisto alkaa luopua rakennuksistaan – katettua alaa viisi hehtaaria, korjausvelka 32 miljoonaa euroa

MT Hevoset
Lue lisää

Uutistausta: Kuinka syvälle myrskyn silmään Hevosopiston annetaan ajaa?

Hevosopisto hakenut ensimmäisen purkuluvan kiinteistöjen vähentämiseksi – Stenius henkilöstöongelmista: "Varmistetaan, että jatkossa asiat saadaan viipymättä käsittelyyn"

Hevosopiston johto ja omistajat kokoustivat torstaina yli kolme tuntia – vaatimuksia erityistilintarkastuksesta ja ylimääräisestä yhtiökokouksesta ei hallituksen puheenjohtajan mukaan tehty

Hevosopiston vyyhtiä selvitellään tänään Ypäjällä – ylimääräistä yhtiökokoustakin vaaditaan

MT Hevoset