Hevoset

Saadaanko tästä täsmäase polttiaisten aiheuttamaan hevosten kesäihottumaan? Rokotetta testataan Sveitsissä

Islannissa kehitetty rokote saattaa tulevaisuudessa pelastaa hevosia kärsimykseltä ja helpottaa omistajien hoitourakkaa.
Peppi Leppälahti
Sunna frá Miðfelli V tuotiin Islannista Suomeen 2008 ja sairastui polttiaisyliherkkyyteen 2009. Siedätyshoito ei tehonnut, mutta suurina annoksina annettu antihistamiini auttaa kutinaan. Sunna viettää yli puolet vuodestaan ihottumaloimen ja -hupun suojassa.

Kesäihottuma eli polttiaisyliherkkyys syntyy, kun polttiaisen sylkeä joutuu puremakohtaan. Syljen proteiinit aiheuttavat osalle hevosia voimakkaan yliherkkyysreaktion. Se oireilee etenkin harjan- ja hännäntyven hankauksena, mistä vanha nimitys hankuri on peräisin.

Vaiva on yleisin kylmäveriroduilla, kuten suomenhevosella, shetlanninponilla ja islanninhevosella. Minkä tahansa rotuinen hevonen voi herkistyä polttiaisille.

”Nimitystä kesäihottuma ei pitäisi tästä vaivasta enää käyttää. Kyseessä on yliherkkyys hyönteisen puremille (englanniksi insect bite hypersensibility, IBH)”, kertoo Sigriður Björnsdóttir Islannin elintarvikevirasto MAST:sta.

Björnsdóttir esitteli sveitsiläis- ja islantilaistutkijoiden yhteisprojektia viime talvena Hveragerðissä Islannissa hevosjärjestöjen kansainvälisessä konferenssissa.

Islantilaisten intressinä on pitkään ollut löytää rokote IBH:ta vastaan, sillä hevosten myynti ja vienti ulkomaille ovat maassa merkittävää elinkeinotoimintaa.

”Islannissa ei ole lainkaan culicoides-suvun polttiaisia. Täällä syntyneet ja kasvavat hevoset eivät siis kotimaassaan altistu hyönteisten puremille. Kun ne viedään Manner-Eurooppaan tai Amerikan mantereelle, useat sairastuvat polttiaisyliherkkyyteen”, Björnsdóttir kertoo.

Hänen mukaansa jopa puolet Islannista polttiaisseuduille viedyistä hevosista sairastuu. Islannin ulkopuolella polttiaisseuduilla syntyneellä jälkikasvulla alttius on pienempi, 5–10 prosenttia sairastuu.

Krooniseen ja hankalahoitoiseen sairauteen ei ole ollut lääketieteellistä ehkäisykeinoa. Kokeneet hevosenomistajat varjelevat hevosiaan ihottumaloimilla ja järjestämällä niille mahdollisuuden päästä suojaan pimeään talliin tai pihattoon. Antihistamiini helpottaa joidenkin yksilöiden kutinaoireita ja siedätyshoito on tehonnut joillekin.

Polttiaisaltistuksen vähentämisen ohella hevosten oireita helpotetaan paikallishoitoaineilla ja karsimalla ruokinnasta mahdolliset allergisoivat aineet.

Bernin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan ja Islannin yliopiston kokeellisen patologian instituutin tutkijat ovat tunnistaneet yliherkkyyden aiheuttavat allergeenit polttiaisten syljestä ja kehittäneet allergiaan rokotteen, jonka tehoa tutkitaan parhaillaan.

”Kaikkiaan 27 hevosta sai IBH-rokotteen kolmasti joulukuun 2019 ja helmikuun 2020 välillä täällä Islannissa. Maaliskuussa 2020 hevoset vietiin Sveitsiin, jossa ne sijoitettiin eri puolille maata alueille, joilla esiintyy polttiaisia.”

Björnsdóttir kertoo, että rokotettuja hevosia ei Sveitsissä suojata polttiaisilta ja niiden vointia seurataan ja mitataan verikokein kolmen ihottumakauden ajan, syksyyn 2022 asti.

”Rokotteen odotetaan tehoavan 70-prosenttisesti. Eli polttiaisyliherkkyyteen sairastuisi 50 prosentin sijasta 15 prosenttia ulkomaille viedyistä hevosista”, Björnsdóttir sanoo.

Tulevaisuudessa on tarkoitus selvittää rokotteen hyötyä hoitokeinona hevosille, jotka jo sairastavat polttiaisyliherkkyyttä.

Hevosillakin polttiaisallergiaan on ollut käytössä siedätyshoito, joka perustuu allergian aiheuttajan käyttöön.

Pitkäkestoista ihon alle pistettävää siedätystä varten tehdään allergeeniuutteita.

Uutteet voivat sisältää kokonaisista polttiaisista tehtyä seosta, jossa on pääosin turhia aineita ja vain vähän varsinaista allergeenia eli syljen proteiinia.

Islannin rokotetutkimuksessa allergeeneja on tunnistettu yli 30 kaikkiaan kolmesta eri polttiaislajista.

Rokotteeseen pystytään tuottamaan tarkkoja, puhdistettuja allergeenejä geeniteknologisin keinoin.

Rokottamalla hevoset Islannissa ennen polttiaisaltistusta saadaan hevosen imusolmukkeissa aikaan normaali, terve vasta-ainetuotanto, jolloin allergista reaktiota ei kehity. Rokotetutkimuksen ideana on kehittää ainakin ennaltaehkäisevä ja mahdollisesti myös hoitava immunoterapia kesäihottumaan. Tutkimuksessa testataan, voiko samaa rokotetta käyttää jo puhjenneen taudin hoitoon.

Rokotetta kokeillaan myös ohranjyvissä. Täydellisesti onnistuessaan tutkimus siis kehittäisi myös syötävän rokotteen, jolla voisi hoitaa jo sairastuneita hevosia.

Lääketieteen tohtori ja polttiaisyliherkkyydestä kärsivän hevosen omistaja Hilkka Peltoniemi tutustui IBH-rokotteen tutkimustietoihin ja toteaa, että ihottumarokote vaikuttaa uskottavalta.

”Rokotetta voidaan tehdä periaatteessa mitä tahansa proteiinia vastaan. Kehon immuunijärjestelmä ohjelmoidaan jotain puhdistettua proteiinia vastaan, olipa se sitten viruksesta, bakteerista tai polttiaisen syljestä peräisin”, Peltoniemi kuvaa rokotteiden toimintamekanismin kansantajuisesti.

Peltoniemi käyttää paljon aikaa ja vaivaa helpottaakseen oman Fókus-hevosensa oloa polttiaiskaudella. Hän toteaa, että rokote tuo toivoa, vaikka epävarmempaa on, voidaanko jo vaikeasti herkistyneen eläimen immunologista vastetta enää kääntää.

”Toki jokainen kesäihottumaisen omistaja toivoo hevoselleen edes osittaista helpotusta. Niin myös minä”, Peltoniemi sanoo.

MT Hevoset
Lue lisää

MT Hevoset -ohjelman jaksossa käydään Vieremällä Väisäsen perheen luona: "Ei meillä olisi tämmöistä katrasta, jos ei koko perhe olisi ollut myötämielinen"

Hevonen on nirso nukkuja – kuivikkeiden säästäminen ja liian pienet tilat voivat johtaa loukkaantumisiin

Hevosia ja poneja kiusaavan polttiaisallergian eli kesäihottuman tutkimus hyödyntää Tähden Piirroksen vertailugenomia – suomenhevosen perimä on avattu tutkimuksen käyttöön

"Lento ei ole myynnissä, vaikka se ei enää senttiäkään juoksisi" – Vuoden voitokkaimman suomenhevosen titteliä tavoitteleva ruuna saattoi aiemmin pysähtyä radalla katselemaan maisemia

MT Hevoset