Hevoset

Olethan ilmoittanut tallisi Ruokaviraston uuteen rekisteriin? Myös yksittäiset harrasteaasit ja -muulit kirjoihin

Kaikkien hevoseläinten ilmoittaminen on hyödyllistä, jotta alan laajuus saataisiin tietoon. Lisäksi pitopaikkojen sijainti on tärkeää mahdollisissa ikävissä tilanteissa, joissa tarttuva eläintauti pääsisi liikkeelle.
Jarkko Sirkiä
Kaikki kavioeläimet, myös harrasteponit ja yksittäiset lemmikkiaasit, on ilmoitettava Ruokaviraston pitopaikkarekisteriin ennen vuodenvaihdetta.

Hevoseläimen pitopaikasta täytyy tehdä ilmoitus Ruokavirastolle. Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia kavioeläimiä eli hevosia, poneja, aaseja ja seeproja sekä näiden risteytyksiä kuten muuleja. Vaikka pihapiirissä olisi vain yksi kavioeläin, sen sijainti on ilmoitettava.

Rekisteröinti tulee tehdä tämän vuoden loppuun mennessä eli ilmoittaa ehti vielä ensi viikon torstaina.

Maa- ja metsätalousministeriön asetus hevoseläinten tunnistamisesta tuli voimaan huhtikuussa 2017. Jos hevosten pito on aloitettu sen jälkeen, uutta ilmoitusta ei tarvita. Mikäli talli on jo aluehallintoviraston (Avi) rekisterissä, erillistä ilmoitusta ei myöskään tarvitse tehdä.

Ilmoitusta ei liioin tarvitse tehdä niiden hevosten omistajien, joiden eläin on hoidossa toisella tallilla. Tällöin tallinpitäjä hoitaa rekisteröinnin.

Ilmoituksen tekee siis joko eläintenpitäjä, joksi uusi lainsaäädäntö määrittelee eläimen omistajan tai haltijan, tai pitopaikasta vastuussa oleva toimija, joka voi olla pitopaikan esimerkiksi tallin tai kotieläinpihan omistaja tai haltija.

Ilmoitukseen kirjataan myös tiedot siitä, missä tarkoituksessa eläimiä pidetään. Niitä ovat seura- ja harrastuseläinten pito, muu eläintenpito sekä ammattimainen tai muutoin laajassa mitassa tapahtuva seura- ja harrastuseläinten pito.

Ammattimaiseksi eläintenpito katsotaan Suomen Hippoksen tiedotteen mukaan esimerkiksi silloin, kun ravi- tai ratsuhevosia kasvatetaan, vuokrataan, otetaan hoidettaviksi, valmennettaviksi tai koulutettaviksi tai annetaan opetusta hevosten käytössä ja käsittelyssä. Lisäksi ammattimaista tai laajamittaista on toiminta, jossa on vähintään kuusu täysikasvuisia hevosta.

Suomen Hippos pitää asiaa tärkeänä esimerkiksi hevosalan tilastoinnin vuoksi, joka on tähän asti ollut hajallaan ja puutteellista.

“Kyseessä on asetuksesta tuleva viranomaisvaatimus, mutta näemme asian positiivisena koko hevosalan kannalta. Mitä tarkemmin tiedämme hevostallien ja hevosten lukumäärän, sitä paremmin pystymme tuomaan esille alan vaikuttavuuslukuja. Samoin voimme vaikuttaa muun muassa tarttuvien tautien leviämiseen ja tiedon jakamiseen”, toteaa Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpää tiedottessa.

Hippos selvittää Ruokaviraston kanssa mahdollisuuksia yhdistää jatkossa hevosten rekisteritietoja sisältävä Heppa-järjestelmä ja pitopaikkarekisteri.

Ilmoitus tehdään Ruokaviraston sivulta ladattavalle lomakkeelle.

Lisätietoja Ruokaviraston sivulta

MT Hevoset
Lue lisää

EU:n terveyslainsäädäntö voimaan: hevosten siirrot pitää nyt merkitä tallilla kirjanpitoon - arviolta puolet talleista yhä rekisteröitymättä

Hevostallien määrä lähentelee muita kotieläintiloja – tilastointi puuttuu toistaiseksi

Henri Ruosteen Konsta-hevonen säikähti olympia-areenalla kamerahuppuja – hyvän verryttelyn jälkeen ratsukon kilpailu kääntyi epätoivoiseksi selviämiseksi

Poniraviurheilijan haastava tie menestykseen hevosilla –"Joskus, kun tallihommat ärsyttävät, mietin, että vaihdan hevoset golfmailoihin"

MT Hevoset