Hevoset

Eurajoella alkanut maastopalo tukahtui viljelijän ripeän toiminnan ansiosta – "En osannut ajatellakaan, että näin voisi käydä"

Kipinästä lähteneet lieskat saatiin kuriin nopeasti.
Manu Vanha-Rauvola
Palokunta kävi varmistamassa, että liekit saatiin sammutettua kokonaan.

Heinäkuun 13. päivänä niittotöissä ollut Manu Vanha-Rauvola havahtui töiden lopulla ikävään yllätykseen: ojanpiennar oli syttynyt tuleen.

"Olin saanut niitettyä melkein koko pellon, kun katsoin toiselle puolelle ja siellä oli puolen metrin lieskat", Vanha-Rauvola kertoo.

Hän sai liekit taltutettua tallaamalla ja apuun hälytetyt vaimo ja tytär sammuttivat palon lopullisesti jauhesammuttimella.

"Kun saimme palon sammumaan, tuli mieleen, että mahtaakohan reitin toisessa päässä olla samanlainen tilanne. Vaimo ja tytär ajoivat katsomaan ja siellä kilometrin päässä oli piennar ilmiliekeissä 30 metrin matkalta."

Palo saatiin jälleen sammutettua omatoimisesti, mutta Vanha-Rauvolat päättivät soittaa palokunnan varmuuden vuoksi tarkastamaan tilanteen. Palokunta kasteli koko alueen ja maastopalon alku pysähtyi lopullisesti.

"Olen tehnyt niittokoneella hommia kymmeniä vuosia, mutta tällaista ei ole ennen käynyt. En osannut ajatellakaan, että näin voisi käydä", Vanha-Rauvola toteaa. Hän arvelee, että palo sai alkunsa kipinästä, kun niittokoneen terä osui kiveen.

Kuiva maa onkin vaarassa syttyä herkästi. Metsäpalovaroitus on voimassa lähes koko maassa, joten niitto- tai raivaustöitä tehdessä kannattaa olla erityisen tarkkana.

MT Hevoset
Lue lisää

Kalajoen maastopaloa sammutellaan vaikeassa maastossa päiviä – savua levisi liki sadan kilometrin päähän, sammutustöihin osallistuneelle lukuisia ampiaisenpistoja

Suomessa maastopalot saadaan sammutettua hyvissä ajoin – "Palolennot ja sopimuspalokunnat ovat avainasemassa"

Suuria maastopaloja Etelä-Ranskassa ja Pohjois-Espanjassa – luvassa voi olla tulinen kesäkausi

10 kuutiota vettä selkään ja metsäkone möyrii palojen kimppuun – savolaiskeksintö kiinnostaa metsäpalojen kanssa tuskailevia maita ympäri maailmaa

MT Hevoset