Ihmiset & kulttuuri

Punakaartilaisen käsivarsinauhan hinta nousi huutokaupassa tuhansiin euroihin – "Älkää heittäkö näitä menemään!"

Kansalaissodassa vuonna 1918 punaisten riveissä taistelleen käsivarsinauhan hinta nousi huimaksi äsken päättyneessä Hellman-huutokaupassa.
Punaiset hävisivät kansalaissodan, ja nauhojen säilyttämiseen liittyi häpeää ja pelkoa.

Takkiin tuli sodassa, mutta eipä arvannut punakaartilainen vuonna 1918, mihin hintoihin käsivarteen kiinnitetyn käsivarsinauhan hinta nousi äsken päättyneessä Hellman-huutokaupassa.

Kun meklarin nuija jysähti pöytään, ylin huuto oli 3 800 euroa setille, johon kuului punaisten käsivarsinauhan lisäksi naisten punainen ruusuke sekä valkoisen upseerin käsivarsinauha. Huimaa hintaa selitti nimenomaan punaisten nauha.

"Valkoisten puolella taistelleiden käsivarsinauhat ovat hyvinkin yleisiä, eikä niistä makseta paljon. Sen sijaan näitä punaisten käsivarsinauhoja on sattuneesta syystä säilynyt vähän", sanoo Hellman-huutokaupan toimitusjohtaja Tatu Untinen.

Punaiset hävisivät kansalaissodan, ja nauhojen säilyttämiseen liittyi häpeää ja pelkoa. Kansalaisluottamus oli mennyt ja sota oli tuonut valtavasti murhetta, joten harva tahtoi niitä säilytellä.

"Tämä on hyvä esimerkki, että älkää hyvät ihmiset heitelkö näitä kaatopaikalle tai menemään. Niillä on suurta historiallista ja rahallista arvoa", Untinen sanoo.

Tiedossa ei ole, kenelle nauha aikoinaan kuului. Punainen nauha on koristeltu taitavasti kohokirjaimin, joten Untinen arvelee kyseessä olleen erikoisyksikkö.

Huutokaupan kokonaismyynti oli yli 800 000, ja neljän päivän aikana myytiin lähes 3 600 kohdetta.

Sotahistorian harrastajat olivat liikkeellä laajemminkin, sillä Saksan SS-divisioona Nordlandin hihamerkistä maksettiin 2 100 euroa.

Mielenkiintoinen oli myös Suomen herttuan Juhanan vuonna 1584 omakätisesti allekirjoittama kirje, joka myytiin 8 800 eurolla. Kirje on ajalle tyypillisesti kirjoitettu latinaksi.

Lue lisää:

Vuonna 1918 Vierumäen joukkohautaan haudatut vainajat haudattiin uudelleen – uusi hautapaikka on punaisten muistomerkin vieressä Heinolan hautausmaalla

Dokumenttielokuva valmisteilla vuonna 1918 vangituista ja valtiorikosoikeuteen joutuneista lapsista – tekijät toivovat yhteydenottoa perheenjäseniltä

Lue lisää

Jääkärikenraali Antero Svensson joutui teloituttamaan omia miehiään, mutta vaihtoehtoja ei juuri ollut – häntä käytettiin komentajana taistelupaikoilla, joissa paine oli kovin

Taiteilijat lahjoittivat teoksiaan huutokauppaan, jonka tuotoilla suojellaan metsää

Vuonna 1918 Vierumäen joukkohautaan haudatut vainajat haudattiin uudelleen – uusi hautapaikka on punaisten muistomerkin vieressä Heinolan hautausmaalla

Maksaisitko tästä kattovalaisimesta yli 50 000 euroa? MTK:n opiston kallein esine huutokaupattiin Sveitsiin