Hevoset

Hevoset saivat Tuomaksen elämän raiteilleen – "En tiedä, miten minun olisi käynyt ilman raviurheilua"

Tuomas Rantanen on saanut viidessä vuodessa hevosenhoitajana oppia jo monen huippuvalmentajan palveluksesta.
Tuomas Rantasen albumi
Crazymonsterheart Jim Oscarssonin tallista on maanantain ohjastettava, kun Tuomas Rantanen suuntaa Ruotsin ajouransa kolmanteen starttiin.

Hevosalan töihin voi päätyä vasta aikuisiällä Tuomas Rantasen tapaan. Lempäälästä kotoisin olevan Tuomaksen nuoruuteen hevoset ja raviurheilu eivät kuuluneet.

”Hevostermein sanottuna voisi todeta, etten ole sukua kenellekään ravimaailmassa. Ainoa kosketus hevosiin nuoruudessani oli isäni satunnainen totopelaaminen. Toki hevonen uljaana eläimenä teki vaikutuksen jo silloin”, mies pohjustaa.

Parikymppiseksi asti Tuomaksen elämän täyttivät eri urheilulajit. Tapparan B-junioreissa Tuomas saavutti SM-kultaa, vaikka kiekkoilijan ura keskittyi muuten Lempäälän Kisan joukkueisiin.

”Aikuisiällä pelasin kakkosdivaria, sitten jääkiekko jäi sivuosaan. Lopulta elämä kulki syvissä vesissä. Päihteet olivat aika vahvasti mukana elämässä”, Rantanen muistelee noin neljän vuoden taakse.

Suunnan ollessa hakusessa elämään astuivat raviurheilu ja hevoset. Aluksi Tuomas kiinnostui pelaamisesta. Turkulainen ohjastaja Olli Koivunen oli ensimmäinen fyysinen kontakti raviurheiluyhteisöön.

”Huomasin sattumalta Ollin olevan suurin piirtein saman ikäinen kanssani. Otin Olliin yhteyttä sosiaalisen median kautta. Aluksi kyselin häneltä vain vihjeitä. Pian pääsin kokeilemaan Koivusen tallilla hevosella ajoa. Sen jälkeen olin myyty lajille, ja se oli näin jälkikäteen ajateltuna pelastukseni."

Oma hevonen alkoi poltella mielessä. Tuomas ja hänen tuttavansa ostivat Capri T.T.:n, jonka valmennuksesta vastasi aluksi kaveripiiriin kuulunut Antti-Joonas Heikkinen.

”Erinäisistä syistä hevonen jäi lopulta minun vastuulleni. Into oli kova, mutta enhän minä edes osannut valjastaa hevosta kunnolla. Niinpä kysyinkin samalla tallilla ollutta Pasi Ketojaa auttamaan ihan perusasioissa”, kertaa Tuomas vajaan neljän vuoden takaista aloitusta.

Raviurheiluhan ei ole tunnetusti helppo laji aloittajalle. Tämän sai Tuomaskin huomata melko heti.

”Suoritin C-ajoluvan ja ajoin muutaman startinkin omalla hevosella. Mutta nopeasti huomasin, ettei oma taitotaso riitä. En kuitenkaan lannistunut, vaan päätin oppia lisää alasta."

Sanoista tekoihin, ja Tuomas otti yhteyttä Tuomas Korvenojaan kysyen työpaikkaa.

”Tuskin osasin edes ajaa hevosella kysyessäni töitä Korvenojan kaltaiselta huippuvalmentajalta. Puhelun loputtua tajusin tilanteen koomisuuden”, mies itse nauraa jälkikäteen.

Korvenoja antoi kuitenkin kaimalleen mahdollisuuden tulla kokeilemaan työntekoa päivän ajaksi. Kokeilu sujui mallikkaasti, ja muutaman viikon kuluttua tämä tarjosikin töitä innokkaalle raviharrastajalle.

”Suuret kiitokset Tuomakselle, että antoi tällaiselle aloittelijalle mahdollisuuden. Hänellä oli mukava olla töissä”, kiittelee Tuomas ensimmäistä työnantajaansa.

Puoli vuotta Tuomas viihtyi Korvenojalla. Sitten koti-ikävän iskiessä Tuomas aloitti Hannu Isotalon ravitallilla Lempäälässä.

Kotipuoleen paluun myötä alkoi myös vanha elämä kolkutella ovelle.

”Vaikka tein hevosten kanssa töitä, alkoi elämä luisua sivuraiteille. Minun oli päästävä pois niistä ympyröistä”, Rantanen huomasi.

Ruotsi tuntui hyvälle vaihtoehdolle oppia enemmän raviurheilusta. Tuomas laittoi ennakkoluulottomasti usealle menestyneimmistä valmentajista sähköpostilla työhakemuksen.

Suureksi yllätykseksi Timo Nurmoksen tallilta tarjottiin työpaikkaa vielä saman päivän aikana. Noin vuoden jälkeen Rantanen vaihtoi Robert Berghille.

”Viihdyin Timolla hyvin. Sain kuitenkin mahdollisuuden kokeilla työntekoa toisella alan huippuvalmentajalla”, perustelee Tuomas työpaikan vaihtoa reilu vuosi sitten.

Puoli vuotta vaihdon jälkeen kohtalo puuttui peliin.

”Aloin seurustelemaan Jim Oscarssonin Natalie- tyttärensä kanssa. Niinpä päädyinkin melko nopeasti Oscarssonin perheen palvelukseen."

Vaikka Tuomas ja Natalie eivät enää ole yhdessä, on Tuomas viihtynyt hyvin Oscarssonien luona.

”Jim, Natalien veli Kevin ja äiti Susanne ovat tukeneet ja opettaneet minua todella paljon. Sain esimerkiksi lainata heiltä hevosen heidän kustantamalleen korttikurssille”, kiittelee Tuomas työnantajaansa.

Jim ja Susanne Oscarsson hankkivat klassikoihin kuuluvan Blådingeåsin siittolan omistukseensa pari vuotta sitten. Tila sijaitsee Vislandassa puolessa välissä Halmstadia ja Kalmaria.

Nyt jo edesmennyt John-Erik ”Goya” Magnusson ja hänen puolisonsa Ann-Christin Lorentzon kasvattivat ja valmensivat tilalla useita huippuhevosia ennen Yhdysvaltoihin muuttoaan. Tilan asukeista kuuluisin, oli kaksinkertainen Elitloppet-voittaja Mack Lobell.

”Todella hieno paikka, jonka ensiluokkaisia valmennusolosuhteita Oscarssonit ovat parantaneet entisestään. Viimeisimpänä kohteena he rakensivat nousua sisältävän hiittisuoran. Se on hyvin tehty täällä melko tasaisessa Smålandissa."

Suoritettuaan ruotsalaisen ajoluvan on Tuomas päässyt kilvanajon makuun. Maanantaina on vuorossa Ruotsin uran kolmas startti kotiradalla Kalmarissa illan viidennessä lähdössä Jim Oscarssonin valmentaman Crazymonsterheartin rattailla.

”On hienoa saada mahdollisuus Oscarssoneilta kilvanajoon. Sitä ei opi ilman harjoittelua”, iloitsee Tuomas, joka on ehtinyt myös hankkia oman hevosen Ruotsista.

Traveran internethuutokaupasta haaviin tarttui entuudestaan tuttu A Perfect Day.

”Se oli jo valmiiksi Oscarssonin valmennuksessa. Sen verran hyvälle se tuntui, että oli pakko ostaa se itselle hinnan ollessa kohdillaan”, mies kertoo.

Reilut pari vuotta Ruotsissa viihtyneelle Tuomakselle iskee välillä koti-ikävä. Ruotsissa raviurheilun toimintaedellytykset ovat paremmat kuin monessa muussa ravimaassa.

Tuomas toteaakin Ruotsin olevan todella hyvä maa oppia lisää raviurheilusta. 27-vuotiaalla ammattilaisella on selkeä tavoite raviurheilijan uralleen, ja sen saavuttamiseen Tuomas suhtautuu nöyränä. Hän tietää olevansa kuitenkin vasta urapolun alussa.

”Tavoitteeni on olla itsenäinen ravivalmentaja, oli se sitten Suomessa tai Ruotsissa. Olen ehtinyt nähdä useamman huippuvalmentajan metodeja. Jokainen on saavuttanut tuloksia erilaisilla menetelmillä. Yhtä oikeaa menetelmää ei ole”, toteaa Tuomas Rantanen viisaasti.

Juttua korjattu 15.31: Kevin on Natalien veli, ei Susannen kuten aikaisemmin virheellisesti mainittiin. Alussa tarkennettu kohtaa "Rantanen muistelee reilun viiden vuoden taakse" muotoon "Rantanen muistelee noin neljän vuoden taakse".

Tuomas Rantasen albumi
Tuomas Rantanen tähtää ravivalmentajaksi, mutta hän tietää sen vaativan vielä töitä.
MT Hevoset
Lue lisää

Isabella Tervonen vaihtoi tietojenkäsittelyn hevosiin –"Polte hevoshommiin oli liian kova"

Soila Polso valmistautuu hevosenhoitajauransa ensimmäiseen E3-finaaliin

Mikkelistä maailmalle ponnistanut Elina Kaija viihtyy nyt Itävallassa

Perttusen tallin yllätysten kuninkuusravit: "Menestystä odotettiin, mutta eri hevoselta"

MT Hevoset