Bowie pelasti Hectorin ‒ "voi myös tehdä toisin kuin vain rääkyä kovaa”

Levyttävänä artistina Bowie antoi uransa alussa olevalle Hectorille rohkaisevaa mallia, kirjoittaa Riku-Matti Akkanen musiikkikolumnissa.
Hector teki David Bowien tuotantoa tunnetuksi paitsi musiikissaan myös musikkiitoimittajana jo ennen tämän läpimurtoa.
Hector teki David Bowien tuotantoa tunnetuksi paitsi musiikissaan myös musikkiitoimittajana jo ennen tämän läpimurtoa. Kuva: Markku Ulander
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Viidellä eri vuosikymmenellä suomalaisia musiikillaan ilahduttanut Heikki Harma (1947‒) tunnetaan parhaiten taiteilijanimellään Hector.

Folkmusiikilla uransa aloittanut laulaja saavutti menestystä jo vuonna 1965 julkaistulla ensimmäisellä soolosinglellään Palkkasoturi, joka nousi listojen kärkeen.

Harman itsensä sanoittama kappale oli käännösversio kanadalaisen Buffy Sainte-Marien pasifistisesta hitistä Universal Soldier.

Seuraavat levytykset eivät kuitenkaan menestyneet yhtä hyvin. Hectorin lupaavasti alkanut ura meinasikin tyssätä alkuunsa, kun levy-yhtiöt yrittivät leipoa hänestä väkisin kantritähteä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Hakiessaan uutta suuntaa Hector päätti hakeutua radiotoimittajaksi ja saikin kiinnityksen Yleisradioon.

Siellä hän juonsi kestosuosikiksi noussutta Pop eilen – tänään -musiikkiohjelmaa.

Radiotyössä löytyi myös uusi kipinä musiikin tekemiseen. Hänen yhtenä taiteellisena innoittajanaan toimi brittiläinen pop-ikoni, kameleonttimainen David Bowie (1947–2016).

”Hector otti myös ulkoisesti vaikutteita saarivaltakunnan supertähdestä, joka leikitteli estoitta eri tyyleillä.”

Bowie-vaikutteet kuuluivat selvästi vuonna 1974 julkaistulla Hectorock I:lla, joka oli Hectorin kolmas sooloalbumi. Löytyipä siltä kappale nimeltä Sudenkorento, joka on Hectorin suomeksi sanoittama versio Bowien klassikosta Life On Mars.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Listaykköseksi ponkaissut albumi pärjäsi mainiosti myös taloudellisesti. Se myi julkaisuvuonnaan kultaa ja vuonna ’75 platinaa.

Suhdettaan David Bowien ilmaisuun Hector on kuvaillut muun muassa näin:

”Minulle levyttävänä artistina Bowiesta tuli rohkaiseva esikuva, että toisinkin voi tehdä. Voi esimerkiksi tuoda ääneensä naisellisia sävyjä sen kovan rhythm and blues -rääkymisen jälkeen.”

Noihin aikoihin Hector otti myös ulkoisesti vaikutteita saarivaltakunnan supertähdestä, joka leikitteli estoitta eri tyyleillä. Hän leikkautti töyhtömäisen Bowie-tukan, pukeutui pitkävartisiin buutseihin ja käytti keikoilla kajalia ja poskipunaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Tätä kesti ehkä pari vuotta. Täytyy muistaa, että minun piti säilyttää uskottavuuteni päivätyössäni, musiikkitoimittajana Ylessä”, laulaja muisteli myöhemmin.

Huhtikuussa 75 vuotta täyttänyt Heikki Harma on saanut urallaan lukuisia musiikkialan palkintoja ja julkaissut kaikkiaan 25 studioalbumia, joten Bowien varaan hänen menestystään tuskin voi laskea.

Brittitähdellä on ollut kuitenkin suomalaismuusikolle tärkeä merkitys. Musiikkitoimittajana Hector esimerkiksi teki Bowien tuotantoa tunnetuksi jo ennen tämän läpimurtoa. Hän pääsi myös tapaamaan idoliaan kahdesti.

Kun Bowie kuoli tammikuussa 2016, Hector otti tiedon vastaan järkyttyneenä.

”Tuntui siltä kuin olisi menettänyt läheisen ystävän”, laulaja totesi.

Kirjoittaja on Osuustoiminta-lehden toimituspäällikkö.

Lue lisää