Hevoset

Hyvinvoiva ja terve hevonen jaksaa pitkän uran – "Hevosen pitää saada olla myös hevonen"

Hevosen oman kilpailuhalun vaaliminen on valmennuksessa vähintään yhtä tärkeää kuin sen fysiikkatreeni ja terveyden hoito.
Elina Paavola
Hyvinvoiva hevonen tekee pitkää uraa. Camrilla sen edellytyksiä ovat olleet terveys, motivaatio ja vaihtelevat harjoitusolot. Jorma Konnu Savonlinnasta on orin valmentaja.

Hevosen rehellisyys, palveluhaluisuus ja rauhallisuus ovat tärkeintä terveyden ja lahjojen rinnalla, summaa Jorma Konnu Savonlinnan Putikosta.

Hänen valmentamansa ja poika Jani Konnun kasvattama ja omistama Camri ravaa viimeistä kilpailukauttaan. 15-vuotiaana se osallistui seitsemännen kerran kuninkuuskisaan.

Hevosen kuntoa rakennetaan pitkillä hiljaisilla lenkeillä metsäteillä. Camri kahlaa ajolenkin varrella pitkälle syksyyn ja talvella mennään hangessa.

”Kesällä se on oikea peto uimaan”, Konnu hymyilee.

”Jos voi treenata miljöössä, joka on hevoselle mieluisa, niin kyllä sillä on merkitystä sen mielialaan”, sanoo myös Kari Lähdekorpi. Entinen Ruotsin kärkivalmentajiin kuulunut Lähdekorpi omistaa useita ravureita ja toimii asiantuntijana ravilähetyksissä.

Hevosen mielialan huoltaminen onkin oikeanlaisen fyysisen valmentamisen rinnalla keskeinen osa valmentajan työtä.

Suomen ykkösvalmentajiin useita vuosia kuulunut forssalainen Tapio Mäki-Tulokas toteaa, että parhaat ravurit saavat edellytykset, lahjakkuuden ja luonteen, jo syntymälahjana.

”T.Rex säästelee aina itseään eikä pistä kaikkea likoon. Se ei stressaa kilpailupaikalla vaan keskittyy antamaan parhaan panoksen itse suoritukseen.”

Ruunan hoitaja Annika Aalto kertoo, että kun hevonen tekee pitkän uran, sille annetaan kotioloissa tiettyjä vapauksia. ”Toimitaan niin, että sillä olisi mukava ja hyvä olla, jolloin se pystyy ja haluaa kilpailla.”

Kilpailuhalua riittää: 11-vuotias ruuna otti lauantaina 140. startissaan 52. voiton.

Ohjastaja Hannu Torvinen kuvaa: ”Se on aina radalla niin iloinen. Mutta kun tulee kavereita viereen, se syttyy.”

Jos kilpailuvälit ovat tasaiset, kotona ei treenata kovaa. ”Ruuna oli viikolla toisen hevosen kärryjen takana mukana perähevosena ja sillä myös ratsastetaan”, Aalto kertoo.

Hevosen pitää saada olla myös hevonen, summaa Tampereen hevosklinikan omistaja, eläinlääkäri Kristiina Ertola.

Luontoaan hevonen toteuttaa vapaassa ulkoilussa, kun ympärillä on toisia hevosia. Varsinkin tammat ja ruunat kokevat olonsa mukavaksi laumassa, vaikka ne olisivatkin vierekkäin omissa isoissa tarhoissaan.

Ertola korostaa valmentajan ja hoitajan taitoa lukea hevosta. ”Jos hevosella on huonompi jakso, otetaan kevyemmin.”

Terveyden ja kilpailu-uran välillä on kokonaisuutena myönteinen pyörä.

Terveys on edellytys sille, että hevosta voidaan valmentaa. Terve, hyväkuntoinen hevonen pystyy suoriutumaan, eikä se joudu liian koville, mikä vaikuttaisi negatiivisesti sen intoon kilpailla, perustelee orimattilalainen Tapio Perttunen.

Varsinkin nuoren hevosen kilpailuttaminen on oma taitonsa. ”Vaikka lähdetään ajamaan sillä hetkellä parasta mahdollista suoritusta, ei ajeta hampaat irvissä vaan mennään hevosen ehdoilla.”

Perttunen on yksi kokeneimpia valmentajia kuninkuusravien päälähdöissä. Saran Salama ylsi ravikuninkaaksi kolme kertaa ja osallistui kisaan ennätykselliset yhdeksän kertaa peräkkäin. Seitsemään kuningatarkisaan osallistunut Hipo sai myös kruunun.

Nyt Perttusella on tallissaan kolme lahjakkuutta, joista Suven Sametti vei eilen Seinäjoella kuningattaren tittelin. Hienosti kuninkuuskisassa esiintyivät myös Vixeli ja Uljas Suomalainen. Kaikki olivat ensikertalaisina mukana Seinäjoella.

Lue myös:

Kuninkuuden uusinut Evartti sai rinnalleen kuningattareksi Suven Sametin

Eri ikävaiheissa oikein ajoitettu harjoittelu vie hevosta koko ajan eteenpäin. Kuningatarkilpailun kaksi osamatkaa sunnuntaina vienyttä 10-vuotiasta Liisan Tulilintua hoivasi sen hoitaja Terhi Kotilainen.
MT Hevoset
Lue lisää

Vermossa hurjannäköinen onnettomuus – katso kuvasarja hevosen pillastumisesta

Estepuomeja hevosille syntyy Timo Heinemaan pajalla Janakkalassa – "esteiden suunnittelu on luovaa työtä"

"Tälläkin hetkellä olen ainoa ruotsalainen suomalaisten joukossa" – Lisa Mannberg arvostaa Petri Salmelaa ja Mika Forssia

MT Hevoset menestyneen suomenhevoskasvattajan Kari Viitalan juttusilla – "Hyvät varsat pitää ehdottomasti myydä, etteivät vaan jää kotiin"

MT Hevoset