Hevoset

Kotikulman suvussa osataan hevoset käyttömuotoon katsomatta

Sipoolaisperheen hevoselämään on mahtunut kaikenlaista huippuratsastuksesta shetlanninponeihin.
Ville Toivonen
Karita, Tuulia ja Kari Kotikulma pyörittävät Kotikulman tallia yhteistuumin. Menestysravuri Bilettäjä on ollut vauhdittamassa perheen uutta ravi-innostusta.

Aivan golfkentän naapurissa Sipoon Talmassa sijaitseva Kotikulman talli on tullut vuosien varrella tutuksi monelle harrastajalle.

Ratsastuskoulutoiminta tallilla alkoi vuonna 1989 yhden ponin ja yhden hevosen voimin, mutta vuosien varrella toiminta on kasvanut ja kehittynyt. Nykyisin ratsastuskoulun käytössä on yhteensä 12 hevosta ja ponia. Talvikaudella tunnit pyörivät kuutena iltana viikossa, ja kesällä leirit työllistävät hevoset ja ihmiset.

Kotikulman tallin perustajat ovat Tuulia ja Kari Kotikulma. Viime vuosina enemmän ja enemmän vetovastuuta on siirtynyt heidän tyttärelleen Karita Kotikulmalle.

33-vuotias Karita on ehtinyt tehdä ja saavuttaa jo paljon: kilpailu-urallaan hän voitti kouluratsastuksesta eri ikäluokissa kuusi SM-mitalia, minkä jälkeen hän on toiminut mm. kouluratsastuksen aluevalmentajana. Oma kilpailu-ura jäi lopulta nuorena aloitetun valmentamisen jalkoihin.

”Reissasin ympäri Suomea valmentamassa, ja sitä hommaa alkoi olla niin paljon, että oma kilpaileminen muuttui tavallaan rasitteeksi”, Karita kuvailee.

”Maailmalla heilumisen lopetin, kun poikani syntyi neljä ja puoli vuotta sitten. Silloin tuntui luontevalta jäädä tähän."

"Oikeastaan samaan aikaan ratsut alkoivat vaihtua ravureihin, eikä minulla olekaan nyt kuin yksi ratsutettava. Kisahevosia ei ole ollenkaan.”

Ravit eivät ole Kotikulmille sinänsä uusi asia: he ovat vanhaa ravisukua, ja Kari Kotikulma on ajanut parisataa starttia kilpaa. Karitakin ajoi teinivuosinaan 25 poniravilähtöä, mutta välillä perheessä ei ollut ravihevosia lainkaan.

”Eikä ravihommaan varmaan olisi enää palattukaan ilman Karitan innostusta”, Kari Kotikulma olettaa.

”Hevostoiminnassa on menty Karitan viitoittamaa tietä. Kun hän ratsasti itse aktiivisesti, kuljettiin jatkuvasti valmennuksissa ja kisoissa, ja nyt toiminta on kääntynyt tähän suuntaan.”

Ravi-innostusta on vauhdittanut itse kasvatetun Bilettäjän hieno menestys. Nyt kahdeksanvuotias tamma voitti sekä viime että toissa vuonna Tapio Perttusen valmennuksessa seitsemän kertaa.

Karitan vetämän Team Bilettäjän iloiset kannustusjoukot ovat bilebusseineen tulleet tutuiksi raviratojen varsilta. Bilettäjän omistus on jaettu kymmeneen osaan, ja Kotikulmat omistavat hevosesta itse 35 prosenttia.

Tällä kaudella Bilettäjän menestys ei ole ollut kahden edellisen kauden kaltaista, ja tamma onkin nyt lataamassa akkujaan kotitallilla Sipoossa.

Valmennettavia ravihevosia ovat kolmevuotias suomenhevonen sekä Tapio Perttusen tallista hankittu Gambler Hoss. Ravipuolen osaamista Karita on hankkinut ravivalmentajan ammattitutkinnon suorittamalla sekä Perttusen tallilla harjoittelemalla.

”Tosi kiva on ollut harrastaa, mutta kilpaurheilijana haluaa panostaa jossain vaiheessa enemmänkin”, Karita Kotikulma muotoilee.

”Taloudellisesti on paljon kannattavampaa pitää ratsastuskouluhevosia kuin ravureita, mutta tarkoitus on kuitenkin fiksusti lisätä ravihommaa ja mennä silläkin puolella eteenpäin, eikä tyytyä siihen, mitä nyt on.”

Kotikulman perheessä on vahvat hevosperinteet. Naapurissa asuu Karin veli Ari Kotikulma, joka on menestynyt viime vuosina mainiosti Syneri-ruunallaan.

Veljesten välissä asuvat heidän vanhempansa Lempi ja Jaakko Kotikulma.

Vaikka Bilettäjä ja Syneri ovat menestyneet mukavasti, suvun paras ravuri on kuitenkin ollut Jaakko Kotikulmalla. Hän osallistui Ässä-tammalla 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa kuudesti kuningatarkilpailuun, parhaana saavutuksena kokonaiskisan neljäs sija.

Ässän emälinja jatkuu Kotikulmilla edelleen. Karitan pojan nimikkohevonen, kolmevuotias tamma Frankin Ässä on Kotikulmien omaa hevossukua jo kuudennessa polvessa.

Ville Toivonen
Karita Kotikulmalle kertyi kouluratsastuksesta kilpailu- ja valmennuskokemusta ennen oman tallin pitoa.
MT Hevoset
Lue lisää

Kysely hevosalalle lupaa hyvää: Laajennus- ja investointihalua löytyy

Hyvinvoiva ja terve hevonen jaksaa pitkän uran – "Hevosen pitää saada olla myös hevonen"

Katso video: Kuninkuuden uusinut Evartti sai rinnalleen kuningattareksi vain 6-vuotiaan Suven Sametin – lue lisää Ravinetistä

"Kun Ville saa moottorin pyörimähän kyllä se tuloo!"

MT Hevoset