Ihmiset & kulttuuri

Korona sai ihmiset etätöihin mökeilleen ja mökkiyöpymisten määrä kasvoi – vapaa-ajan asumisen uskotaan yhä kasvavan

Eniten mökkeillään Varsinais-Suomessa, Etelä-Savossa ja Pirkanmaalla.
Timo Filpus
Mökillä yövytään nyt huomattavasti useammin, kuin viisi vuotta sitten.

Mökkibarometrin mukaan suomalaiset viettävät entistä enemmän aikaa mökeillään ja mökit ovat entistä paremmin varusteltuja.

Vuonna 2020 mökillä yövyttiin keskimäärin 103 yötä. Viisi vuotta sitten mökkiä käytettiin keskimäärin 79 vuorokautta vuodessa, joten kasvu on ollut huimaa. Vuoden 2019 yöpymisvuorokausiin verrattuna koronavuonna mökillä oltiin kaksi viikkoa enemmän.

Suhteessa aikaisempaan käyttömäärään, mökin käyttö kasvoi eniten maalis- ja huhtikuussa.

Noin 40 prosenttia tutkimukseen vastanneista arvioi, että mökin käyttö tulee myös lisääntymään tulevien vuosien aikana.

Huimaa kasvu oli myös etätyön määrässä. Viime vuonna lähes puolet kyselyyn vastanneista, 43 prosenttia, oli tehnyt mökiltään etätöitä. Vuonna 2016 etätyötä mökillä teki vain seitsemän prosenttia vastaajista.

”Mökkibarometrin 2021 tulokset osoittavat, että vapaa-ajan asuminen on ilmiönä edelleen voimistunut, ja moni mittari antaa olettaa, että kehitys tulee olemaan samansuuntainen myös lähitulevaisuudessa”, erikoistutkija Olli Voutilainen Lukesta toteaa.

Lisääntynyt mökillä olo näkyy varustetason parantumisena. Vain harva mökki on enää täysin sähkötön. Jääkaappi löytyy 93 prosentista mökkejä sekä suihku ja pyykkikonekin noin joka kolmannesta.

56 prosenttia vastaajista myös ilmoitti harkitsevansa mökin varustetason parantamista seuraavan vuoden aikana.

Yhtä mökkiä käyttää keskimäärin 4,7 ihmistä säännöllisesti. Yhteensä Suomesta löytyykin jopa 2,9 miljoonaa mökkeilijää, riippuen hieman siitä mikä lasketaan mökiksi.

Suosituimpia mökkeilymaakuntia ovat Varsinais-Suomi, Etelä-Savo ja Pirkanmaa.

Lähes kaikki eli 92 prosenttia mökeistä sijaitsee jollain tavalla yhteydessä vesistöön: joen, järven tai meren rannassa tai saaressa.

Luonnonvarakeskuksen toteuttamassa Mökkibarometrissä tarkastellaan suomalaisten mökkeilyä ja sen muutosta. Keväällä 2021 tehty kysely lähetettiin 5 000 talouteen.

Lue lisää

Essee: Onko mökkibuumi ohimenevä villitys vai pidemmän ajan megatrendi?

Mökkimarkkinoilla käy kuhina – lainaa mökkiä varten kysyy nyt vieläkin useampi kuin vuosi sitten

Oman mökin vuokraaminen voi aiheuttaa päänsärkyä – kokemattomat mökinvuokraajat vaativat hotellitason luksusta

Mökkiläisten matka kauppaan on viimeisen viiden vuoden aikana pidentynyt, mutta se ei haittaa – julkista liikennettä sen sijaan saisi olla enemmän