Ihmiset & kulttuuri

Tunnetko jo kotiseutusi paikallismuseot? Päivitetyllä listalla on lähes tuhat kotimaanmatkailun helmeä

Suomen Kotiseutuliitto on kerännyt verkkosivuilleen kattavan listan paikallismuseoista ja paikallisista erikoismuseoista.
Harri Mäenpää
Murtovaaran talomuseo sijaitsee Pohjois-Karjalassa Valtimolla.

Suomen Kotiseutuliitto on päivittänyt verkkosivuilleen tiedot lähes tuhannesta paikallismuseota ja paikallisesta erikoismuseosta. Kiinnostavat vierailukohteet on listattu sivustolle maakunnittain.

"Museoiden joukossa on lukuisia kohteita, jotka ovat alueensa matkailuvaltti: esimerkillisesti ylläpidettyjä, elävöitettyjä, vetovoimaisia paikkoja, jotka toimivat yhteistyössä lähiseudun yrittäjien kanssa", Kotiseutuliiton tiedotteessa kerrotaan.

Kotimaisista museoista löytyy nähtävää ja koettavaa monenlaisille vierailijoille. Erikoisempiakin elämyksiä voi sattua kohdalle. Esimerkiksi Ilmajoella Yli-Lauroselan talomuseossa toimii museoympäristössä toteutettu huonepakopeli.

Paikallismuseoiden parissa työskenteleviä kehotetaan tuomaan kohteen hyvät puolet esille, sillä kotimaanmatkailu kiehtonee erityisen paljon tänä kesänä.

”Pienetkin jutut voivat olla kävijälle tärkeitä ja iso elämys! Ei tarvita mitään suurta hanketta”, sanoo Kallenaution kestikievarimuseon toiminnanjohtaja Johanna Kallenautio tiedotteessa.

Paikallismuseoista 730 on kuntien ja yhdistysten ylläpitämiä. Kotiseutuliiton mukaan museot muodostavat kirjastojen jälkeen Suomessa alueellisesti kattavimman kulttuuripalveluverkoston. Vapaaehtoistyössä niissä tekee 10 000 ihmistä ja vuosittain kävijöitä on miljoona.

Lue lisää

"Taidon ja tiedon säilyttäminen sukupolvelta toiselle on paljon tärkeämpää kuin esineet" – Ainakin nämä viisi paikkakuntaa ovat ehdolla erä- ja luontokulttuurimuseon kotipaikaksi

Museot ovat avanneet oviaan tiukoin kävijärajoituksin – viime vuonna kävijämäärät putosivat kolmella miljoonalla, vaikka joitain kävijäennätyksiäkin tehtiin

Korona mullisti myös matkailun tutkijan matkailutottumukset – "Lapin matkailussa lähes kaikki munat olivat samassa korissa, minkä vuoksi koronan vaikutukset ovat olleet niin näkyvät"

Varkaantienä tunnettu tie Varsinais-Suomessa on muuttumassa uudeksi matkailutieksi – tavoitteena Saariston rengastien kaltainen matkailun vetonaula