Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ihmiset & kulttuuri

Hyppy huippu-urheilijasta tavikseksi oli Joona Puhakalle henkisesti raskas, vaikka taskussa oli tutkinto ja töitäkin löytyi – "Viisi vuotta meni, että löysin paikkani ja arvoni"

Entisen uimahyppääjän ja nykyisen yrittäjän Joona Puhakan mielestä huippu-urheilijoiden siirtymistä urheilun jälkeiseen elämään pitäisi tukea.
Jaana Kankaanpää
Joona Puhakan mielestä huippu-urheilijoita pitäisi kannustaa tekemään urheilun rinnalla muutakin itselleen tärkeää. Puhakan henkireikä urheilu-uran aikana oli kauppatieteiden opiskelu Arizonan yliopistossa.

Siirtyminen uimhyppyuran huipulta työelämän aloittelijaksi otti aikanaan koville, vaikka Joona Puhakka oli opiskellut kauppatieteitä Arizonan osavaltion yliopistossa Phoenixissa Yhdysvalloissa urheilun lomassa ja pääsi nopeasti työn syrjään kiinni.

"Kyllä se pudotus on vaan kova. Huippu-urheilijana kuuluu yhteisöön ja on hyvä siinä mitä tekee. Kun vaihtaa kokonaan alaa, ei osaa, ei tiedä. Millä sitä jaksaa taas motivoitua opiskelemaan uudelleen ja olemaan nobody? Viisi vuotta meni, että löysin paikkani ja arvoni, sen missä olen hyvä ja missä en."

Samat haasteet kokee Puhakan mukaan jokainen ammattiurheilija riippumatta siitä, kisaako kansallisella tasolla vai kansainvälisesti. Siirtymää pitäisi hänen mielestään tukea jotenkin. Omasta sopeutumisestaan hän kiittää vaimoaan.

Nyt Puhakka kokee olevansa jälleen huipulla yrittäjänä ja liikkeenjohdon konsulttina.

Puhakan mielestä urheilijoita pitäisi rohkaista tekemään muutakin kuin urheilemaan aktiiviuran rinnalla. Ei niinkään urheilun jälkeisen elämän helpottamiseksi – muutos on joka tapauksessa vaikea. Vaan siksi, että muu tekeminen parantaa urheilijan hyvinvointia ja suorituskykyä.

"Suomessa ajatellaan, että huippu-urheilija voi olla vain urheilija. Haluaisin että tässä tapahtuisi ideologinen muutos. Jos haluaa olla maailman paras jossakin lajissa, elämässä pitää olla muutakin. Kun opiskelin, kehitykseni urheilijana oli parasta, koska sain opiskelusta mielenrauhaa."

Mieli ratkaisee pärjäämisen, Puhakka sanoo.

"80 prosenttia on päästä kiinni. Sitähän ei ulos näe. Vanhempana kun seisoo futiskentän laidalla, olen oppinut että ei todellakaan tiedä kenestä voi tulla huippu. Se on nuoren omasta fiiliksestä kiinni."

Uimahyppääjä Puhakan mieli lopulta hajosi. Ateenassa vuonna 2004 jokin naksahti yhden hypyn aikana. Kyse oli jonkinlaisesta pakonomaisesta voittamisen tarpeesta, hypyn yksityiskohdat kiersivät päässä kehää.

Puhakka sinnitteli vaivojensa kanssa pari vuotta. Viimeiset arvokisansa hän hyppäsi tauon jälkeen Pekingin olympialaisissa 2008.

Lopettaminen ei jäänyt kaihertamaan, vaan Puhakka sanoo olevansa nyt tyytyväinen ja ylpeä.

Lue myös:

Idea, joka ei jättänyt Joona Puhakkaa rauhaan: Ex-uimahyppääjän yritys sitoo hiilipäästöt vähintään sadaksi vuodeksi puihin

Lue lisää

Hiilipäästöjä hyvitetään esimerkiksi näin: Itsestään metsittynyt alue ei kelpaa istutusalueeksi

Huippu-urheilu on kapitalismia kovimmillaan – kaikki kilpailevat kaikin keinoin ja kovimmat voittavat

Sponsorien merkitys kasvaa urheilun rahoituksessa, kun Veikkauksen osuus vähenee – nyt yksi laji imee noin puolet urheilun yritystuesta

Huipulle tähtäävän urheilijan on osattava elää niukasti, sillä täysipäiväinen työnteko onnistuu harvoin: "Elämän on rakennuttava urheilun ehdoilla"