Vähävaraisemmat ovat tutkitusti sairaampia kuin paremmin toimeentulevat, eikä äkkirikastuminen lotossa muuta asiaa - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Vähävaraisemmat ovat tutkitusti sairaampia kuin paremmin toimeentulevat, eikä äkkirikastuminen lotossa muuta asiaa

Ruotsalaiset tutkijat halusivat selvittää, onko tulotason kytköksissä terveyteen kyse rahasta vai kenties muista olosuhteista.
Heta-Linnea Kovanen
Tutkimuksessa kerättiin tiedot tuhansilta lottoajilta, sekä voittajilta että epäonnisilta.

Tiedetään, että tulotaso on kytköksissä terveyteen. Vähävaraiset ovat sairaampia kuin paremmin toimeentulevat myös Pohjoismaissa. Ruotsalaiset tutkijat oivalsivat, että lottovoittajien kokemuksista voisi päätellä onko kyse rahasta vai kenties muista olosuhteista.

Tutkimuksessa kerättiin tiedot tuhansilta lottoajilta, sekä voittajilta että epäonnisilta. Elintavoista selvitettiin tupakointi, alkoholin käyttö, liikunta ja ruokavalio. Osallistujat kertoivat oman mielipiteensä terveydestään. Terveystilannetta kartoitettiin myös laajalla kyselyllä.

Kun verrattiin voittajia ja epäonnisia kävi selväksi, ettei äkkirikastuminen näkynyt muutoksena terveitten elintapojen suuntaan tai itse koetussa terveydessä. Eli raha tai sen puute ei selitä terveyseroja eri toimeentuloluokissa.

Saman ryhmän aiempi tutkimus osoitti, että raha kyllä lisää tyytyväisyyttä elämään, mutta ei onnea tai mielenterveyttä. Eikä se siis näytä lisäävän yleensäkään terveyttä.

Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.

Lähde.

Lue lisää

Mikko Alkiolla on henkilökohtainen syy olla kiinnostunut soteuudistuksesta: "Sairastuin vakavaan sydänlihastulehdukseen"

Ruusunmarja on erinomainen C-vitamiinin lähde ja monikäyttöinen loppukesän herkku – Aarre kertoo, miten ruusunmarjaa voi hyödyntää

Unen eri vaiheet tehostavat oppimista – yöunessa vaihtelevat perusunijaksot ja vilkeunijaksot, joille on ominaista nopeat silmien liikkeet ja unien näkeminen

Kansainvälinen tutkimus paljastaa: Runsas alkoholin käyttö ja ilmansaasteet lisäävät dementian riskiä