Ihmiset & kulttuuri

Kansallispuvut tulevat kuulokkeisiin uudessa podcastissa – jaksoissa esitellään pukujen harrastajia ja suunnittelijoita

Sukkulalla ja neulalla -podcastissa pohditaan kansallispukuja ilmiönä sekä niiden historiaa ja kuullaan asiantuntijoita.
Sanne Katainen
Kansallispukujen suosio on viime vuosina ollut kasvussa. Pukujen osia voidaan käyttää myös yhdistettynä arkivaatteisiin "tuunaa mun perinne" -hengessä.

Kansallispukuihin keskittyvä podcast alkaa kesäkuun alkupuolella. Imatralaisen kansallispukuvalmistaja Soja Murron luotsaamassa podcastissa tutustutaan kansallispukuihin liittyviin ilmiöihin, tapoihin ja historiaan.

Kansallispukujen suosio on viime vuosina kasvanut. Esimerkiksi Facebookissa aktiivisessa Kansallispuku - Folkdräkt ryhmässä on lähes 12 000 jäsentä.

Sukkulalla ja neulalla -podcastin jaksoissa on vieraana muun muassa kansallispukuharrastajia ja laajasti kansallispukualan toimijoita.

Esimerkiksi Pintasukellus kansallispukumaailmaan -nimisessä jaksossa tutustutaan kansallispukumaailmaan ja pohditaan yhdessä haastateltavien kanssa, mikä siinä toimii ja mikä ei.

Lisäksi jaksoissa esitellään kansallispukujen kehittämisestä vastuussa olleita henkilöitä. He ovat olleet vaikuttamassa siihen, millainen kansallispukumaailma ja millaisia puvut nykyisin ovat.

Ryppyotsaisuuteen podcastissa ei pyritä, vaan pyrkimyksenä on käydä luontevia ja humoristisiakin keskusteluita haastateltavien kanssa. Vaikka podcast on suunnattu kansallispukuharrastajille, sitä voi kuunnella myös ilman ennakkotietoja.

Podcast toteutetaan Suomen kulttuurirahaston apurahan turvin. Sitä voi kuunnella Spotifyssä, Youtubessa ja Soundcloudissa.

Lue myös:

Kansallispukujen valmistaminen pitää yllä työtapoja, jotka olisivat muuten painuneet unholaan – "Kansallispukujen avulla saa aavistuksen siitä, miten taitavia ihmiset olivat vuosisatoja sitten"

Susanna Mattheiszen
Suomen kulttuurirahaston apurahan ansiosta podcastin ulkoasun on toteuttanut imatralainen Susanna Mattheiszen, musiikin kotimainen Himmeli-yhtye ja äänitykset on tehty Imatralla Music-Brosin studiolla.
Lue lisää

Kansallispukujen valmistaminen pitää yllä työtapoja, jotka olisivat muuten painuneet unholaan – "Kansallispukujen avulla saa aavistuksen siitä, miten taitavia ihmiset olivat vuosisatoja sitten"

Elovena-tytön kansallispuvun vaihtuminen tavalliseen mekkoon tyrmistyttää: "Kohta on jäljellä enää stringit ja treenitoppi"

Saamelaispuku on kaste-, hää- ja hautajaispuku: ”Pelleily kulttuurillamme loukkaa"

Ovatko tässä Linnan upeimmat puvut? Diplomaattien kansallispuvuissa loistavat historia ja käsityöperinne