Hevoset

Tutkimus: Kuolaimen valinnalla on vaikutusta hevosen hyvinvointiin – tutkijat kävivät raveissa läpi 229 hevosen suut

Tutkimuksen perusteella hevosen suulle ystävällisin kuolain on niin sanottu ravikuolain, joka oli myös kuolaimista yleisin.
Terhi Piispa-Helisten
Raveissa hevosen suuhun voi kohdistua ajoittain paljon painetta. Kuvituskuva, kuvassa niin sanottu Nurmos-kuolain. Kahdellatoista tutkimuksessa mukana olleella hevosella oli käytössä kyseinen kuolain.

Kuolaimella on vaikutusta hevosen suun vaurioihin.

Asia selviää nyt kokonaisuudessaan julkaistusta suomalaistutkimuksesta, jossa vertailtiin eri kuolainten vaikutusta ravurien suun kuntoon.

Tutkimusta varten tarkasteltiin yhteensä 229:ää hevosta, joista lämminverisiä oli 150 ja suomenhevosia 78.

Hevosten suut tarkastettiin raveissa suorituksen jälkeen.

Tutkimuksen perusteella hevosystävällisin kuolain on niin sanottu ravikuolain, joka oli myös kuolaimista yleisin.

Enemmän suuvaurioita aiheuttivat esimerkiksi Crescendo-kuolain, nahkapäällysteinen puoltajankuolain ja suora muovikuolain.

Jonkin verran vaurioita havaittiin kuitenkin kaikilla kuolaintyypeillä.

Tammoilla riski suun vaurioihin oli suurempi kuin ruunilla ja oreilla.

Hieman yllättäenkin hevosen menestyksellä ei ollut yhteyttä kuolaimen aiheuttamiin vaurioihin. Niitä löydettiin siis yhtä lailla kärkikolmikolta kuin esimerkiksi laukkaamisen takia keskeyttäneiltäkin hevosilta.

Kielisiteellä ei havaittu olevan yhteyttä suun vaurioihin. Kielen sitominen raveissa on Suomessa sallittu, mutta joissakin maissa menetelmän käyttöä on rajoitettu.

Tutkimuksella oli myös rajoitteensa: tiettyjä kuolaintyyppejä käytettiin liian vähän tilastollisesti vahvaa näyttöä ajatellen.

Sanotaan, että tärkein tekijä kuolaimen kovuudessa ovat ohjia pitelevät kädet. Tutkimuksessa ei kuitenkaan tarkasteltu ohjastajan otteiden vaikutusta hevosen suun vaurioihin. Ravureilla käytettävän ohjaspaineen on mitattu olevan jopa kaksinkertainen verrattuna ratsuihin.

Suomalaistutkimus on saanut myös kansainvälistä näkyvyyttä. Se julkaistiin kansainvälisessä Equine Veterinary Journal -tiedejulkaisussa.

Tutkimus on osa ravihevosten hyvinvointiohjelmaa, jota rahoittaa Suomen Hippos. Tutkimus on luettavissa kokonaisuudessaan täältä.

Lue lisää:

Kuolaintutkimuksesta lisää tuloksia: ravikuolain turvallisempi kuin crescendo, puoltaja tai "happy mouth"

Kuolaintutkimuksesta kova pulina – "tutkimusta tarvitaan lisää kunnon kokonaiskuvan saamiseksi"

Oikaisu 4.2. klo 17:14: Toisin kuin kuvatekstissä ensin väitettiin, kuvassa ei ole ravikuolain, vaan Nurmos-kuolain.

MT Hevoset
Lue lisää

Hevonen on nirso nukkuja – kuivikkeiden säästäminen ja liian pienet tilat voivat johtaa loukkaantumisiin

Katso kuvat: Osaatko tunnistaa hevosen kipuilmeet? – Perehtyminen hevosen kivun ja stressin ilmentämiseen tekee jokaisesta paremman hevosihmisen

"Suurin riski on lähteä kisaan, jos nuori lahjakas hevonen ei ole saanut tarpeeksi kovaa pohjakuntoa", sanoo Tapio Perttunen

Video: Näin piirrät hevosen helposti - "Hevonen on hyvin moniulotteinen ja ilmeikäs olento, jonka avulla voi esittää monenlaisia asioita"

MT Hevoset