Ihmiset & kulttuuri

Tieteiden yö näkyy nyt koko Suomessa – tutustu kemistin laboratorioon, osallistu politiikkanörttien visaan tai seuraa tiedekirjaraatia

Suurelle yleisölle suunnattu tiedetapahtuma järjestetään verkossa torstaina 14. tammikuuta.
HELSINGIN YLIOPISTO
Tieteiden yön kirjava ohjelmanjärjestäjien joukko takaa sen, että illan aikana päästään nauttimaan niin mukaansa tempaavista luennoista kuin oivaltamisesta itse tekemällä.

Tieteiden yö on tieteen oma kaupunkitapahtuma Helsingissä. Koronaviruspandemian vuoksi suurin osa tilaisuuksista järjestetään torstaina 14. tammikuuta verkossa.

Vuodesta 2003 lähtien järjestetty Tieteiden yö on ollut aikaisemmin hyvin paikallinen tapahtuma. Tänä vuonna tieteen ja tutkimuksen maailmaan pääsee tutustumaan ympäri Suomea verkkoyhteydellä.

"Kaikkia tapahtumajärjestäjiä ja luennoitsijoita on informoitu lähestymään aihettaan mahdollisimman yleistajuisesti, jotta ne avautuvat suurelle yleisölle", Tieteiden yön vastaava tuottaja Mandi Vermilä kertoo MT:lle.

Tieteiden talon -verkkotapahtumassa pääsee näkemään esimerkiksi kemistien laboratorion. Luvassa on myös Vuoden politiikkanörtti -tietovisa ja akateeminen levyraati television ajankohtaisista musiikkiohjelmista.

Observatorion nimien ja kalenterien yössä puhutaan etunimi-trendeistä ja keskiajan kalentereista. Aalto-yliopisto Junior järjestää lapsille mielenkiintoisia työpajoja verkossa, kuten japanilaista paperintaittelua eli origamia ja meren eläimien muovailua vahasta.

Tieteiden yön viihdyttävässä Tiedekirjaraadissa ruoditaan viittä ajankohtaista tietoteosta. Tallenne tilaisuudesta on katsottavissa kahden viikon ajan

Raadissa ovat tiedekasvatuksen professori Maija Aksela, Heurekan teematuottaja ja kirjailija Paula Havaste, psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen ja tiedetoimittaja Mikko Pelttari. Raatia johtaa Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan dekaani Pirjo Hiidenmaa. Kirjat arvioidaan asteikolla 1–5.

Tietokirjaraadin järjestävät Suomen tietokirjailijat ry, Helsingin yliopiston humanistinen tiedekunta ja Tietokirjallisuuden edistämiskeskus.

Kaikkiin Tieteiden yön tapahtumiin on maksuton pääsy. Tieteiden yö 2021 on osa Tutkitun tiedon teemavuotta. Tieteiden yön toteutuksesta vastaa Tieteellisten seurain valtuuskunta ja tapahtumaa rahoittaa Koneen Säätiö.

"Tieteiden yö teki viime vuonna yleisöennätyksen vajalla 5 500 kävijällä. Toivottavasti pääsemme verkkotapahtumalla vähintään samaan katsojamäärään", Mendi Varmila sanoo.

Lue lisää

Joukko eturivin tutkijoita sanoo Euroopan epäonnistuneen pandemianhallinnassa ja komentaa valtiot strategiatalkoisiin

Oletko sinäkin tietämättäsi musikaalinen? Tutkijoiden mukaan epämusikaalisuus on hyvin harvinaista

Musiikki lievittää monien sairauksien oireita – "Oma mielimusiikki on parasta hoitoa"

Korkeakoulut saavat yli 10 000 uutta aloituspaikkaa vuoteen 2022 mennessä