LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Hevoset

Hevoseläinlääkäri poliisin toimista karanneen hevosen kiinniotossa: "Välttäisin cowboy-temppuja tällaisissa tilanteissa"

Irti päässeiden hevosten kiinniotto on raviradallakin aina vaarallinen tilanne.
Ville Toivonen
Kuvassa Vermon raveissa pääsi irti hevonen heti lähdössä. Karkutilanteissa muut valjakot väistävät ja poistuvat radalta, kunnes irtipäässyt hevonen saadaan kiinni.

MTV:n uutisissa levisi maanantaina iltapäivällä video, jonka poliisi oli luovuttanut. Siinä kuvattiin liikennevalvonnassa olleen poliisipartion toimintaa joulupäivänä. Karkuteille harjoituslenkillä päässyt hevonen juoksi vanhalla Turuntiellä Vihdissä.

Poliisit ottivat hevosen kiinni ajamalla sen vierelle ja ottamalla kiinni valjaista ikkunasta.

Suomen Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Martti Tala ei pidä videota hauskana eikä myöskään osoituksena suuresta sankaruudesta.

"Välttäisin cowboy-temppuja tällaisissa tilanteissa muun liikenteen joukossa. Ei voi suositella kenellekään oma-aloitteisesti kokeilemaan tuota", hän sanoo.

Tala korostaa, että koko poliisin toiminta tilanteessa ei selviä videolta. Näyttää siltä, että liikkeellä on myös siviiliautolla liikkuvia poliiseja. Kaksi autoa ajaa osassa tilannetta rinnan ja saa siten hevosen vauhtia hidastettua.

"Se, että autojen avulla saatiin hevonen hiljentämään, ei takaa onnistumista. Hevoset ovat luojanluomia olentoja, joilla on omat ajatuksensa. Hevonen saattaisi silti pamauttaa siitä jotain kautta ulos."

Videolla näkyy myös useita vastaantulevia autoja.

Hevosella on painoa keskimäärin 500 kiloa ja videon mukaan parhaimmillaan kuljettiin 38 kilometriä tunnissa.

"SIinä voi sattua pahasti sekä eläimelle että kiinniottoa yrittävälle ihmiselle."

Vermossa tapahtui syyskuussa onnettomuus, jossa hevonen päästyään irti radalla pillastui (katso tämän uutisen kuva) ja säntäsi raviradan päässä olleeseen vesialtaaseen.

Sieltä se saatiin pois onnekkaasti, kun yksi raviohjastajista on myös palomies. Hän osasti neuvoa paikalle tullutta pelastuslaitoksen joukkoa niin, että hevonen saatiin nostettua altaasta ulos turvallisesti.

Tulisiko poliisille ja pelastuslaitoksen ammattilaisille antaa koulutusta hevosten kanssa toimimisesta?

"Tallipaloja varten on harjoiteltu joillain alueilla. Mutta ei varmasti olisi haittaa, että lisäkoulutusta olisi", Martti Tala tuumii.

Irti päässeiden hevosten kiinniotto on raviradallakin aina vaarallinen tilanne. Sen ajaksi kaikki muu toiminta pysäytetään ja liikkumista rajoitetaan kaviouralla tai tallialueella, kunnes hevonen saadaan kiinni.

"Kun hevonen on juossut aikansa, se väsyy ja myös rauhoittuu. Sitten se antaa aika hyvin kiinni", Tala sanoo.

Raveissa tämä tehdään niin, että tarpeeksi hidastanutta hevosta kohti mennään, yleensä sille tutut ihmiset edellä. Se pyritään aina ottamaan kiinni jalan lähestyen hevoselle samalla jutellen.

Vierellä ajaminen yleensä vain lisää hevosen vauhtia, koska se joko vastaa kilpailuun tai pakenee hädissään.

MTV:n uutinen

Video hevosen kiinniottotilanteesta Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen Facebook-sivulla

MT Hevoset
Lue lisää

Nelostie poikki kolarin vuoksi Äänekosken Konginkankaalla, poliisi ohjaa liikennettä

Helsingissä liikkunut poro on löytynyt ja viety Korkeasaaren eläintarhaan

Yle uutiset: Kaakkois-Suomessa liikkuu nyt asuntoihin murtautuvia hiippareita – poliisit kertovat, miten jouluna kannattaa toimia, jos ei ole kotona

Poliisi lopetti suden Kankaanpäässä tiistaina – pyöri toistuvasti tuotantoeläintilan pihapiirissä

MT Hevoset