Ihmiset & kulttuuri

Vappu Pimiää korpeaa, kun suomalaisen ruuan arvoa ei ymmärretä – pitkiä teurastusmatkoja hän pitää suurena epäkohtana: "Yritän aina lobata asiaa, kun tapaan poliitikkoja"

Maajussille morsian -ohjelmassa on vieraillut vuosien varrella persoonia laidasta laitaan. "Suurin osa maajusseista on ollut fiksuja ja filmaattisia, ja mukaan on mahtunut myös muutamia kylähulluja", Vappu Pimiä kertoo.
Rami Marjamäki
Osasta maajusseista on kehittynyt tv-ohjelman myötä Vappu Pimiälle kavereita, joihin hän pitää yhteyttä myös vapaa-ajalla.

Vappu Pimiä on juontanut Maajussille morsian -ohjelmaa MTV3-kanavalla vuodesta 2017 lähtien. Hän kertoo oppineensa valtavasti suomalaisilta maajusseilta viiden tuotantokauden aikana.

Tv-toimittaja arvostaa viljelijöiden intohimoista ja omistautunutta suhtautumista työhönsä. Lähellä kasvatettu ruoka on paljon parempaa kuin tuhansien kilometrien takaa kuljetettu tuontisapuska, hän muistuttaa.

"Nämä ihmiset tekevät työtään pyyteettömästi rakkaudesta lajiin. Suomalaiset eivät tunnu ymmärtävän, että jos meillä ei ole maajusseja, meillä ei ole myöskään kotimaista ruokaa. Suoraan sanoen tällainen asenne korpeaa minua."

Vappu Pimiä on itse sekasyöjä. Hän pyrkii ostamaan mahdollisimman eettisesti tuotettua lihaa, koska eläinten hyvä kohtelu on juontajalle tärkeää.

Pimiän mukaan maajussit kohtelevat eläimiä perheenjäseninä, mutta satojen kilometrien teurastusmatkoja hän pitää suurena epäkohtana Suomen maataloudessa.

"Esimerkiksi Ruotsissa teurastusrekka tulee tilalle ja maajussit saavat lopettaa eläimet arvokkaasti omalla tilallaan. Suomessa tämä ei ole mahdollista ja yritän aina lobata asiaa, kun tapaan poliitikkoja."

Osasta maajusseista on kehittynyt tv-ohjelman myötä Vappu Pimiälle kavereita, joihin hän pitää yhteyttä myös vapaa-ajalla. Esimerkiksi Rantasalmella asuvat Tuomo ja Marjo lähettivät äsken Vapulle videon, jossa pariskunnan poika ajeli traktorilla.

"Rukan reissulla vierailin perheeni kanssa myös maajussi Miian ja hänen puolisonsa Kimmon luona Kuusamon Ajakassa. He ovat tosi ihania tyyppejä."

Maajussille morsian -ohjelmassa on vieraillut vuosien varrella persoonia laidasta laitaan.

"Suurin osa maajusseista on ollut fiksuja ja filmaattisia, ja mukaan on mahtunut myös muutamia kylähulluja", Vappu Pimiä kertoo.

Maajussille morsian -ohjelman 14. tuotantokausi alkaa MTV3-kanavalla maanantaina 23.8. Ennen Vappu Pimiää sarjaa juonsivat Mia Halonen (2006) ja Miia Nuutila (2007–2016).

Pimiä mainitsee yhden selkeän piirteen, joka yhdistää maajusseja, jotka ovat löytäneet tv-sarjasta puolison.

"Nämä ihmiset ovat lähteneet ohjelmaan tosissaan, he ovat mukana täydestä sydämestään."

Miten rakkaus sitten kestää alkuhuuman jälkeen? Vappu Pimiä antaa aina hääpareillekin vinkiksi äitinsä viisaat sanat: oma aika ja yhteinen aika, omat harrastukset ja yhteiset harrastukset, omat ystävät ja yhteiset ystävät.

"Toiselta ei saa karata, vaan parisuhteesta on pidettävä huolta. Mikään suhde ei ole tietenkään loputonta ruusuilla tanssimista. Vasta kriisitilanteessa parisuhteen kesto punnitaan."

Maajussille morsian -sarjan esittelyjakso oli MTV:n katsotuin viihdeohjelma, kun lasketaan kevään ja syksyn esityskertojen yleisöt yhteen. Pimiä nostaa suosion syyksi ohjelman aitouden, ihmiset hakevat sarjassa loppuelämänsä kumppania.

Televisio on täynnä deittiohjelmia, joiden sisältö koostuu siitä, kuka saa kaadettua eniten miehiä tai naisia esimerkiksi viikon tai kuukauden aikana. Niillekin on Vappu Pimiän mukaan oma paikkansa, mutta Maajussille morsian on lähempänä oikeaa elämää.

Kesäisissä maalaismaisemissa kuvattu formaatti istuu suomalaiseen sielunmaisemaan. Televisiossa ei ole nykyään montaa sarjaa, jossa katsoja pääsee aistimaan maalaisromantiikkaa luonnonhelmassa.

"Maajussille morsian käsikirjoitetaan vasta leikkausvaiheessa. Annan toki juontajana maajussille vinkkejä, että ottakaa ilo irti ohjelmasta ja nauttikaa. Työryhmä ei laita sanoja kenenkään suuhun."

Vappu Pimiän mukaan maajussien alkujäykkyys karisee nopeasti, kun he tottuvat kameroihin. Farmiviikolla osallistujista on kehkeytynyt jo melkoisia tv-alan ammattilaisia.

Parinvalinta luo toki viljelijöille lisäjännitystä, kun ohjelmassa on mahdollista tavata jopa loppuelämänsä kumppanin.

Vappu Pimiä käy maajussien kanssa etukäteen tarkasti läpi, mitä kulloisessakin kuvatilanteessa tapahtuu ja millaisia kysymyksiä hän esittää.

"Läsnäolo ja jutustelu helpottaa eniten maajussien jännitystä. Minä olen kaikissa tilanteissa samanlainen Vappu."

Lue lisää:

Vappu Pimiä panostaa lähiruokaan: "Jos ihmiset söisivät enemmän yhdessä, olisi vähemmän avioeroja"

Maajussi Patrik Nummela etsii menevää morsianta, joka pitää myös huushollin puhtaana – "Minä en halua vain nyhjätä kumppanin kanssa kahdestaan kotona"

Lue lisää

Maajussi-Matti halusi tietää treffeillä, onko morsianehdokas mustasukkainen "naaraille", jotka ostavat häneltä perunaa torilla

Juoksin puolimaratonin ja maalissa päällimmäinen fiilis oli pettymys – tunnustan eläväni somekuplassa, jossa juoksumatka ja siihen käytetty aika ovat vaatimattomat

Maatalon isäntää vierelleen kaivannut maajussitar Stiina muutti mielensä miesten suhteen: "En halua edes sellaista, joka on tältä alalta!"

Matti vei morsmaikkuehdokkaat tanssimaan, 52-vuotias Minna johdatti miehen suurten kysymysten äärelle – "Olitko ihan vakavissasi, että pitäisi lapsia hankkia?"